Nu Zău este unul dintre artiștii români care au progresat cel mai mult în ultimii ani. Cu un sunet caracterizat ca fiind dark, funky și atmosferic, Nu Zău a avut releasuri la labeluri precum Fear of Flying, Archipel și mai recent Castanea Records unde a lansat „Mult așteptatul” EP care a beneficiat de remixuri de la DeWalta și U-More. Pentru a-și promova sunetul și stilul propriu, a fondat în 2013 alături de Sepp labelul vinyl-only UVAR care numără până acum 5 releasuri. Am stat de vorbă cu Nu Zau pentru a afla mai multe și vă invităm să citiți o conversație interesantă.
keywords: vinil, experimental, focus
Un loc în care revin cu plăcere… la țară, la bunici.
Mă relaxez… plimbându-mă.
Marți seara…beau o bere.
În București, recomand prietenilor…plimbările nocturne.
Ultima dată când am fost pe un stadion…acum două săptămâni.
Serialul care m-a captivat…Breaking bad.
Natura mă face să mă simt…liber.
Îmi place să mă înconjor de oameni…ca mine.
Un obicei de care am scăpat…scuipatul pe jos.
3 artiști care mi-au influențat cariera…Prâslea, Baby Ford, Cezar.
Vlad Dumitrescu: Salut Nu Zau, ne bucurăm să te avem invitat în rubrica feeder insider. Au trecut 4 ani de la primul tău release, Pason / Déjà vu, perioadă în care ai primit suport de la Rhadoo, Raresh sau Ricardo Villalobos. Ce este caracteristic producțiilor tale și cum s-au diferențiat în peisajul electronic underground?
Nu Zau: N-aș putea să-mi definesc propriile mele creații foarte bine… probabil că e implicat un filtru subiectiv. Cel mai bine, mi se pare mie, ar fi sa-i las pe alții să aprecieze și să definească după propriile lor percepții. Când încep o piesă sau un proiect, încerc pe cât posibil să integrez cât mai multă caldură și cât mai multe sunete cu o valoare… atmosferică, să-i zicem. Mai departe de atât nu cred că sunt eu în masură să spun.
VD: Ai fondat UVAR în 2013 alături de Sepp, un record label vinyl-only care selectează house hipnotic. Ce obiective v-ați propus la acea vreme? Cum au evoluat ele după 3 ani și 5 release-uri?
NZ: De la bun început am avut ideea să ne dezvoltăm din punct de vedere fonic, selectând ce ne sună nouă cel mai “bine” și “relevant”, atât din punct de vedere emoțional cât și profesional. Cu trecerea timpului, baza a rămas aceeași, să fim sinceri cu noi înșine și să ne promovăm sunetul și stilul propriu. Pot spune că a evoluat organic, natural și cu ajutorul altor prieteni, artiști, care ne-au susținut și care au vrut să facă parte din proiectul nostru. Pe viitor vom fi la fel și sperăm să vă surprindem în continuare.
VD: Ultimul tău EP, Mult așteptatul, sună super bine iar remixurile lui DeWalta și U-More sunt perspective interesante asupra producțiilor tale. Care este povestea acestui release? Cum s-a desfășurat colaborarea dintre voi?
NZ: Mă bucur că vă place. Toată treaba a început cam acum 2 ani când am făcut piesele respective, iar cu timpul piesele au ajuns la cei care dețin labelul. Ei mi-au propus cei doi artiști pe care de altfel îi apreciez foarte mult și, evident, am acceptat. Colaborarea s-a desfășurat așa cum te-ai aștepta din partea unor oameni care s-au comportat foarte bine din punct de vedere profesional.
VD: Ne bucurăm să te regăsim în următorul LDN004 VA, alături de Roon și Scott Kemp, cu care urmează să conversăm într-un insider. Rdv Jeudi, contribuția ta, sună excelent. În 2015 ai remixat 1988, piesa lui Scott, pentru LDN003. Cum v-ați conectat? Aveți în plan evenimente împreună în București sau în Londra?
NZ: În 2015 am fost contactat de Scott pentru un remix și ne-am inteles okey. Mi-a placut și piesa foarte mult și am gasit în ea elemente cu care mă regasesc, iar un an mai tarziu m-a contactat din nou pentru o piesă pentru un V.A. și am fost de acord să contribui din nou. Cât despre evenimente, vom avea in Aprilie, pe 17 mai exact, un showcase cu băieții de la Grooves.
VD: Memoria, Undefined, The Rabbit Hole, BP Mind Series, Movida Records, Moss Co, Gilesku Records, Fear of Flying, Æternum Music, Why So Series, Heisenberg, LDN, Body Parts – și sigur am omis ceva – sunt casele de discuri care au confirmat calitățile pieselor tale. Ce ai recomanda unui tânăr producător să aibă ca priorități în primii ani de activitate? Cât de important este să experimentezi, să te detașezi pentru a crea și cât timp aloci networking-ului?
NZ: Nu aș putea să recomand ceva ca fiind un guideline exact pe care ar trebui toata lumea să-l urmeze. Până la urmă, toată lumea e diferită și fiecare are procesul lui. Pot să spun ce m-a ajutat pe mine, în schimb.
Întotdeauna am căutat să experimentez și să integrez cât mai mult din cultura muzicală pe care am avut-o în trecut, atât din muzica electronică convențională cât și alte genuri.
Câteodată te poți bloca într-un anumit sunet și un anumit stil de a face muzică, dar nu trebuie să fortezi nimic. Cat despre networking, mi se pare foarte important, atât la un nivel uman, “face to face”, cât și online. În era internetului, trebuie să aloci timp promovării și la inceput ești nevoit s-o faci singur.
VD: Ai o colecție de viniluri care crește, probabil, odată cu popularitatea recentă a acestui artefact. Cum combini analogul și digitalul în performance-urile tale? De ce crezi că plăcile au revenit în atenție și producție?
NZ: Pentru mine, atât vinylul cât și digitalul sunt la fel de importante. Poți găsi din toate mediile muzică bună și e important să o integrezi cât mai fluid și, până la urmă, nu văd de ce nu ai putea. Cât despre tendința de creștere a vânzărilor și folosirii vinilului, probabil că este un trend care a avut legatură și cu foarte multe labeluri care au scos muzică de calitate exclusiv pe plăci, iar asta a contribuit la revenirea, în parte, a vinilului pe piață.
VD: În trecut, ai menționat că folosești un Analog Laboratory de la Arturia și un Vermona drum machine. Ai rămas fidel acestui gear? Cum ți-ai amenajat studioul?
NZ: Momentan, sunt într-o perioadă în care îmi schimb setup-ul. Sunt într-o continuă schimbare, încerc lucruri noi, probabil că în curand o să schimb și locul în care fac muzică…
VD: Recent ai pus muzică la Villa Takeovers în Breaza și apoi a urmat un weekend în Berlin la clubul IPSE. Dacă ai face o comparație între petrecerile din străinătate și cele din România, care ar fi diferența esențială dintre ele?
NZ: Din nou, cred că e un pic subiectiv. Evident, petrecerile pot fi reușite sau mai puțin reușite în oricare parte a lumii, nu depinde atât de mult de cultura locală cât depinde de moment, de context, de club, de sunet, s.a.m.d. O diferență pe care am observat-o totuși este că publicul român este mult mai atent la muzică decat publicul străin. Cumva, avem o cultură mai dezvoltată și un simț al ritmului și al melodiei ceva mai accentuat, pe când publicul străin e mai detașat oarecum de muzică și se concentrează mai mult pe “party” în sine.
VD: Agenda ta pentru luna Martie este plină de evenimente și destinații interesante: showcase Uvar, Rodnya din Moscova, ZoneClub din Pristina, Kosovo, Techno Masquarade și [ISOLATION] în București, Corvin Club din Budapesta, iar pe 1 Aprilie urmează petrecerea CrazyJack alături de Fumiya Tanaka, în Paris. Vara asta unde te vom asculta?
NZ: La vară încă nu știu ce voi face, unde voi fi. Am fost contactat în legatură cu 2 festivale în afară țării, dar încă nu e confirmat nimic.
VD: Feeder.ro, “agenția de știri a națiunii alternative”, este un canal de comunicare între artiști și public, activ de peste 12 ani. Când și de ce ai intrat prima oară pe Feeder.ro?
NZ: Cred că s-a întâmplat prin 2007-2008. Tot vedeam pe flyerele și afisele de la Kristal și Studio Martin ca partener media pe Feeder.ro.
VD : Ne-a făcut plăcere!
NZ: Și mie la fel!
Words by Vlad Dumitrescu
Photos by VJ VLC
Resident Advisor
Pingback: Barac - When we see one [UVAR010] • Feeder.ro
Pingback: Derek Carr – Liquid Industries EP | | Feeder.ro
Pingback: This week on feeder #13 | | Feeder.ro
Pingback: The adventures of the feeder bear in 2016 | | Feeder.ro
Pingback: Herck – Sonetul Nopților Fecunde [Part 1] | | Feeder.ro
Pingback: feeder sound 100 mixed by Aspot | | Feeder.ro
Pingback: VOTE: Open call feeder sound 100 | | Feeder.ro
Pingback: TOP 10 most played feeder sounds | | Feeder.ro
Pingback: OPEN CALL: feeder sound 100 | | Feeder.ro
Pingback: feeder insider w/ Archie Hamilton [ro] | | Feeder.ro
Pingback: feeder insider w/ Sepp | Feeder.ro
Pingback: Record Store Day România | Feeder.ro
Pingback: BTLT: Snrs48, straightforward music experience | Feeder.ro
Pingback: feeder insider w/ Nu Zau | Feeder.ro
Pingback: feeder sound 75 mixed by Nu Zau | Feeder.ro
Pingback: VA – LDN004 | Feeder.ro