Un weekend de groază în București (2)

weekend de groază în București

Ce schimbări sunt necesare în următoarea perioadă?

update:

Urboteca a întocmit lista completă de cladiri cu risc seismic din București. “Nu avem nevoie de incidente tragice ca cel petrecut vineri seara pentru a îmbunătăți orașul în care trăim, ci de o colaborare activă

update:

Harta cladirilor din Bucuresti incadrate in clasa I de risc seismic sau ”cu bulină roșie”

update:

Șerban Țigănaș, preşedintele OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania)

Tragedia de la Clubul #Colectiv relansează discuţia privind starea multor clădiri din România. Într-un interviu pentru RFI România Șerban Țigănaș, preşedintele OAR, crede că numărul clădirilor cu bulină roşie din Capitală e mai mare decât cel de pe lista oficială. Arhitectul deplânge blocajul legislativ care împiedică utilizarea unor fonduri publice în consolidarea clădirilor. O iniţiativă a arhitecţilor a fost respinsă de Parlament. Şerban Țigănaș speră însă ca “pe fondul absolut dramatic al recentelor evenimente lucrurile să fie regândite”.

Vlad Ursulean a reluat azi problema imobilelor cu bulină, un subiect colateral discuției de zilele acestea, pe care am dori să ne prefacem că nu există.

Am văzut că barurile din Centrul Vechi își cumpără în grabă extinctoare. Nice try, dar la următorul cutremur mare o să pice clădirile cu totul peste clienți. Degeaba sunt tencuite frumos dacă structura de rezistență e varză. Toți specialiștii cu care am vorbit mi-au spus asta în termeni tranșanți: ”centrul vechi o să pice”.

E haos în acte, dar multe dintre clădirile de acolo au fost expertizate și încadrate oficial în clasa I de risc seismic cu pericol public. Legea e foarte clară, cine are clădire cu pericol public nu are voie să desfășoare nici o activitate publică (gen!) și e obligat să înceapă urgent consolidarea.
În caz contrar, spune legea, este amendat, iar primăria devine responsabilă pentru clădire. Dacă proprietarul nu colaborează, este scos cu jandarmii din spațiu, clădirea se consolidează pe banii primăriei, care își recuperează apoi investiția. Sau îl expropriază direct, fiind o situație gravă de siguranță publică.

Soluții sunt, bani sunt. Asta m-a șocat atunci când am investigat problema cutremurului în București, că nu-i o problemă de bani sau o vreo hibă legislativă. Avem o lege bună, care prevede măsuri urgente și pedepse pentru toți cei care le stau în cale. Avem un buget imens la primărie și fonduri suplimentare de la Guvern, care nu sunt folosite. De ce? Pentru că e mai riscant politic să începi un proiect dificil decât să lași oamenii să moară.

Dap, e riscant politic să salvezi oamenii. Primăria se spală pe mâini cu minciuna sinistră că locatarii ar fi sinucigași și refuză consolidarea (caz pentru care, oricum, sunt prevăzute în lege soluții).

Adevărata lor problemă e că preferă proiecte ca poduri și pasaje, unde pot să angajeze firmele prietenilor și să umfle costurile fără să-i întrebe nimeni nimic. Firmele cu care lucrează primăria refuză să-și asume responsabilitatea pentru mari proiecte de consolidare. Pentru că e greu să umfli costurile când toți locatarii sunt cu ochii pe tine, e greu să te înțelegi cu oamenii îngrijorați, e greu să furi din materiale, că poate se dărâmă și intri la pușcărie.

Altfel spus, se poate începe de mâine consolidarea, dar pentru asta am avea nevoie de un primar, ori până acum am votat doar mafioți. Instituțiile pe care le conduc sunt niște mecanisme prin care se rafinează șpăgile sub acoperirea administrației publice. Legile nu se aplică pur și simplu, ci doar acolo unde există interese financiare sau o mare presiune socială.

Sper ca presiunea socială să vină înaintea cutremurului.

🙁

Aici găsiți lista (incompletă) a imobilelor expertizate seismic: http://www.pmb.ro/…/l…/docs/Lista_imobilelor_expertizate.pdf
Aici găsiți legea care trebuia să salveze Bucureștiul: http://www.pmb.ro/…/lista_imobilelo…/docs/OG_20_1994(r4).pdf

Pentru întreaga poveste, stupidă și tragică, urmăriți acest mic documentar pe care l-am făcut în cadrul investigației despre cutremur: https://www.youtube.com/watch?v=Vp2HrNoC3I0

Un site care centralizează informații despre ‪#‎colectiv‬ – http://colectiv.info

Citește și
Un weekend de groază în București
So sad 🙁
PEOPLE HELPING PEOPLE
.

3 thoughts on “Un weekend de groază în București (2)”

  1. Pingback: SOLIDAR | Feeder

  2. Pingback: . | Feeder

  3. Pingback: PEOPLE HELPING PEOPLE | Feeder

Leave a reply (we review all comments)