#UnNouCapitol & Citit În la Teatrul de vară Capitol

citi in & UnNouCapitol @ Teatrul de Vara CAPITOL

Sâmbătă, 3 Septembrie, pe strada Constantin Mille, nr.13, câștigătorii open call-ului lansat de Save or Cancel, Alina Turdean și Martin Balint vor deschide #UnNouCapitol iar în foyerul Teatrului Mic, laboratorul artistic interdisciplinar Citit În pune în scenă un spectacol de teatru interior, despre spațiul poetic Capitol.

Evenimentul face parte din campania de conștientizare și sensibilizare a patrimoniului național, concepută de Save or Cancel pentru candidatura Bucureștiului la titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2021, prin care se dorește revitalizarea Teatrului de Vară Capitol sub forma unui hub cultural independent. Campania urmărește conștientizarea potențialului cultural și educațional al tuturor spațiilor de acest tip din București.

#unnoucapitol și citit in @ teatrul de vara capitol

Teatrul de vară Capitol:

#UnNouCapitol // 18:00 – 20:00

Care sunt mecanismele socio-politice care permit dezintegrarea corpului urban, provocând invizibilitatea acestuia în memoria colectivă? Care sunt mecanismele care pot determina resuscitarea corpului urban devenit invizibil, redându-i vitalitatea inițială?

#UnNouCapitol este o intervenție artistică ce pleacă de la aceste întrebări și propune recontextualizarea conflictuală a fațadei, folosind folie de supraviețuire, pentru a pune în discuție metodele autohtone dezechilibrate ale revitalizării spațiului urban. Este o interogare asupra tipurilor de spiritualitate la care conștiința colectivă poate sau nu să reacționeze.

Alina Turdean este un designer și arhitect de interior și absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Facultatea de Arhitectură de Interior și a Universității La Sapienza, Facultatea de Arhitectură Valle Giulia. Alina a obținut locul 1 la concursul APMR 2012 pentru design de produs pentru masa de cafea Leaf produsă în colaborare cu arh. Anca Trestian. De asemenea, a obținut locul 2 la concursul Inspired 2009 cu modul PAL, locuințe temporare modulare.

Martin Balint este un artist vizual român. Specializat în Noi Tehnologii pentru Artă în cadrul Academiei de Artă din Veneția, obține în 2003 Premiul Național pentru artă in cadrul MIUR, Italia, în 2004 bursa Fundației Bevilacqua la Masa. Participă la evenimentele colaterale ale Bienalei de Artă și Arhitectură din Veneția în 2005 și 2007, la OPEN – expoziție internațională de sculptură și instalație (edițiile 10, 11 și 14) și la Manifesta 7 (2008). De asemenea este finalist al Premiului Arte Laguna în 2008. În 2014 expune la Muzeul Național de Artă Contemporană București (MNAC) și câștigă mențiunea BIM PIAVE în cadrul Premiului pentru Artă Francesco Fabbri. În 2016 expune la Romanian Design Week. Martin Balint este unul dintre fondatorii grupului internațional de artă CREAM (Creativity and Research in Arts and Media) și are în portofoliu expoziții internaționale precum Miniartextil în Paris și Como, Bride în Larnaka Cipru, Crossbreeds în Viena.

Citit În Spațiul Poetic Capitol

Teatrul Mic:

18:00 – 22:00 Atelierul de serigrafie de pe lângă Libraria Jumatatea Plina au realizat o serie de postere care vor fi interpretate de artiștii invitați și publicul proiectului, exprimând viziuni asupra posibilelor scenarii în care Teatrul de vară Capitol se poate transforma până în anul 2021.

20:00 – 21:00 Citit În Spațiul Poetic Capitol – spectacol de teatru interior

Citit În este un laborator artistic interdisciplinar dedicat studiului poeticii senzoriale. Încă dinainte de propria existență (post- avangardistă, imersivă) conceptele de performance Citit În au funcționat în cheie post-contemporană (PoCo, teatru interior). Denumirea Citit În se referă la intenția persistentă (parțial conștientă) a membrilor fondatori de a citi spectatorilor armonii posibile între conținutul și contextul poetic al momentului și spațiului performativ.

Citit În Spațiul Poetic Capitol aduce în foyerul teatrului Mic 35 de spectatori, “Poetica spațiului” de Bachelard Gaston, scaune, eșarfe, textul “Teatre de vară și cinematografe în București – Conversie a patrimoniului construit – hub cultural Capitol”, 5 kilograme de sare, doi actori, 50 mp de hârtie de împachetat și o violonistă/performer.

Citit În Spațiul Poetic Capitol – performance/instalație cu și de Adrian Ciglenean, Olga Berar, Răzvan Ropotan.

Rezervări în limita a 35 de spectatori: feeder@feeder.ro

http://cititin.wordpress.com

eartobucharest @ teatrul de vară capitol

Palatul Universul București:

18:00 – 22:00 feeder insider pop-up gallery w/ Saddo, Irlo Doidoi, Pisica Patrata, KITRA și produse realizate de designeri români din laboratorul Dizainăr.

 

////////////////

 

La 100 de ani de la construire, Teatrul de vară Capitol găzduiește o serie de 6 evenimente și un apel deschis pentru proiecte artistice vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentul în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului urban ca spaţiu cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

Proiectul este unul dintre cele 11 selectate în Acceleratorul de Idei, un apel deschis pentru inițiative care pot aduce un aport pozitiv la viața orașului prin colaborări, schițând felul în care acesta ar arăta dacă ar deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.

„Proiect cultural produs în cadrul candidaturii București 2021_Orașul In-Vizibil”

parteneri-capitol-bucuresti2021

1 thought on “#UnNouCapitol & Citit În la Teatrul de vară Capitol”

  1. Pingback: Golden Ticket W94 | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)