Der Rosenkavalier / Cavalerul Rozelor @ Sala Radio

Der Rosenkavalier / Cavalerul Rozelor @ Sala Radio

Der Rosenkavalier / Cavalerul Rozelor @ Sala Radio

Der Rosenkavalier / Cavalerul Rozelor @ Sala Radio
13 Noiembrie, 19:00

Dirijor: Stefan Geiger
Orchestra Națională Radio

Film: Robert Wiene (1925)
Muzica: Richard Strauss 1911/2015 (Aranjamente: Bernd Thewes, Adaptarea: Frank Strobel 2006)

Vreme îndelungată, filmul și muzica sa magnifică, compusă pentru o orchestră numeroasă, nu au putut fi prezentate, deoarece ultima rolă a filmului lipsea. Cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a premierei filmului (la Semperoper Dresda, în 10.01.1926), ZDF/ARTE a comandat refacerea lui completă, cuprinzând şi reconstrucția părții finale. Astfel, a devenit posibilă punerea în scenă a muzicii şi a filmului, prezentându-l pe Richard Strauss ca pe un foarte talentat compozitor de muzică de film.

Ecranizările operelor muzicale erau deja populare în epoca filmului mut; cu toate acestea, nu multe în vremea aceea au fost atât de spectaculoase şi cu muzica de o calitate atât de înaltă precum ROSENKAVALIER, creat în 1925. Filmul are o distribuție de excepție, ce îl include pe Michael Bohnen, considerat întruparea lui Ochs von Lerchenau prin excelență.

DER ROSENKAVALIER a fost printre primele opere muzicale cunoscute pentru care s-au realizat versiuni multimedia. Deși se bazează în mare parte pe familiaritatea publicului cu opera originală, filmul funcționează ca o comedie de sine stătătoare.
Atunci când opera a fost adaptată pentru versiunea instrumentală de către Richard Strauss şi colaboratorii săi, partea vocală a fost eliminată și înlocuită parțial de instrumente individuale. Opera a fost scurtată, pe alocuri firul narativ a fost modificat şi i-au fost adăugate noi elemente.
În ROSENKAVALIER, abordarea tipică a compunerii muzicii de film, adică muzica scrisă ulterior filmului şi adaptată acestuia, este răsturnată: elementul central al filmului este muzica, interpretată de orchestră şi nu după libret. Filmul, împreună cu noile episoade, deservesc muzica, care se regăsește în mod constant şi în coregrafia actorilor. Acest lucru nu este surprinzător, din moment ce concepția filmului se bazează pe compoziția muzicală.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.
fb event

Leave a reply (we review all comments)