Festivalul Filmului European @ România

  • by
Festivalul Filmului European

Festivalul Filmului European @ România
5 – 29 Mai

Proiectul din 1996 al Delegației din România a Comisiei Europene, devenit acum o tradiție foarte apreciată de publicul românesc, a fost preluat, din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, de Institutul Cultural Român. Cu la fel de mult succes! Însă în toți acești ani, Festivalul nu ar fi fost posibil fără partenerii săi de nădejde în selecția și aducerea filmelor: Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene, Institutele și Centrele Culturale ale acestora, Uniunea Cineaștilor din România. Suntem puternici pentru că suntem împreună, așa că ideea inspirată din 2014 de a organiza Festivalul sub egida EUNIC București a fost o decizie naturală.
La moment aniversar, Festivalul este recunoscător eforturilor celor care l-au inițiat și au contribuit de-a lungul anilor, cu viziune și (uneori necesară) încăpățânare, la creșterea lui. Orice început e greu, dar acest proiect a avut noroc de părinți încrezători în viitorul lui încă de la început, din 1996, când Europa era doar un vis frumos: Iulia Deutsch, Giorgio Ficcarelli, Angela Filote, Jonathan Scheele sau Roxana Morea au sădit cu optimism și au crescut cu perseverență an de an tânărul proiect și nu au vrut să se despartă de el nici mai târziu, când au găsit în Horia Roman-Patapievici și echipa ICR partenerul cu viziune, împreună cu care să ducă mai departe ștafeta, continuată mai târziu și cu susținerea lui Lilian Zamfiroiu. Publicul din România s-a putut bucura în continuare, an de an, de sărbătoarea filmului european prin efortul constant din spatele cortinei al unor oameni dedicați – Ioana Anghel, Ariadna Ponta, Ștefana Mărmureanu, Roxana Călinescu, Irina Cornișteanu, Irena Isbășescu – alaturi de echipe entuziaste – au ținut flacăra vie. Echipa de azi a Festivalului le este recunoscătoare și încearcă să ducă această poveste frumoasă mai departe.
În perioada 5-29 mai 2016, vă invităm să ne bucurăm împreună de multiculturalitatea europeană, de bogăția stilistică, de conținutul și viziunea cinematografiei europene.
Proiecțiile vor avea loc în șase orașe din România, printre care și cele patru aflate în cursa pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021 – proces ce se va finaliza în septembrie 2016 (București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Timișoara).
Edițiile organizate sub îndrumarea Institutului Cultural Român au încurajat tinerii regizori români să contribuie la promovarea filmului european în România, știut fiind că aparatul de marketing al Hollywood-ului îneacă, de obicei, eforturile de vizibilitate făcute de producătorii europeni, ducând cinematograful european într-un nemeritat con de umbră. Astfel, în fiecare an din ultimul deceniu, câte un regizor român a propus un concept original de promovare, l-a transformat în clip video și radio și l-a pus cu generozitate la dispoziția organizatorilor pentru a ajuta festivalul să ajungă la public. Ei sunt: Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crişan, Radu Jude, Radu Muntean, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu și Anca Damian – autoarea spotului actualei ediții.
Festivalul oferă publicului său filme de tot felul, pentru că varietatea Uniunii Europene este cel mai bine ilustrată prin intermediul cinematografiei europene, diversă, savuroasă și neașteptată, asemeni unui bufet suedez cu bucătărie mediteraneană, nordică și slavă, asamblat cu rafinament franțuzesc, pragmatism german, stil danez și sobrietate britanică. Suntem onorați să vă invităm la petrecerea Europei și vă poftim la film!
Selecția filmelor a fost făcută de către organizatori împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu Institutele și Centrele Culturale în România și completată cu producții aflate în portofoliul distribuitorilor de filme europene, Independența Film and Transilvania Film.

Leave a reply (we review all comments)