În topul nostru al activităților relaxante – solitare sau de grup – se află vizionatul de filme. Vara trecută am trecut în revistă 7 (+3) locuri alternative care găzduiesc regulat cinefilii Bucureștiului; haideți să nu tocim canapeaua nici anul acesta și să aflăm unde ieșim la film în 2016.
Lente din Armenească ne-a cucerit întâi cu grădina liniștită și încăpătoare, pitită la capătul unei alei aparent fără însemnătate, însă nu a durat mult până să adăugăm mansarda pe lista motivelor de a reveni cu drag la „sufrageria” din strada Arcului; dacă recitalurile acustice și piesele de teatru sunt destul de imprevizibile în programul mansardei, vă puteți baza pe seara de film bilunară pentru o zi de luni mai îndurătoare, începând cu ora 20:00.
Lunea devenise noua duminică anul trecut, când terasa colorată de pe Duzilor se transforma în cinematograf în aer liber, filmele proiectate fiind alese prin votul clienților. Sezonul de vizionare nu a început încă, dar Modelierul va fi cu siguranță pe traseul nostru și vara aceasta.
Dacă marțea sunt într-adevăr 3 ceasuri rele, cu siguranță nu sunt de la ora 20:30 – cel puțin nu dacă vă petreceți ultimele ore ale zilei pe marginea piscinei Floreasca, înconjurați de verdeață și cu un pahar de vin bun, bucurându-vă de filme „cult, cool sau culturale”.
Pe la jumătatea unei săptămâni de muncă, e complet natural să vă vină să spuneți „piua”; refresh-ul de miercuri vine pe Dionisie Lupu în forma Weird & Absurd Movies Night: filme care îți reconfigurează circumvoluțiunile, de la 20:00.
Merită să fiți cu ochii pe programul Manasia Hub, centrul intercultural deschis într-o fostă secție de poliție de pe strada Stelea Spătarul. Luna trecută am putut urmări la ei cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Nap Toader, „03.ByPass”, și o selecție de scurtmetraje de la Bucharest Shortcut Cinefest.
Dacă vă plac documentarele, nu ratați seria Documentary Mondays organizată de Centrul Ceh. După cum spune și numele, proiecțiile se țin în fiecare luni; rămâne doar să vă stăpâniți nerăbdarea până la ora 20:00.
creart a deschis pentru al treilea an consecutiv grădina din Piața Lahovari, iar filmele pe care le puteți vedea sunt atât producții clasice, filme vechi, cât și ecranizări contemporane, care promit să trezească emoții puternice.
Filmele spaniole au cu siguranță un caracter aparte față de restul producțiilor europene. Programul lunar al Institutului Cervantes include proiecții de filme de lung- și scurtmetraj, de obicei marțea de la 19:30, dar și matinale.
Joia e pentru Rooftop Cinema; fie că vizionați producții de amploare sau scurtmetraje din selecția unor importante festivaluri de film, veți avea parte de o atmosferă ieșită din comun sus, cu câteva etaje mai aproape de stele.
JOIA de film aduce săptămânal, de la ora 19:00, filme artistice premiate la festivaluri europene, precum și documentare, printr-o inițiativă desfășurată sub egida Comisiei Europene.
Primăvara aceasta a fost o agitație plăcută în pasajul Macca, când atelierul de fotografie alternativă Allkimik a găzduit seri de film și proiecții de documentare. Seria nu a trecut mai departe de luna Aprilie, dar sperăm că vor relua inițiativele de acest gen în curând.
Odată cu deschiderea plajelor în aer liber, la distracțiile de la Therme s-au adăugat și proiecțiile de filme: în fiecare weekend, pe plajele The Palm și Galaxy (sâmbăta de la 13:00, iar duminica de la 14:00), cu plata taxei pentru accesul în zonele respective, desigur.
Words: Violeta Năzare
Photos: Lente, Modelier, Grădina Floreasca, PIUA Book Bar, Manasia Hub, Centrul Ceh, Grădina cu filme, Institutul Cervantes, DESCHIS Gastrobar, Spațiul Public European, Allkimik
Pingback: 73 cool alternatives for hanging out in Bucharest | | Feeder.ro
Pingback: POLL: Care sunt cele mai fresh localuri din 2016, în București? | | Feeder.ro