Conferință – Cartier. Cultură. București @ Școala Ferdinand I

Conferință - Cartier. Cultură. București

Conferință - Cartier. Cultură. București

Conferință – Cartier. Cultură. București
14 Noiembrie, 16:00

În București, avem o abundență de clădiri cu destinație culturală în zona centrală, dar aceste funcțiuni lipsesc în zonele de blocuri construite în perioada anilor 60-80, unde sunt locuințele pentru aproximativ 75% din bucureșteni. Dezafectarea cinematografelor și abandonul clădirilor sau transformarea lor în spații comerciale sau baruri au condus la pierderea uneia din puținere locuri de expresie culturală din aceste comunități de vecinătate. Aceste cartiere sunt adesea extrem de dense ca număr de locuitori care împart spațiul public și funcțiunile publice.

Știm că:
– în cartiere există diferite tipuri de spații construite neutilizate, spații care ar putea adăposti noi funcțiuni, spații culturale care pot să găzduiască noi tipuri de activități
– locuitorii își doresc funcțiuni culturale în cartier
– artiștii vor să desfășoare activități artistice în astfel de spații
– adaptarea spațiilor existente la funcțiuni noi este posibilă dar trebuie făcută astfel încât acestea să fie utilizate în condiții de siguranță.

Dialogul inițiat prin proiectul „Cultura cartierelor bucureștene, Reflecție și acțiune pentru nuclee culturale în marile ansambluri de locuințe colective”, finanțat de Centrul de proiecte culturale al municipiului București – ArCUB în cadrul programului cultural „Ești București 2015” se dorește a fi unul între toți actorii urbani relevanți – locuitori, autorități publice, urbaniști, arhitecți și mediul privat. Dezvoltarea unor centre culturale, care să permită creșterea coeziunii locale, precum și dezvoltarea sentimentului de apartenență la un cartier, este un interes comun al tuturor acestor actori. Fie că discutăm despre un loc în care pot avea loc întâlniri culturale, repetiții de dans sau de muzică, un loc de socializare sau un loc de spectacol, credem noi că orice pretext cultural de întâlnire este unul care va aduce beneficii majore la nivelul micro comunităților.

fb event

Leave a reply (we review all comments)