feeder insider w/ Marco Faraone [ro]

  • by
feeder insider Marco Faraone

[en]

Marco Faraone a fost mereu un om pasionat de muzică. S-a născut în Toscana și tatăl lui a fost DJ în anii 80 la un post de radio local iar bunicul lui a fost un cântăreț de muzică folk. Toate aceste influențe l-au ajuns pe Marco și a început să devină interesat de viniluri cu hip-hop cum ar fi Run DMC sau Tupac și atunci când a vrut să schimbe peisajul, a apelat la drum’n’bass. Mai târziu, muzica house a intrat în viața lui prin intermediul unor artiști precum Masters at Work, Todd Terry și Laurent Garnier.

Primul său release a venit în 2008 dar momentul cu adevărat decisiv în cariera lui a fost în 2010 odată cu Stranger Neighbors, lansat la Moon Harbour, label-ul lui Matthias Tanzmann. De atunci, Faraone a fost ocupat. Labeluri precum Drumcode, Desolat, Be As One, Sci+Tec, Moda Black, Holic Trax, Get Physical și Truesoul au fost locul în care Marco a putut să își arate creativitatea. Fiind rezident de 4 ani la Tenax Club din Florența, Marco a demonstrat că este și un DJ talentat, nu doar producător. Am vorbit cu el despre labelul său, Uncage, despre petrecerile Marco Faraone & Friends, gear-ul lui și rolul mas-media în scena underground.

keywords: Uncage, flexibilitate, Ibiza, creativitate

Florența are… totul.
Alarma mea de la ceas sună… ca o versiune italiană de la Toy Story.
Când vreau să mă relaxez… ascult jazz.
Când mă gândesc la copilăria mea… vreau să mă întorc.
Dacă aș putea călători în timp, m-aș duce… în spațiu.
Lucrul care nu s-a schimbat la mine… Zâmbetul tău și modestia.
Cel mai frumos răsărit pe care l-am văzut a fost în… ochii prietenei mele.
3 piese care mi-au schimbat percepția despre muzică…
Nathan Fake – The sky was pink (James Holden remix)
Matthew Johnson – Marionette
Boards of Canada – Reach for the dead.

feeder insider w/ Marco Faraone

Vlad Dumitrescu: Hello, Marco! Suntem bucuroși că putem sta de vorbă cu tine în cadrul feeder insider. Cariera ta este cu adevărat o inspirație pentru alții și ai avut un turneu în această primăvară cu gig-uri în Franța, Italia, Australia, China, USA etc. Care sunt celelalte momente-cheie pe care le aștepți în 2016?

Marco Faraone: Hello, abia aștept să pun muzică pentru prima dată pe terasa legendară de la Amnesia pentru petrecerea Music On a lui Marco Carola.

Acest an a fost foarte important penrtru mine în ceea ce privește gig-urile și releasurile. În Ibiza, de exemplu, o să pun muzică pentru prima oară la Space și Amnesia, ambele în același an. Nu pot să descriu satisfacția de a fi acolo. De asemenea, sunt nerăbdător să pun muzică la faimosul festival “The Social” din UK și la Tobacco Dock pentru Halloween-ul Drumcode – o să împart scena cu mulți artiști importanți. Nu pot să uit de asemenea prima noapte de rezidență la Tenax, casa mea. Vara aproape s-a terminat și anul acesta a fost cu adevărat la un alt nivel.

VD: Primul release la Uncage, labelul pe care l-ai fondat în 2015 este minunatul Rotaryknobs EP, urmat de Eduardo de la Calle – Klassiker Elektronische EP. Care este misiunea acestui proiect personal și care sunt planurile pentru viitoarele releasuri?

MF: Mesajul UNCAGE – așa cum sugerează și numele – este să fii înainte de toate ieșit dintr-o cușcă. Asta înseamnă că proiectele sunt pentru a încuraja și a da mai departe mesajul libertății de exprimare.

Când eu și prietenul meu, Norman Methner, care face parte din proiect, ne-am deschis labelul, am crezut de la început că unul dintre primele obiective trebuie să fie să oferim un spațiu pentru artiști noi și necunoscuți pentru ca ei să poată lansa alături de nume importante din industrie, cum este de exemplu Radio Slave. El este cel mai important artist pe care îl avem la label acum și întâmplător este unul dintre producătorii mei preferați. Pe noul 003 (Uncage V-1) – care a fost lansat acum o săptămână – avem 4 piese de la 4 artiști fresh și talentați. Doi dintre ei sunt italieni, unul este din Berlin și unul din Franța. Vreau să ofer valoare potrivită muzicii, nu doar producătorilor. Muzica trebuie să vorbească. Mereu încercăm să lansăm piesele speciale cu suflet, de aceea aștept atât de mult să scot ceva pe vinil. Trebuie să fiu absolut sigur de ce fac. Următorul Ep 004 este de artistul berlinez Pablo Mateo, cunoscut și ca Wrong Copy, un talent adevărat care a scos piese la MDR (Marcel Dettmann Records) și Lack and Idealist Records. EP-ul său va include un remix special de la Nick Hopper. La următorul release pregătim ceva diferit, o să vă ținem la curent.

feeder insider w/ Marco Faraone

VD: Cum te pregătești înainte de un gig? Știi ce piese o să pui sau totul se întâmplă pe moment? Ești influențat de ora la care pui muzică la o petrecere?

MF: Niciodată, absolut niciodată, nu-mi pregătesc seturile dinainte. Normal, o să am minte ce aș vrea să pun dacă știu clubul sau locația. Evident, este o diferență între un set pentru un public mare și unul intim pentru 300 de persoane.

Urăsc să fac aceleași seturi. Îmi place să fiu flexibil și dinamic ca DJ. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu fac seturi live pentru că nu poți să schimbi nimic față de cum te-ai pregătit în studio. Fiecare club are un feeling diferit, un public diferit, așa că nu are niciun sens să pregătesc setul dinainte. 

Ce poți să faci dacă ai pregătit ceva și nu merge? Doar trăiește momentul, du-te la club cu o oră înainte să începi pentru a lua pulsul și vezi apoi ce se întâmplă.

VD: În Martie ai avut un tur în Asia și ai pus muzică în 4 provincii mari din China. Cum se dezvoltă scena muzicală în China? Care dunt diferențele și similaritățile între o petrecere în Europa și China?

MF: Am fost foarte surprins de China, în special de cele 2 gig-uri din Guangzhou și Hangzhou – energia a fost minunată! E un teritoriu nou de descoperit și este foarte interesant cum își promovează evenimentele – în Europa funcționează diferit lucrurile. După cum știe toată lumea, majoritatea platformelor de social media și browsere, precum Facebook, Google, Youtube, Instagram, sunt interzise în China așa că folosesc canale diferite pentru a se promova într-un mod diferit. Au o energie imensă și au mintea deschisă pentru muzică electronică. Sper să se întâmple mai multe lucruri acolo de acum înainte.

VD: Ești rezident la Tenax în Florența de 3 ani. Fiind un DJ internațional activ, cu siguranță călătorești mult așa că ce te-a determinat să rămâi cu această rezidență?

MF: Tenax este clubul unde am crescut din punct de vedere muzical de când am început. Este unul din locurile în care am avut ocaziasă ascult mulți dintre cei mai mari artiști din lume și am putut învăța mult de la ei. Sunt foarte mândru să fiu rezident al clubului pentru că asta înseamnă că ei pot avea încredere în mine și în ce fac și astfel duc numele clubului în lume cu mine. Nu mai pun muzică atât de des acolo pentru că eu călătoresc în majoritatea weekendurilor, așa că pune de 4-5 ori pe an acolo. Dar pentru mine este cu atât mai bine pentru că de fiecare dată când sunt acolo este special și oamenii nu se plictisesc să mă vadă în fiecare sâptămână. De fiecare dată când pun acolo este o seară specială.

feeder insider w/ Marco Faraone

VD: Anul trecut te-ai distrat la petrecerea Marco Faraone & Friends în Sicilia. Cu siguranța ai vrut din nou o asemenea experiență și anul acesta, ce s-a întâmplat?

MF: Iubesc Sicilia și este locul în care simt publicul cel mai aproape. Oamenii chiar îmi arată că mă iubesc acolo și pentru asta trăiesc. M-am decis să organizez propriul eveniment acolo pentru că am vrut să vin cu ceva diferit și să aduc și niște prieteni să pună muzică acolo și să simtă acel vibe. Au rămas fără cuvinte după ce au terminat seturile. Anul acesta nu am mai organizat petrecerea pentru că în ziua în care trebuia să fac planuri pentru eveniment, am pus muzică pe legendara terasă de la Amnesia în Ibiza pentru Music On, invitat de Marco Carola și pentru mine a fost atât de important încât a trebuit să anulez propriul eveniment. O să mai pun muzică în Sicilia în curând, o să fie un set all night long. Marco Faraone & Friends va avea loc din nou cu siguranță, poate în altă parte și cu niște surprize incredibile.

VD: Au trecut 3 ani de la primul tău eveniment în România și acum un an sărbătoreai aniversarea Bummble Bit în București. Ce ți-a plăcut cel mai mult la vizitele tale de aici? Ai vreun plan pentru un nou gig în România?

MF: Plănuiesc să mă întorc în România dar nimic nu s-a confirmat încă. Mi-ar plăcea foarte mult să pun muzică în București la Kristal Glam Club – a fost incredibil data trecută! Visul meu este să pun muzică la Sunwaves. Este unul din locurile unde cred că un DJ chiar se poate exprima până la capăt și sa fie apreciat de oameni. Este combinația perfectă.

VD: Ai un setup pentru gear pe care îl folosești mereu când produci muzică sau îl schimbi în funcție de situație? De unde îți iei inspirația, dacă urmează un deadline?

MF: Am prea mult echipament în studio. Să zicem că setup-ul meu de bază este un 808, 909 și un 303. Apoi vin peste ele cu alte sintetizatoare cum ar fi moog voyager, virus, juno 106, nord lead4, arp odyssey și multe altele. Întotdeauna folosesc sintetizatorul potrivit pentru sunetul potrivit.

Inspirația pentru piesele mele vine în fiecare zi – nu stau niciodată în studio și am un plan exact cu ce o să se întâmple. Nimic nu e plănuit și când îmi pornesc echipamentul, înregistrez tot. Totuși, de cele mai multe ori inspirația vine din călătoriile mele, momentele mele singur când aștept un zbor sau chiar în camera de hotel.

De aceea câteodată îmi iau câteva sintetizatoare mici cu mine (cum ar fi cele din Roland boutique), sunt foarte lejere pentru călătorit și poți crea o idee într-un singur moment.

Bineînțeles, sunt inspirat atunci când ascult seturi vechi de la DJ. Încă îmi amintesc când mă duceam în cluburi, mă întorceam dimineața sau a doua zi și mă duceam direct în studio fără să dorm doar pentru că aveam o idee fresh în minte datorită muzicii pe care o ascultasem.

Asta face un artist în mod normal – este inspirat de tot ce se întâmplă în jurul său.

feeder insider w/ Marco Faraone

VD: Este fascinant să vezi câți oameni vor să pună și să creeze muzică în ziua de azi. Care crezi că este principala calitate pe care ar trebui să o aibă un muzician?

MF: Doar să fie creativ și inovativ. Muzica trebuie să vorbească.

VD: Feeder.ro este online de 12 ani. Crezi că media online din zilele noastre are un efect pozitiv asupra scenei muzicale? Cum crezi că va schimba viitorul?

MF: Media este foarte importantă în acest moment. Unii artiști supraviețuiesc datorită acestui fapt și hype-ului pe care îl au în jurul lor. Unii dintre ei nici nu pun muzică bună, după părerea mea. Unii dintre ei sunt producători foarte buni, dar DJ faorte slabi. Să fii un DJ și un producător sunt două lucruri complet diferite și nu toată lumea poate să le facă. Nu mă înțelegeți greșit, nu spun că eu le fac pe amândouă bine, poate într-o zi selecția naturală mă va scoate de pe scenă, nu știu.

Dar cu siguranță dacă vorbim pe termen lung, poți să ai cel mai bun suport media dar mai întâi trebuie să dovedești în fața oamenilor că ești un artist bun și ei te vor iubi pentru asta. Media este importantă într-adevăr, dar până la urmă, un artist are nevoie de esență.

Mulțumim!

feeder insider w/ Marco Faraone

Words & translation by Vlad Dumitrescu
Photos Marco Faraone
Resident Advisor

feeder insider w/ Marco Faraone

insider signature

Leave a reply (we review all comments)