Paul Dunca este un bucureștean care a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film I.L. Caragiale secția coregrafie, dar nu s-a mulțumit cu atât. După ce a urmat un master de scriere dramatică în cadrul aceleiași universități, Paul și-a extins aria creativă iar munca sa, cu un aer eclectic aparte, cuprinde: dans, actorie și cântat mai nou. Portofoliul său este cel puțin interesant incluzând o reclamă la napolitane, roluri în filme precum Amintiri din Epoca de Aur de Cristian Mungiu sau propria emisiune la MTV. Am vorbit cu acest artist care face ca viața culturală din București să fie tot mai dinamică despre cum influențează arta percepția românilor asupra comunității LGBT, despre implicarea sa la căminul Moses Rosen și multe altele. Vă invităm să citiți discuția de mai jos pentru a afla mai multe.
keywords: dans, LGBT, artă, maker
Îmi găsesc liniștea… în timpul dansurilor frenetice face-to-face cu dj-i.
Când eram copil… cel mai des îmi imaginam că sunt Winona Ryder și câștig Oscarul. Repetam scena strângând între degete o statuetă reprezentând o Madonna neagră.
Magia este pentru mine… singura posibilă salvare!
Miercuri dimineața mă găsiți… în luna august la căminul de vârstnici Moses Rosen.
Ultima oară când am prins răsăritul… eram cu Mona și Octavian în drum spre casă și ne-am speriat toți trei când am trecut pe lângă o fântână arteziană care-și începea programul.
Locul în care mă întorc întotdeauna cu plăcere în București… e scena Centrului Național al Dansului.
Recent, am descoperit că… e foarte sănătos să te înfometezi responsabil.
Un obicei de care vreau să scap e… fumatul.
Când sunt singur… îi mulțumesc corpului meu că mă poartă cu atâta măiestrie.
3 artiști care mă inspiră: Cindy Sherman, Grace Jones & Ivo Dimchev.
Vlad Dumitrescu: Hello, Paul! Ne bucurăm că avem ocazia să stăm de vorbă cu tine în cadrul feeder insider. Ești actor, dansator și mai nou cânți. Fiecare dintre aceste ocupații necesită mult timp. Cum reușești să menții un echilibru între ele?
Paul Dunca: Nu mi-am propus să mențin un echilibru între ele. Cel mai des dansez și nu mi-e niciodată foarte clar unde se termină orele de muncă și unde începe timpul liber. Sunt mereu în priză cu tot ce știu/pot să fac.
VD: The Institute of Change este un performance de tip fantasy despre schimbările corpului uman și oamenii transgender. Care a fost reacția publicului până acum? Cât de deschis este publicul față de astfel de subiecte?
Nu mă întreb niciodată dacă publicul e deschis sau nu față de ceea ce îmi propun să dezbat pe scenă! Știu că e 2016, în București! The Institute of Change folosește tematica trans pentru a face publicul să înțeleagă cât de fluidă este identitatea de gen a fiecăruia. Performerii îi iau prizonieri pe spectatori schimbând într-un final poziția actanți-public.
Reacțiile celor care participă la această experiență radicală au fost destul de diferite, dar mi-am dorit foarte mult convenția asta, mi-am dorit foarte mult să văd în România, într-o sală de aproximativ 100 de locuri câți declară deschis că sunt sau nu hetero. La fiecare show doresc să stârnesc o reacție și la fiecare reprezentație mă aștept la orice. Îmi place asta, e una dintre minunile experiențelor live!
VD: Euro-barometrul realizat de Comisia Europeană în 2015 arată că 54% dintre români, față de 23% dintre europeni, nu cred în egalitatea în drepturi pentru persoanele homosexuale. Performance-urile tale gravitează în jurul acceptării comunității LGBT. În ce fel crezi că arta poate influența mentalitatea românilor în această privință?
PD: România e ultima țară din Europa care a legalizat homosexualitatea (în 2001). În țara noastră nu prea există persoane publice care să-și asume o altă orientare sexuală decât cea majoritară. Nu există niciun politician român care să declare public că aparține comunității LGBTQIA și asta cred că zice multe. Așa că de fiecare dată când pe o scenă sau într-un context artistic este reprezentată comunitatea LGBTQIA, aceasta iese câte puțin din invizibilitate.
VD: La căminul Moses Rosen ai creat, împreună cu alți actori, regizori și dramaturgi, centrul de artă comunitară Vârsta 4 cu scopul de a schimba percepția asupra oamenilor bătrâni. Cum a evoluat proiectul pe parcursul timpului? Ce planuri de viitor aveți?
PD: Din vara lui 2009 suntem aici cu tot ce știm să facem mai bine. Ne-am dorit foarte mult să punctăm faptul că vârstnicii sunt foarte importanți și (contrar opiniei generale) foarte productivi pentru orice societate. Cred că niciunul dintre noi nu am fi unde suntem fără cei care au fost aici înainte. Personal m-am ales cu mai mulți bunici, neavându-i din fragedă copilărie pe cei din familia mea.
Momentan lucrăm la un alt spectacol de teatru dans cu titlul “Domiciliu Instabil”. Spectacolul investighează formele de locuire de care au avut parte rezidenții căminului.
VD: Recent, după actorie și dans, ai adăugat cântatul în repertoriul tău – proiectul #FLUID. În ce direcție ai vrea să meargă?
PD: Am avut până la #FLUID mai multe tatonări cu muzica, dar niciodată o formație. Îmi place să spun că live-uri de la #FLUID nu sunt concerte ci queer act-uri, această denumire lăsând ușa deschisă pentru mai mult!
Am avut noroc să colaborez cu talentatul și șarmantul Alex Bălă care a crezut cu ardoare în potențialul meu scenic. Nu avem planuri pentru direcțiile viitoare ci îmbrățișăm cu tandrețe fiecare oportunitate. Știu acum că luna asta vom cânta la o nuntă și într-un spital de psihiatrie. Personal am descoperit prin proiectul ăsta un instrument care mă mișcă altfel decât orice altceva – vocea mea.
VD: Portofoliul tău este vast și imprevizibil incluzând o reclamă la napolitane, o emisiune la MTV, roluri în filme printre care și Amintiri din Epoca de Aur de Cristian Mungiu, performance-uri de dans contemporan. Ne putem aștepta să te vedem și în alte domenii în viitor? Ce te-a determinat să le alegi pe cele de până acum?
PD: În biografia mea standard scria până de curând că am încercat să nu spun niciodată NU și că sunt fericit de fiecare dată când mă pot face util. Între timp am învățat să spun NU și să aleg între diferitele moduri de a mă face util. Mai am foarte multe domenii de explorat și asta mă incita, plus că îmi place de obicei să dau peste cap așteptările. Îmi place să mă auto definesc nu ca “artist” ci ca “maker”. Nu cred că am ales prea mult până acum, ci lucrurile s-au legat (mai mult sau mai puțin) de la sine depinzând de ceea ce am avut eu de oferit.
VD: Pe 20 August vom asculta un performance #FLUID în fața Teatrului de vară Capitol în cadrul campaniei de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul național cultural organizată de Save or Cancel. Ce ne pregătești? Cum vezi această campanie?
PD: Pun la cale împreună cu Alex Bălă un itinerar muzical despre povestea locației Teatrului de Vară Capitol folosind microfonul și convenția de story telling. Cred că această campanie e foarte necesară pentru conștientizarea valorii acestui spațiu. Lipsa spațiilor e una dintre problemele reale cu care comunitatea artistică se confruntă momentan.
VD: În discursul de la Creative Mornings spuneai că multă lume scapă cu greu de timiditate atunci când vine vorba de dansat și că sugerezi ca oamenii să încerce să exagereze și să nu se ia în serios la început pentru a se destinde apoi. Ai și alte sugestii pentru a trece peste inhibiția inițială când vine vorba de dans?
Închide ochii și lasă-ți corpul liber! Trebuie știut că dansul este una dintre cele mai simple acțiuni pe care atunci când le întreprindem trecem printr-o transformare neurologică. Eu unul gândesc cel mai bine atunci când dansez.
VD: București candidează pentru a fi Capitală Europeană a Culturii în 2021. Tu cum vezi viața culturală actuală în București? Crezi că este pregătit orașul pentru un astfel de statut?
PD: Vorbeam cu o prietenă despre asta și îmi spunea că sigur Clujul va câștiga acest statut, nu Bucureștiul. Eu încă n-am pariat, dar mi-am propus să fac o sesiune de tarot pe acest subiect. Există enorm de multe lipsuri în viața culturală a Bucureștiului, dar momentan n-aș da orașul ăsta pe niciunul!
Ne-a făcut plăcere!
Kissy!!!
Words by Vlad Dumitrescu
Photos: Cornel Brad
Pingback: Citește statement-ul lui Paul(a) Dunca despre concertul performativ #FLUID @ MNAC
Pingback: #FLUID 18+ (music video) • Feeder.ro
Pingback: BTLT: Cinema / Teatrul de vară CAPITOL @ Amural [A4] Festival Vizual – Capitol
Pingback: Ascultă #FLUID - The Stage is Yours, exclusiv pe electronicbeats.ro • Feeder.ro
Pingback: #FLUID / The Stage is Yours @ Teatrul de vară CAPITOL | | Feeder.ro
Pingback: The adventures of the feeder bear in 2016 | | Feeder.ro
Pingback: BTLT: Expoziția Cinema / Teatrul de vară Capitol @ ARCUB | | Feeder.ro
Pingback: BTLT: August și Septembrie la Teatrul de vară Capitol | | Feeder.ro
Pingback: BTLT: Weekend @ Teatrul de vară Capitol part II – #FLUID, Aural Eye & Pisică Pătrată | | Feeder.ro
Fabulos! Transformare totala! Bravo Paul!