#București2021 Află care sunt cele 11 proiecte finaliste ale Acceleratorului de idei

bucuresti2021

_București 2021_

_Află care sunt cele 11 proiecte finaliste ale Acceleratorului de idei_

_finanțări pentru idei care ajută orașul_

 

În cadrul candidaturii Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, bucureștenii sunt invitați să devină participanți activi la viața orașului. În cadrul programului cadru OPEN LAB, Acceleratorul de Idei a pornit ca un apel deschis pentru idei care să aducă un aport pozitiv la viața orașului, prin colaborări transdisciplinare, schițând felul în care acesta s-ar putea transforma dacă ar deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.

 

Între 21 aprilie și 23 mai, bucureștenii au propus 140 de idei de animare și transformare a orașului, prin proiecte precum grădini urbane, festivaluri de muzică și artă stradală în cartiere sau inițiative adresate comunităților din toate cartierele, și nu doar din centru. Dintre acestea, 25 de idei au fost selectate pentru a intra în Acceleratorul de Idei, un atelier intensiv în cadrul căruia participanții s-au conectat și și-au consolidate ideile, pentru a dezvolta proiecte transdisciplinare.

În urma jurizării finale, 11 proiecte finaliste vor fi finanțate cu maximum 10.000 de euro și implementate până la finalul lunii septembrie, când Bucureștiul va afla dacă va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Proiectele finaliste explorează potențialul neexploatat al cartierelor Bucureștiului și își propun să implice locuitorii orașului în actul creativ, scoțând la iveală povești și locuri puțin cunoscute din oraș.

O listă completă a proiectelor și punctajelor obținute poate fi găsită pe site-ul www.bucuresti2021.ro/open-lab/accelerator-de-idei/.

 

Proiectele câștigătoare sunt:

 

PERIFERIE

Periferie este proiectul unei viitoare platforme audio-vizuale ce va însuma poveștile din zonele mărginașe ale Bucureștiului, proiect ce se va transforma într-un film documentar de scurt metraj.

Echipa proiectului – formată dintr-un antropolog-jurnalist, un designer, un programator, un muzician și trei studenți – se folosește de fotografia documentară, text, video și audio pentru a realiza un tablou realist al unei capitale europene dintr-o perspectivă nouă, cea a extremităților sale.

 

DIN STRADĂ LUCRURILE SE VĂD ALTFEL

Un proiect semnat de curatoarea ODD și de autorul web-serialului Șușanele, Din stradă lucrurile se văd altfel targetează adolescenții care își petrec timpul liber în fața blocului, fără a fi implicați în activități motivante și creative. Tinerii vor avea ocazia să spună povestea orașului din perspectiva lor, prin realizarea unui film experimental de docu-ficțiune.

Realizat în tandem cu proiectul Bucharest Disaster Tour, această inițiativa artistică și educațională transformă adolescenții de la periferia lumii culturale în producători de film și ghizi ai tururilor urbane,

 

eartoBucharest

eartoBucharest se folosește de mediul sonor pentru a reconecta bucureștenii la oraș prin alcătuirea unei hărți sonore a capitalei prin identificarea sunetelor care definesc o zonă, prin accentuarea sunetelor legate de memorie și prin atragerea atenției asupra aspectelor nocive ale anumitor sunete.

Proiectul își propune să contribuie la începărtarea barierelor afective dintre cartierele orașului, colectând sunete specifice din cât mai multe puncte din oraș și emițând sunetele Bucureștiului în timp real în spațiul fizic, online și pe mobil.

 

Festival de muzică și arte în cartierul Ferentari

Construit din perspectiva nevoilor culturale și subculturale ale celor care locuiesc în zona Ferentari, Festivalul de muzică și arte își propune să implice comunitățile periferice. Cu potențialul de a se transforma, în următoarele ediții, într-o platformă de susținere și promovare a unora dintre cele mai active și mai puțin reprezentate subculturi din București, Festivalul de muzică și arte în cartierul Ferentari urmărește să dezvolte un tipar de colaborare cu membrii comunității, care devin organizatori ai evenimentului, participanți în calitate de artiști, spectatori, constructori și administratori ai festivalului.

 

POP-UP EVENT KIT

Pop-up Event Kit urmează să devină o resursă mobilă cu ajutorul căreia se poate extinde harta evenimentelor culturale ale Bucureștiului.

Pop-up Event Kit este conceput ca un sistem mobil, modular și flexibil, care asigură cadrul pentru desfășurarea evenimentelor culturale în spații neconvenționale. Într-un oraș în care majoritatea acțiunilor culturale se desfășoară în perimetrul central, Pop-up Event Kit pune la dispoziție resursele necesare pentru activarea socio-culturală a cartierelor sau a locurilor din București unde nu există spații optime pentru activități culturale, fie că e vorba despre terenuri virane, curțile blocurilor, școli sau parcări.

 

FAȚA ASCUNSĂ – O CARTARE A DEPRESIEI ÎN BUCUREȘTI

Proiectul propune explorarea poveștilor personale despre depresie și translatarea artistică a acestora în formate interactive. Reprezentat online prin crearea unei platforme web dedicate și offline sub forma unei serii de intervenții performative audio-video în spațiul public și spații dedicate, proiectul explorează poveștile personale ale bucureștenilor ca principal atu în lupta împotriva stigmei sociale.

 

BUCHAREST DISASTER DETOUR

O colaborare între Geneva și București, Bucharest Disaster Detour oferă o serie de trasee şi ghidaje unice prin Bucureşti şi Măgurele, pentru a capta „şocul viitorului”. BDD oferă participanților și locuitorilor posibilitatea să testeze și să descopere cu ajutorul unor detectoare de micro-unde, raze Gama, scanere de wi-fi şi radiaţii electro-magnetice „oraşul invizibil”, non-sensibil şi inaccesibil simţurilor. Bucharest Disaster Detour explorează Bucureștiul viitorului din perspectiva extincției sau a cataclismului iminent.

 

HARTA SENZORIALĂ A BUCUREȘTIULUI CULTURAL

Harta senzorială a Bucureștiului cultural va consta într-o serie de instalații video și acustice site-specific, prezentate în case private și în spații publice. Proiectul are un format multidisciplinar, implicând artiști și specialiști din mai multe domenii – teatru, dans, muzică, literatură, urbanism, antropologie culturală – precum și folosirea noilor tehnologii pentru demarcarea spațiilor publice devenite spații de joc. Va fi folosită experiența unor artiști internaționali din culturile europene cu tradiție în privința spectacolului site-specific, precum Germania, Anglia, Franța sau Polonia.

 

LIVE FROM GIULESTI

Gândit ca parte a proiectului pilot LIVE FROM, Live from Giulești funcționează în trei etape: COLECTARE, ANALIZĂ, CREAȚIE. În prima etapă vor fi culese punctele de vedere ale participanților, pe teme de interes local, sub formă de storytelling. A doua etapă supune informațiile spre analiza unui grup de specialiști, pentru căutarea pattern-urilor reprezentative pentru comunitate. Etapa a treia redă comunității punctul de vedere al vocii colective, pentru definirea unei identități comunitare.

 

Cinema / Teatru de vară CAPITOL

Save or Cancel pilotează o campanie de conștientizare și de sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul de hub cultural independent al ansamblului. La 100 de ani de la construire, o serie de 6 evenimente și un apel deschis pentru proiecte artistice vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentul în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului urban ca spaţiu cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

Inițiativa este un proiect-pilot interdisciplinar, exemplu pentru alte cinematografe și teatre de vară abandonate, conceput pentru scara umană. Campania începe cu un eveniment de live-drawing în colaborare cu Pisica Pătrată. Artistul va revizita desenul conceput în 2009 pentru ușa Teatrului de vară Capitol.

 

OAMENI INVIZIBILI

Proiectul își propune să schimbe percepția societății asupra cetățenilor care trec de obicei neobservați. Dincolo de monumente istorice, planuri urbanistice și dezvoltare economică, un oraș e definit de oamenii care îl locuiesc. Bucureștiul nu ar fi fost același oraș fără măturători de stradă, gunoieri, florărese, vânzători ambulanți, pensionari sau fără oamenii străzii. Poveștile subiecților vor deveni benzi desenate.

 

 

OPEN LAB este programul sub care Bucureștiul devine un laborator de cultură urbană și se ghidează după următoarele principii: colaborare în creație, co-participare, digitalizare. Deschidem dialogul cu locuitorii Bucureștiului prin procese colective, promovarea inițiativelor transdisciplinare, descentralizarea culturii în oraș și folosirea de structuri mobile, temporare.

Mai multe informații despre OPEN LAB și Acceleratorul de Idei pot fi găsite accesând bucurești2021.ro/open-lab.

 

 

București 2021 – Bucureștiul a ajuns în finala pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, acordat de Comisia Europeană. Până la final de septembrie 2016, când juriul va anunța orașul românesc câștigător, Bucureștiul va fi animat de proiecte și evenimente menite să arate potențialul ascuns al orașului și să provoace locuitorii săi să devină creatori.

Leave a reply (we review all comments)