Mutilarea Pieței Universității

  • by

Dan Perjovschi cruce, aripi, cal, cățea, cactus, țeapă. bucuresti

Mutilarea Pieței Universității

Acum o săptămână, marți 22 septembrie, Senatul României a votat o lege care ordonă construirea la intersecția Pieței Universității a unui monument în memoria victimelor comunismului. Ar fi vorba de „o cruce de oțel inoxidabil cu o dimensiune de 20-25 m, însoțită de steagul României ; pe cruce va fi montată o instalație de iluminare care va funcționa continuu“.

Numeroase voci au semnalat faptul că această lege este o decizie arbitrară a unor indivizi numiți ‘senatori’, care nu au nici misiunea, nici competența de a lua decizii privitoare la aspectul Bucureștiului, cu atât mai puțin când avem de face cu un loc a cărui încărcătură simbolică este uriașă. Declarația din 28 septembrie a Grupului pentru Dialog Social este lămuritoare : ‘Parlamentul poate vota principiul unui monument, dar este inadmisibil a preciza amplasmentul, dimensiunea și forma lui. Exigențele artistice și urbanistice obligă ca aspectul și dimensiunea monumentului, precum și locul unde va fi așezat să fie decise de o comisie de specialiști în artă și urbanism, în urma unui concurs deschis și după o largă consultare a opiniei publice’. Nici o persoană înzestrată cu un minim de bun simț nu ar putea contesta această afirmație.

Așadar, acest Parlament nereformat se bazează pe indiferența generală față de binele comun, pe lipsa de discernământ și de educație pentru a impune, în absența oricărei transparențe, cele mai absurde decizii. ‘Monumentul’ respectiv ar reprezenta o veritabilă mutilare a centrului Bucureștiului și totodată, ca orice obiect kitsch, o pângărire a memoriei victimelor comunismului. Parlamentarii noștri se sprijină, pentru a-și duce la bun sfârșit acțiunile malefice, pe presupusa pasivitate a societății civile, dar și a celor a căror obligație este de a denunța în mod ferm acțiunile ce pot duce la o distrugere iremediabilă a aspectului orașului : arhitecții care trăiesc și lucrează în și pentru acest oraș.

Ne exprimăm speranța că aceștia din urmă vor arăta curând că sunt conștienți de faptul că meseria lor îi obligă la anumite gesturi. Ei sunt, în ceea ce privește dezvoltarea orașului, nu în ultimul rând din punct de vedere estetic, responsabili de bunul mers al lucrurilor. În acest sens, o declarație publică a Ordinului Arhitecților din România ar fi binevenită. Dar și a acelor arhitecți care sunt conștienți de responsabilitatea ce le revine.

Text realizat de Ștefan Vianu

Imagine realizată de Dan Perjovschi

Leave a reply (we review all comments)