10 filme românești care trebuie văzute

10 filme românești

Cinematografia românească a progresat fără îndoială mult în ultimii ani iar rezultatele de la Cannes vorbesc de la sine în acest aspect. Cristian Mungiu a câștigat în 2007 Palme D’Or, cel mai important premiu de la Cannes, cu filmul său despre interzicerea avorturilor în perioada comunistă 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Mungiu este doar unul dintre exponenții Romanian New Waveun gen de filme realiste create de regizori români, cu succes internațional.

Deși mulți oameni sunt reticienți la început față de sinceritatea filmelor românești, succesul lor din ultimul timp a determinat o creștere în interesul românilor față de filmele autohtone. Astfel, dacă vreți să recuperați timpul pierdut, ne-am gândit să vă ajutăm cu o listă de filme românești must-see.

10 filme românești

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

An apariție: 2007
Regizor: Cristian Mungiu
Actori: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile este un film care spune povestea lui Găbiță, o studentă dintr-un oraș oarecare în România anilor ’80 care încearcă imposibilul acelor vremuri: un avort. Totul este ilegal și deci foarte riscant.

10 filme românești

Moartea domnului Lăzărescu

An apariție: 2005
Regizor: Cristi Puiu
Actori: Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Doru Ana

După ce a regizat în 2001 Marfa și baniiun film despre care se spune că a început noul val românesc cinematografic, Cristi Puiu revine în 2005 cu o adevărată capodoperă – Moartea domnului Lăzărescu. Domnul Lăzărescu locuiește cu cele trei pisici ale sale singur într-un apartament. I se face rău și cheamă salvarea iar medicul decide că trebuie internat pentru că ar putea avea cancer de colon. Abia de aici începe cu adevărat acțiunea, iar lucrurile care se întâmplă sunt tipic românești.

10 filme românești

După dealuri

An apariție: 2012
Regizor: Cristian Mungiu
Actori: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta

Alina se întoarce din Germania, acolo unde locuiește, pentru a o lua pe prietena ei cea mai bună, Voichița, cu ea. Însă Voichița și-a găsit rostul în viață urmându-și credința și acum locuiește la o mânăstire, acolo unde maicile îi sunt familie. Alina nu renunță și depune o muncă de convingere impresionantă, însă se întreabă de unde are Voichița atâta voință de a rămâne la mânăstire.

10 filme românești

Aferim!

An apariție: 2015
Regizor: Radu Jude
Actori: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin

Aferim! este un film istoric cu o acțiune ce se situează în Țara Românească, în 1835, acolo unde Constandin, un polițist, trebuie să găsească un sclav de etnie romă care a scăpat de la stăpânul său.


The Treasure

An apariție: 2015
Regizor: Corneliu Porumboiu
Actori: Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei

După ce Costi, un angajat la primărie, refuză să împrumute un vecin cu bani, acesta îi spune că în satul bunicilor lui există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. Îi propune lui Costi să caute comoara împreună iar acesta nu ezită și este de acord imediat.

10 filme românești

Bacalaureat

An apariție: 2016
Regizor: Cristian Mungiu
Actori: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici

Avem de-a face cu o nouă capodoperă de Cristian Mungiu. Da, se mănâncă ciorbă și aici, însă tema este una foarte interesantă: oamenii care sunt dispuși să încalce principiile morale ca să își ajute copilul. Până unde este moral corect să mergi pentru a-ți proteja aproapele?

10 filme românești

Poziția copilului

An apariție: 2013
Regizor: Călin Peter Netzer
Actori: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab

Avem parte, în Poziția copilului, de o nouă abordare a aceleiași teme din Bacalaureat: o mamă ar face orice să își protejeze fiul care este vinovatul într-un accident rutier.

10 filme românești

A fost sau n-a fost?

An apariție: 2006
Regizor: Corneliu Porumboiu
Actori: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru

La 16 ani de la revoluție, Jderescu, patronul unui post TV local, discută cu Piscoci și Mănescu, un pensionar și un profesor de istorie, dacă la ei în oraș chiar a fost revoluție. Ei își amintesc de gloria de altădată, vorbind despre cum au ieșit să strige pe străzi Jos Ceaușescu, însă telespectatorii îi contrazic. A fost sau n-a fost?

10 filme românești

Un etaj mai jos

An apariție: 2015
Regizor: Radu Muntean
Actori: Ionuț Bora, Liviu Cheloiu, Călin Chirilă

Ce faci atunci când ești martor la violență domestică? Îți vezi de treaba ta sau intervii? Aceasta este dilema pe care o are și Pătrașcu, dar violența s-a transformat în crimă iar ucigașul pare că și-a dat seama că Pătrașcu a fost martor.

MV5BMjMwMDY0MzkzMl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzc0Njg5MTE@._V1_

Marussia

An apariție: 2013
Regizor: Eva Perlovici
Actori: Dinara Drukarova, Marie-Isabelle ShteynmanGeorge Babluani

Un film despre o mamă, Lucia, în vârstă de 35 de ani și fiica ei Marussia, în vârstă de 6 ani. Cele două cutreieră pe străzile Parisului căutând în fiecare noapte un loc de dormit, iar felul în care vede această realitate un copil de 6 ani este adevărata poveste aici.

Voi ce film românești instant-classic recomandați?

Words by Vlad Dumitrescu

lists signature

1 thought on “10 filme românești care trebuie văzute”

  1. Am incetat sa ma uit la filmele romanesti. In special cele produse acum. Parca sunt facute la comanda sa arate numai betivi, prostitutie si violuri. Sa comparam cu filmul polonez Warsaw ’44 (2014).

Leave a reply (we review all comments)