Nicolae Nenciulescu, arhitectul Teatrului de vară Capitol

Nicolae Nenciulescu, arhitectul Teatrului de vară Capitol

Provenind dintr-o familie boierească, Nicolae Nenciulescu s-a născut pe 6 septembrie 1879 și, conform datelor furnizate de Simina Stan, a urmat Liceul Sf. Sava din București și apoi Școala Națională Superioară de Belle Arte din Paris absolvind în 1910.

În 1916, Nicolae Nenciulescu a realizat în stil eclectic Teatrul de vară Capitol, care se numea la vremea aceea Teatrul de vară Alhambra și era deținut de Dumitru Papaianopol. Pentru că marcarea calcanului sau a peretului lipsește, cel mai probabil la acea vreme încă nu fusese construită sala de cinematograf.

Anul acesta, Teatrul de vară Capitol va fi reactivat de Save or Cancel printr-o serie de 6 evenimente, unul dintre acestea fiind rezultatul apel deschis pentru idei creative.

Nicolae Nenciulescu, arhitectul Teatrului de vară Capitol1916 Teatrul de vara Alhambra., arh N.N Scena

Capitol Alhambra gradina interior 19161916 Fațade Nicolae Nenciulescu, arhitectul grădinii de la Teatrul de vara Alhambra

 

Nenciulescu și-a continuat cariera fiind arhitect în cadrul Ministerului de Război (între 1 aprilie și 30 noiembrie 1912) și arhitect-șef al Serviciului de Arhitectură la Ministerul Agriculturii și Domeniilor până în 1947. El a fost în paralel și profesor, la început fiind suplinitor în catedra de Stereotomie și Teoria Umbrelor, apoi profesor titular de Atelier Arhitectură Generală pentru ca în cele din urmă să fie numit prodecan al Facultății de Arhitectură.

Între 1948 și 1953 este angajat la Institutul de Proiectare a Construcțiilor din București și apoi este șef al Secției Tehnice de la ISPROR de unde s-a pensionat.

Nenciulescu a fost unul dintre arhitecții Palatului Regal. Lucrările de reconstrucție a palatului, aprobate în 1928 de Înalta Regență, au fost conduse inițial de Karel Liman până pe 15 iulie 1928 și apoi de Nicolae Nenciulescu pănă în 15 martie 1932.

Alte lucrări importante ale lui Nenciulescu au fost: sanatoriul de băi calde de nămol din Eforie, Antrepozitele și Abatorul de Export din Constanța realizate între 1933 și 1936, planul și macheta Pieții Palatului Regal concepute cu arhitectul Nicolae Lupu și expuse în 1942 la Salonul Tinerimii Artistice în sala Dalles, schițe de arhitectură pentru I.P.C. sau Legația Spaniei de pe strada Orlando, nr. 6.

Săptămâna viitoare vom povesti despre arhitect Henrieta Delavrancea, cea care a realizat intrarea de pe Bulevardul Elizabeta.

Photos: Arhiva personală a lui Nicolae Nenciulescu publicată pe Bucureștiul meu drag

„Proiect cultural produs în cadrul candidaturii București 2021_Orașul In-Vizibil”

Leave a reply (we review all comments)