Silent Film Night @ Inspayer Batiștei

Silent Film Night @ Inspayer Batiștei

Silent Film Night @ Inspayer Batiștei

Silent Film Night @ Inspayer Batiștei
3 Decembrie, 19:30-21:00

Patru ani de InnerSound – concerte în Estonia și la București, acesta în memoria Teodorei Maftei, care și-a pierdut viața în incendiul de la Colectiv.

Singurul festival de arte noi din România, InnerSound New Arts Festival, marchează al patrulea an de existență printr-o serie de concerte eveniment: șapte piese ale unor cunoscuți compozitori contemporani din Estonia, Germania, Franța. Islanda, SUA și România vor putea fi ascultate în cadrul Serii de Film Mut, în interpretarea Ansamblului de Muzică Nouă Tallin, din Estonia.

Conceptul original al Serii de Film Mut, organizată în premieră în cadrul festivalului din România și aducând împreună regizori, compozitori și muzicieni cunoscuți care interpretează live creații originale care însoțesc filmele mute, se deplasează pentru prima dată în afara României, astfel încât primele două concerte se vor desfășura în Estonia, în zilele de 20 și 22 noiembrie, organizate de secțiunea Animated Dreams a festivalului Black Nights Tallinn in colaborare cu Ensemble for New Music Tallinn.

Concertul din București va avea loc în data de 3 decembrie, ora 19:30 la sediul palatului Spayer (Inspayer Batiștei).

Evenimentul de la București este dedicat memoriei fotografei și prietenei InnerSound Teodora Maftei, cea care a fost alături de organizatori încă de la înființare, participând cu lucrări în expozițiile de fotografie, ca performer și cu maximă discreție în echipa de promovare a festivalului. Teodora iubea muzica în orice formă, de la Bach la muzica rock și până la cele mai inedite experimente ale muzicii contemporane culte. Muzica, poezia și fotografia au constituit reperele cele mai importante ale vieții Teodorei. Ne dorim ca energia și entuziasmul prietenei noastre să se transmită pozitiv urmatoarelor generații de artiști, de aceea, începând cu ediția 2016, premiul de fotografie al InnerSound New Arts Festival se va numi „Premiul Teodora Maftei”.

Totodată, concertul In Memoriam Teodora Maftei este și o reaminitire a faptului că victimele incendiului din Colectiv vor avea nevoie de mulți ani de recuperare fizică , și, mai ales, psihică și sufletească. După ce rănile se vor vindeca, ei vor avea nevoie de timp, energie și resurse materiale pentru a regăsi frumosul și binele din jurul lor. Îi putem ajuta donând în conturile puse la dispoziție publicului în mass media.

Programul cuprinde prime audiții mondiale, prime audiții estoniene și prime audiții românești în Estonia:

Brice Catherin (FR-CY) / David O’Reilly (US) “Mountain”
Alexander Schubert (DE) “Hello”
Märt-Matis Lill (EE) / Priit Tender (EE) “Bird Flu”
Yair Klartag (IL-US)/ Rainer Kohlberger (AT) “Pros Mathematikous”
Diana Rotaru (RO)/ Anda Puscas (RO) “Edge”
Ove-Kuth Kadak (EE)/ Kiwa Noid (EE) “Ripple Underneath”
Sabina Ulubeanu (RO) / Mirona Radu (RO) “Ana”

Interpretează Ensemble for New Music Tallinn format din :
Mari-Liis Vihermäe (flaut)
Helena Tuuling (clarinet)
Merje Roomere (vioară)
Talvi Nurgamaa (violă)
Paul-Gunnar Loorand (violoncel)
Arash Yazdani (dirijor)

Organizat de Asociatia Opus, Festivalul Internațional de Arte Noi InnerSound oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane. Fondatorii InnerSound sunt trei compozitori ce includ in creatia lor artele vizuale si performance-ul: Sabina Ulubeanu, co-director artistic, este si fotograf, Diana Rotaru, co-director artistic, este preocupată de latura sincretică a artelor, Catalin Cretu , director executiv, este artist multimedia. InnerSound reprezinta, totodata, o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali și regizori, incluzând de asemenea artiști de renume internațional – Alexandru Tomescu, Henry Vega, Anat Spiegel, Contempo, SIGMA Project, Dublin Sound Lab, Irina Ungureanu, Barbara Lüneburg, Marko Ciciliani, Controllar, Matei Ioachimescu, Ana Topalovic, Gabriel Bebeșelea, Irinel Anghel, Laura Buruiană.

Încă de la înființare, în 2012, Ensemble for New Music Tallinn s-a dovedit un veritabil promotor al muzicii contemporane, scopul ansamblului fiind de a aduce publicului spre audiție cele mai noi și îndrăznețe lucrări ale muzicii prezentului. Programele propuse sunt atent selectate, fiind reprezentați atât compozitori consacrați ai epocii noastre, cât și tineri sau foarte tineri creatori, promovați prin sistemul de comenzi de compoziții.
O altă preocupare importantă a ansamblului este colaborarea cu interpreți ai unor instrumente rar întâlnite în sălile de concert. Prin sistemul de comenzi se asigură lărgirea repertoriului pentru aceste instrumente, iar prin concerte publicul intră în contact cu sonorități inedite, lărgindu-se astfel spectrul cunoașterii muzicii timpului nostru.

Leave a reply (we review all comments)