FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ @ Cinema Elvira Popescu

Festivalul Filmului Francez 2015

Festivalul Filmului Francez 2015

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ @ Cinema Elvira Popescu
30 Octombrie – 8 Noiembrie

A 19-a ediție a Festivalului de Film Francez  se desfășoară în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie în 8 orașe din țară, incluzând o « săptămână» inedită în colaborare cu Cahiers du Cinéma, una dintre cele mai celebre reviste de critică de film. Nu vor lipsi nici secțiunile obișnuite ale edițiilor anterioare: Panorama și Competiția Tineri Regizori, precum și evenimentele speciale: Nopțile Albe ale Thrilerului Francez și Ziua de Aur.

Selecția celor șase filme ale secțiunii Semaine de Cahiers își propune o introspecție în ”Filmul Noir” sau ”Thriler” , film caracterizat printr-o atmosferă de anxietate și intrigă polițistă, dar și o parcurgere a istoriei cinematografiei franceze. Proiecțiile selectate sunt: Alphaville de Jean-Luc Godard (anii ’60), L’Étrangleur de Paul Vecchiali (anii ’70), Vivement dimanche ! de François Truffaut (anii’80), J’ai pas sommeil de Claire Denis, La Cérémonie de Claude Chabrol (anii ‘90) și La Chambre bleue de Mathieu Amalric (2014). Acestea acoperă ultima jumătate de secol a cinematografiei franceze, subliniind un gen arhetipal preferat de către unii dintre cei mai mari regizori și îmbogățit din unicul lor univers creativ.

În cadrul Competiției prezentăm șapte premiere ale tinerilor regizori francezi, în prezența unora dintre aceștia. Publicul are posibilitatea de a vota câștigătorul la categoria Premiului publicului, iar proiecția va fi distribuită ulterior în cinematografele din România.

În cadrul secțiunii Panorama aveți ocazia de a descoperi sau a redescoperi  filmele emblematice ale cinematografiei  franceze contemporane, filme cu succes atât la public cât și din partea criticilor și cu premii prestigioase în festivalurile din lumea întreagă din 2015.

Ediția 2015 a Festivalului aduce un omagiu regizoarei de origine belgiană Chantal Anne Akerman, binecunoscută publicului pentru filmele feminine și feministe. Filmul selectat, Nebunia Almayer(2011), cu Stanislas Merher, Aurora Marion și Marc Berbe în rolurile principale, este o adaptare a romanului cu același nume de Joseph Conrad și are 4 nominalizări la Magritte Award.

În data de 1 noiembrie, Festivalul de Film Francez București în parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest prezintă Ziua de Aur, eveniment dedicat celor mai bune producții din cinematografia internațională în 2015.

Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Leave a reply (we review all comments)