feeder insider w/ Premiesku [ro]

feeder insider w/ Premiesku

[en]

Premiesku, un live act în totalitate format analog, fără computere, reprezintă o apariție inedită pentru scena underground din România. Folosindu-se de drum machines, effect units și sintetizatoare, ei recreează live piesele din studio și au avut releasuri la labeluri precum Desolat, Vakant, 20:20 Vision sau Apollonia.

Recent i-am putut asculta la primul Boiler Room din România așa că am profitat de ocazie și am stat de vorbă cu Livio, Roby și George și am aflat mai multe despre cele două releasuri de la Djebali și Desolat, cum își modifică gear-ul pentru a-l adapta cerințelor proprii și despre planurile de viitor.

keywords: live act, gear, studio, inspirație

Livio:

Obiceiul pe care îl am după fiecare gig… Merg să iau pulsul din backstage.
Dacă nu eram DJ, aș fi fost… Probabil aș fi urmat o carieră în sport sau aș fi făcut un business.
Micul dejun ideal… Tot felul de porridge-uri.
Cel mai frumos apus pe care l-am văzut… Ibiza.
Filmul românesc care m-a impresionat… Liceenii.
Când eram mic, îmi petreceam verile… Mergând la bunici, făcând tot felul de tâmpenii și jucând toate jocurile posibile și imposibile, dar și pe terenul de fotbal.
Primul lucru pe care îl cumpăr când ajung într-un supermarket… Lămâie, zmeură.. (Fac cea mai tare limonadă).
Locul în care mă întorc întotdeauna cu plăcere în București… Teatrul National.
Ultima dată când am râs cu lacrimi… Pe ciuperci în Amsterdam în 2011 parcă și recent la un film de al lui Sasha Cohen.
3 piese care mă binedispun mereu… Marvin Gaye – Ain’t that Peculiar, Chuck Berry – Johnny B good, orice versiune a piesei Papa Was a Rollin Stone.

Roby:

Obiceiul pe care îl am după fiecare gig… Good music –  I dance; no good music I don’t dance.
Dacă nu eram DJ, aș fi fost… regizor.
Micul dejun ideal… Chia Poridge cu fructe.
Cel mai frumos apus pe care l-am văzut… În Ibiza pe partea de vest la Es Vedra.
Filmul românesc care m-a impresionat… După dealuri.
Când eram mic, îmi petreceam verile… la munte.

Primul lucru pe care îl cumpăr când ajung într-un supermarket… mâncare pentru căței și pisici.
Locul în care mă întorc întotdeauna cu plăcere în București… Grădina Eden.
Ultima dată când am râs cu lacrimi… acum câteva zile cu prietenii mei ? #Vobla… știu ei despre ce e vorba.
3 piese care mă binedispun mereu… oricare piesă de la Radiohead.

George:

Obiceiul pe care îl am după fiecare gig… îmi strâng echipamentul cât mai repede posibil.
Dacă nu eram DJ, aș fi fost… stomatolog.
Micul dejun ideal… fructe.
Cel mai frumos apus pe care l-am văzut… SW xx.
Filmul românesc care m-a impresionat… Toate pânzele sus.
Când eram mic, îmi petreceam verile… jucând fotbal.
Primul lucru pe care îl cumpăr când ajung într-un supermarket… random stuff.
Locul în care mă întorc întotdeauna cu plăcere în București… parcul Cișmigiu.
Ultima dată când am râs cu lacrimi… acum câteva zile dar nu mai știu motivul :).
3 piese care mă binedispun mereu… oricare 3 piese Depeche Mode.

feeder insider w/ PremieskuVlad Dumitrescu: Hello, Roby, Livio, George! Ne bucurăm că ați acceptat invitația noastră și publicul feeder poate afla mai multe despre voi. Recent ați participat la prima ediție Boiler Room din România. Cum a fost experiența?

Premiesku: Ne-am bucurat pentru că am avut ocazia să participăm la prima ediție BR și credem că acest lucru și-a pus amprenta și asupra prestației noastre. Evenimentul a avut un flow excelent de la început până la sfârșit. Foarte tare locația de la Palatul Bragadiru și bineînțeles publicul de foarte bună calitate.

VD: Urmează o serie de gig-uri în Amsterdam, Ibiza și Londra. Având în vedere că puneți muzică în locuri atât de diverse, cum percepeți atmosfera petrecerilor, găsiți asemănări sau diferențe semnificative?

Premiesku: Fiecare locație este destul de diferită una față de cealaltă și în fiecare dintre acestea așteptările celor prezenți pot fi de asemenea diferite, dar asta este și frumusețea acestui fapt, locurile ne inspiră diferit și in funcție de situație, seturile noastre variază.

VD: La începutul lunii Ianuarie ați lansat In My Chek la Djebali, piesa In My Check fiind mai ritmată și orientată spre un dance floor experience cu un vocal interesant. La sfârșitul aceleiași luni a urmat Altitude la Desolat, un EP unde regăsim o abordare mai deep și un pic în contrast față de celălalt release. Ce v-a determinat să le lansați la o distanță atât de mică unul față de altul?

Premiesku: În cazul de față, intenția noastră nu a fost să le lansăm într-o perioadă așa de scurtă, pur și simplu acesta a fost planul celor două label-uri.

VD: Ce elemente credeți că vă conectează după atât timp și atâtea gig-uri împreună? De ce credeți că iese totul mai bine în echipă?

Premiesku: În primul rând, suntem foarte buni prieteni și întodeauna ne-am completat muzical atât în studio cât și live. Fiecare dintre noi avem influențe muzicale personale care indirect se transpun în muzica Premiesku.

VD: În ce au constat modificările gear-ului pentru a-l adapta la live act-urile și sound-ul Premiesku? Care sunt diferențele între crearea unei piese în studio și recrearea ei live?

Premiesku: În principiu, modificările au fost de natură logistică dar în același timp și tehnică. Ca și conduită, am făcut câteva conexiuni diferite care corespund cu nevoile noastre din timpul live-act-ului. În același timp, am încercat să le facem cât mai portabile pentru avioane dar și foarte ușor de ansamblat la pupitru.

Diferențele pot fi foarte mici sau foarte mari, în funcție de piese, există piese live care sunt improvizații pure și atunci ne putem gândi la abordarea noastră din studio pe care încercăm să o reinterpretăm live.

VD: Aveți un sound specific care este apreciat, astfel ați scos EP-uri la labeluri pe care mult  îndrăgite – Desolat, All Inn, Djebali, Vakant, Apollonia sau 20:20 Vision. Suntem curioși să aflăm dacă aveți în plan dezvoltarea unui record label propriu?

Premiesku: Ca Premiesku ne concentrăm pe partea live și pentru viitoarele releasuri, probabil că vom lansa și un label dar nu este prioritate pentru Premiesku, proiectul acesta ține mai mult de Livio & Roby.

VD: Atunci când creați o piesă, de unde vă luați inspirația? Care sunt elementele esențiale pentru a considera o piesă gata de release?

Premiesku: Considerăm că inspirația ne-am luat-o deja în toți acești ani de activitate, dar de la caz la caz apar tot felul de surse de inspirație. Pentru că suntem 3, fiecare dintre noi apelează la surse diferite, deci, avem noțiuni diferite. Practic acest lucru ne oferă o diversitate mult mai vastă și, într-adevăr, muzica poate evolua în direcții deosebite și atunci inspiratia continuă și ea. În altă ordine de idei, testele live sunt de cele mai multe ori extrem de edificatoare.

VD: Live act-ul Premiesku este în totalitate analog și este ceva ce v-ați dorit în mod deosebit. De ce este important ca totul să fie analog?

Premiesku: Live -ul nostru este 100% fără laptop și Ableton și se poate încadra la o prestație de tipul live PA unde instrumentele noastre sunt drum machines, synths, sequencers și samplers.

VD: Un live act cu atâtea instrumente înseamnă și un efort în plus în călătoriile voastre și multă răbdare la soundcheck. Cum vă pregătiți pentru un gig?

Premiesku: La început a fost un adevărat challenge dar în timp ne-am creat automatisme iar acum este o treabă de rutină.

VD: Piesele voastre au fost remixate de artiști interesanți cum ar fi Guti sau Avatism. La ce colaborări ne putem aștepta în viitor?

Premiesku: Deocamdată nu avem planuri cu alți artiști, doar propriile releasuri.

VD: Producătorii români preferă un mod de exprimare cu elemente comune în ce privește sound-ul, credeți că este un aspect pozitiv pentru scena underground din România?

Premiesku: Considerăm că muzica românească actualmente este destul de colorată și diversă iar acest lucru este foarte ok. Într-adevăr, de multe ori apar elemente care se regăsesc în mai multe lucrări, dar poate că tocmai acest fapt definește cumva așa numitul sound românesc.

VD: București candidează pentru rolul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În ce direcție credeți că a evoluat viața culturală din București și ce calități îl recomandă?

Premiesku: Sperăm să obțină titlul, ne-am bucura mult în acest sens, considerăm că Bucureștiul întrunește întru totul această calitate și de la an la an orașul acesta adună nenumărate valori. Este un loc superb, foarte vivid și plin de potențial cultural. Suntem mândri că ne aflăm aici.

Ne-a făcut plăcere!

feeder insider w/ Premiesku

Words by Vlad Dumitrescu
Photos by VJ VLC
Resident Advisor

feeder insider w/ Premiesku

insider signature

Leave a reply (we review all comments)