BTLD: TIME DANCE CONNECTION. Vera Proca-Ciortea

  • by

Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) reprezintă un an de cercetare prin arhivele naționale (coordonată de Igor Mocanu) și harta dansului contemporan în București. În acestă hartă imaginară cu evenimente, desfășurate în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, precum șase puncte cardinale am reperat  miercuri 4 Noiembrie al III-lea spectacol, susținut în teatrul Excelsior de pe strada Academiei. Subiectul evenimentului a fost Vera Proca-Ciortea.

Teatrul Excelsior înainte de începerea spectacolului.

Prima parte a evenimentului a constat din prezentarea (sub formă de slideshow dar și material video) a biografiei dansatoarei și coregrafei Vera Proca-Ciortea. Au urmat reconstrucții scenice augmentate de filmările de la Festivalul de Dans de la Kiel, Germania din perioada 1988 şi 1992. Adomnicăi Raluca, Anastasiu Denisa, Dragomir Alexandra, Mărgărit Carmen, Mihai Ana sunt eleve ale Liceului de Coregrafie Floria Capsali și sub îndrumarea Doinei Georgescu (profesoară și coregrafă) și a Vavei Ștefănescu (coregrafă) ne-au purtat prin istorie aducănd în prezent Grupul 14 și Grupului Gymnasion / Columna.

La finalul evenimentului dansatoarele s-au așezat pe marginea scenei în lumina reflectoarelor și ne-au spus mai multe despre Vera Proca-Ciortea, iar Vava Ștefănescu și Igor Mocanu au avut o discuție deschisă în care ne-au descris pașii luați în realizarea reconstrucției de dans.

Următoarea oprire Time Dance Connection pe drumul reamintirii dansului contemporan român este la sala Stere Popescu pe data de 8 Noiembrie; reconstrucție scenică: Ciocanul fără stăpân, de Florin Flueraș si Brynjar Bandlien.

Leave a reply (we review all comments)