Timishort Film Festival @ Timișoara
6 – 9 Octombrie
Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.
Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje împărțite în 7 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Marele premiu al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro.
În afara copetiției spectatorii vor putea urmări scurtmetraje aduse în România de festivalurile partenere: School Visit: EICTV Cuba, Festival Visit: Short Waves Polonia și Focus on Portugal (scurtmetraje portugheze introduse de Carlos Ramos de la Indie Lisboa).
Ca în fiecare an, Timishort se va deschide cu un lungmetraj în avanpremieră în România. Mult așteptatul thriller The Man Who Was Thursday, o coproducție Ungaria-România, va fi proiectat pentru prima dată la Timishort. În rolul principal joacă Ana Ularu, actrița româncă cu cel mai mare succes internațional din ultimii ani, prezenta și ea la proiecție.
An de an Festivalul Internațional de Film Timishort ne-a obișnuit cu secțiuni speciale dedicate unor țări și unor regizori. Ediția a 8-a aduce la secțiunea Focus o selecție de scurtmetraje din Portugalia, precum și filmele regizoarei italience Grazia Tricarico.
Născută în Apulia (sudul Italiei), Grazia Tricarico a absolvit, la Milano, literatură şi filozofie, cu o calificare în istorie şi critică cinematografică (studii avansate de film). După o carieră ca artist video şi monteur, în 2013, a absolvit regia la Centrul experimental de cinematografie (Academia Naţională de Cinema din Italia), în Roma. A scris şi a regizat: „Michele Nella Terra” (2012, documentar, 35’), „Bios” (2013, film SF, 15’), „Mona Blonde” (2014, dramă, 11’), „Persefone” (2014, dramă, 18’), „Ego Devorem” (2016, film experimental, 8’), „Spectra” (titlu în lucru, film SF, post-producţie). Scurtmetrajele sale au fost selectare în numeroase festivaluri internaţionale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Veneţia, Edinburgh, Torino.
În cadrul Focus on Grazia Tricarico, la Timișoara pot fi văzute 4 filme ale regizoarei:
Persefone (2014) Trupul neajutorat. Chinul unei nevoi ancestrale. Instinctul vieții și fascinația morții. Nicandro, sedus de zeița Persefona, nu poate decide asupra naturii sale.
Mona Blonde (2015), povestea unei culturiste aflată în ajunul unei competiții internaționale majore. O mutație neașteptată a trupului ei îi va distruge aparentul echilibru mintal, târând-o într-un coșmar.
Ego Devorem (2016) O inspirație asupra identității feminine, o identitate ce trebuie să se remodeleze într- un orizont în permanentă schimbare.
BIOS (2013)
Prin intermediul „Tratamentului”, „Bios” transformă oamenii în „datornici”: niște creaturi ataraxice obligate să contribuie la un ciclu obositor de producție.
Portugal Film, instituția responsabilă cu promovarea filmului portughez la nivel internațional, aduce la Timișoara șase scurtmetraje reprezentative. Din programul Focus Portugalia vor face parte:
Vânătorul de revoluții / A Caça Revoluções (r: Margarida Rêgo ), un scurtmetraj ce explorează relația dintre două generații, dintre două perioade diferite, dintre două lupte diferite.
Bărcile / Los Barcos (r: Dominga Sotomayor) este povestea unei actrițe chiliane în vârstă de 50 de ani, ce călătorește în Lisabona, pentru a reprezenta un film în care are un rol secundar, pentru că nimeni altcineva nu era disponibil să meargă.
Despărțirea / Despedida (r: Tiago Rosa-Rosso)
Trei prieteni stau pe plajă. E ultima zi de vară, luna răsare. Unul dintre ei decide să-și țină respirația până când luna apare în întregime pe orizont.
Șoferul de camion / O Rebocador (r: Jorge Cramez)
Șoferul unui camion de remorcare ia cu mașina un șofer mai tânăr ce tocmai ce a scăpat nevătămat din mașina sa galbenă sport, care e dusă acum la groapa de gunoi.
Înghițituri / Swallows (r: Sofia Bost )
Sara s-a mutat în Londra pentru a-și găsi de lucru în proiectare grafică, dar rămâne blocată în bucătăria unui restaurant. Astăzi, după încă un refuz, realitatea vieții sale se afundă.
Lecția de condus / Aula de Condução (r: André Santos & Marco Leão)
În timp ce un adolescent învață să șofeze, o femeie își plimbă bătrânul câine prin pădure. Pe măsură ce se lasă seara, ea își dă seama că nu e prea târziu să acționeze.
Cea de-a 8-a ediție Timishort este organizată de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din
Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez București, Institutul Camoes București, Direcția
Județeană pentru Cultură Timiș, Teatrul Național Timișoara
Sponsori: Electronic Resistance Timișoara, PrintPress, Music Service Timișoara, DIGI TV.
Pentru mai multe detalii urmăriți www.timishort.ro!