Lista locurilor de descoperit în Cluj

Train ride

București, te iubim… mai ales după ce te părăsim câteva zile. Cu atâtea orașe uimitoare la doar un bilet de tren (sau cel mult un rezervor de benzină) distanță, nu ne putem abține de la a ne planifica tot mai multe weekenduri în deplasare.

Pornim în vizită la cititorii feeder din întreaga țară și aducem înapoi câte un concentrat de vacanță pentru când vă lovește dorul de ducă. Brașov, Sibiu, Timișoara, Galați și multe altele – strângem inspirație pentru o vară nomadică. Și cine altcineva să deschidă seria de recomandări de pe drum decât „capitala” Transilvaniei, Cluj-Napoca?

This slideshow requires JavaScript.

La picior

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți când ajungeți în Cluj: slow down. Îmbrățișați lentoarea ardelenească și acordați-vă puțin timp să luați pulsul orașului cu o plimbare relaxată. Parcul Central e ușor de străbătut și e străjuit pe strada Arany Janos de un șir de case vechi și impunătoare, cu aer nobiliar. La marginea lacului, cazinoul veghează asupra celor veniți la o tură cu hidrobicicleta. Mergeți pe malul Someșului până la plaja Grigorescu și bucurați-vă de un picnic liniștit (dacă nu cumva vă sincronizați cu vreo petrecere sau proiecție de film). Dacă vă simțiți romantici dar Parisul nu figurează în planurile voastre de călătorie prea curând, puteți să prindeți un lacăt de Podul Elisabeta, varianta locală a Podului Îndrăgostiților francez. Cu sau fără partener, nu ratați urcarea pe Cetățuie la apus pentru o panoramă multicoloră a orașului.

Și turla bisericii Sfântul Mihail oferă o priveliște pe măsură, iar plimbarea prin centru vă poate aduce nas în nas cu Bugs Bunny, iepurașul trademark (și gigantic) al Clujului. Pasionaților de arhitectură le recomandăm strada Horea, care adună palate construite în secolul al XIX-lea în stiluri ce variază de la neobaroc la eclectic și secesionist, în timp ce cartierul Andrei Mureșanu ascunde la umbra vișinilor și a cireșilor vilele pline de farmec în care au locuit personaje-reper ale culturii românești. Când vremea nu ține cu voi, luați în calcul o expediție prin serele Grădinii Botanice.

This slideshow requires JavaScript.

Localuri preferate

Dacă vă prinde oboseala din urmă după atâtea urcușuri, trepte și kilometri, faceți o oprire energizantă la Coffee Addicts (fostul Deja Brew), o cafenea miniaturală adorabilă în care găsiți cele mai aromate și interesante cafele și un playlist numai bun de luat la drum. Ne-a plăcut și cafeaua din Sisters, degustată pe terasa îngustă din stradă ce ne-a dus cu gândul la A1, iar noul ROOTS îmbină cultul cafelei pe timp de zi cu arta degustării de vin la căderea nopții într-un local modern și cuceritor.

La doar câteva minute distanță se află Souperpit stop-ul ideal pentru plimbăreți și doritorii de… supă la pachet. Cu un meniu diferit în fiecare zi și peste 50 de rețete aromate în repertoriu, micul local din centru a devenit rapid un must eat al clujenilor. Pentru sandwich-uri inedite (și absolut delicioase), nu ratați Papillon, iar dacă vreți o gustare decadentă și o călătorie în timp înapoi în America anilor ’50, California Burger e locul pe care îl căutați.

This slideshow requires JavaScript.

Chiar și cei mai îndârjiți carnivori se vor îndrăgosti de Samsara Foodhouse: produsele lor vegetariene și raw (de o varietate care vă va da bătăi de cap în a vă hotărî asupra comenzii) sunt condimentate la fix și surprind papilele gustative cu combinații inedite. Alegerea ingredientelor naturale se reflectă în decorul restaurantului invadat de verdeață, în care lemnul, culorile calde și lămpile-cocon ne poartă într-un refugiu vegetal. Sora mai mare a localului – Samsara Teahouse – aduce meditația și comuniunea cu natura la un alt nivel, cu un interior relaxat dar impresionant în stil goa și o grădină idilică în care ne-am fi petrecut toate după-amiezele.

De altfel, orașul ascunde destule terase generoase, potrivite atât pentru zile toride cât și pentru nopți liniștite. Preferatele noastre sunt cele de la Livada și Mint Bistro; faptul că interiorul acestora e la fel de fermecător, iar meniul absolut ispititor nu poate decât să ne bucure.

Stilul steampunk are doi reprezentanți de seamă în Cluj. Sigur ați auzit de Enigma Cafe, care s-a deschis în toamna anului trecut și a intrat rapid în vizorul publicațiilor străine datorită sculpturilor kinetice impresionante care îi întâmpină oaspeții, însă noi am avut parte de un mic dejun regesc la Joben Bistro, precursorul la fel de inventiv dar mai destins și… uman al acestuia, care pare să amalgameze comori recuperate din expediții în lumi uitate. Salutați căprioara bionică din partea noastră când ajungeți acolo.

Iar dacă sunteți în căutarea unei experiențe culinare mai rustice, Zama trebuie pus în capul listei voastre de opțiuni. Este probabil singurul restaurant cu specific tradițional care reușește să separe meniul de imagine și să arate modern și urban.

This slideshow requires JavaScript.

Ieșiți la un pahar? Atelier Cafe are un aer degajat, bere cu sirop la 5,50 lei și nicecream.fm în difuzoare. În plus, organizează frecvent seri de trivia, puzzle nights, bazaruri de haine și concerte variate. Yolka este ca un luminiș hipsteresc într-o pădure luxuriantă, unde lumbersexualii umblă nestingheriți în mediul lor natural – și e minunat. Ne-au plăcut mult peretele vegetal, rădăcinile de copac suspendate, desenul de pe tavan care incită la zbor, muzica, iar lista continuă. Nu degeaba lupta pentru mese e atât de acerbă. Connoisseur-ii se vor bucura să aleagă între 2 wine bars complet diferite: Bruno e mic dar șarmant, de modă veche, nepretențios și comod, în timp ce Crush mizează pe accentele futuriste și industriale pentru a crea o ambianță elegantă. În schimb, dacă sunteți în căutarea priveliștii perfecte, am descoperit la Klausen Burger un rooftop superb, cu o vedere panoramică de neuitat asupra orașului (de încercat atât pe zi, cât și noaptea; „meniul” include o gamă variată de pături colorate).

This slideshow requires JavaScript.

Clujul artistic

Clujul este un centru artistic major din România, iar Fabrica de Pensule nu trebuie să lipsească din programul vostru. Spațiul adăpostește galerii de artă contemporană, organizații culturale și ateliere ale unor artiști precum Adrian Ghenie sau Istvan Cîmpan, iar programul include evenimente variate: expoziții, piese de teatru, concerte, ateliere de dans și conferințe. Pentru o experiență mai underground, mergeți la Zug Zone, „zona culturală independentă” înființată de trupa clujeană de teatru Váróterem Projekt, ce reunește concerte, jam sessions, proiecții de filme și piese de teatru independent, plus câteva mostre de nota 10 de graffiti local.

This slideshow requires JavaScript.

Traseul de noapte

Oricât de domoli ar fi ardelenii, tot știu cum să petreacă noaptea. Într-o clădire de piatră construită în 1718 din parcul Cetățuie se află primul club care a promovat muzica electronică în Cluj-Napoca; la Gazette găsiți atmosfera prietenoasă pe care numai petrecerile restrânse o pot avea. Club Midi aduce unele dintre cele mai sonore nume al scenei locale cât și internaționale, iar standardele înalte pe care le menține încă de la deschidere l-au plasat în topul cluburilor europene. Pentru concerte alternative, muzică disco sau rock al anilor ’90, destinația serii este The Shelter.

This slideshow requires JavaScript.

Festivaluri

Clujul e frumos, dar dacă vă mai trebuie un pretext să-l vizitați, alegeți unul dintre festivalurile care animă orașul în fiecare an: tradiționalul TIFF pentru cinefili, Mioritmic, Untold și Electric Castle pentru iubitorii de muzică, Vis-a-Vis Festival aduce dansul contemporan în prim plan, iar ZAIN, designul românesc. Nu uitați de Colours of Cluj pentru 3 zile de muzică, artă, media și aventură.

Ce ziceți, mergeți la Cluj? 🙂

Words: Violeta Năzare

Lists

9 thoughts on “Lista locurilor de descoperit în Cluj”

  1. Pingback: Lista locurilor de descoperit în Brașov | | Feeder.ro

  2. Foarte frumos articolul. Dar mi se pare ca ai cam dat-o in bara cu introducerea (te iubim mai ales dupa ce te parasim).
    Orice om care citeste asta se gandeste ca cine stie ce locuri urate ai vizitat ca sa te faca sa iubesti mai mult Bucurestiu’ . E o logica simpla, asa cum o femeie ajunge sa te placa mai mult dupa ce o parasesti daca barbatul celalalt e mai urat si mai prost manierat decat tine :)))
    Dar cum tu nu vrei sa insinuezi asta si ti-a placut Clujul, o sa cred ca exprimarea nu a fost chiar cea mai fericita 😀

    1. Ce haios ca ai inteles asta, eu ma refeream la faptul ca locurile familiare par mai frumoase dupa ce nu le mai vezi o vreme. Atunci cand stai in acelasi loc tot timpul si te obisnuiesti cu el, intri pe pilot automat si tinzi sa nu mai observi detaliile care il fac deosebit. Cred ca poti extinde si rationamentul acesta la femei. 🙂

  3. Pingback: București, te iubim… mai ales după ce te părăsim câteva zile. Pentru Cluj | Cat costa Clujul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.