Ieri am fost la deschiderea oficială a Galeriei Mobius, noul spațiu expozițional de pe strada Mendeleev nr. 2. Fondată de Mira Burke și Roxana Gamart, galeria se axează pe promovarea artei contemporane est-europene pentru a încuraja aprecierea acestui segment vibrant, dar adeseori minimalizat. Simulacrum – expoziția de inaugurare – cuprinde 11 lucrări noi ale lui Roman Tolici care analizează modul în care definim conceptele ce conturează structura funcțională a existenței noastre. Curatorul expoziției este criticul de artă format la Oxford și stabilit în Elveția Simon Hewitt, un colaborator reputat al The Art Newspaper, Art + Auction și The Huffington Post.
“Out of Tolici’s final riddle in his SIMVLACRVM series – out of Death and Finality – comes forth Beauty: fluttering and ephemeral.” – Simon Hewitt, curator
Ne-am bucurat să descoperim versiunea finală a tabloului la care lucra atunci când l-am vizitat la atelier, cu ocazia insider-ului pe care l-am făcut cu artistul. Despre “Simulacrum”, Roman Tolici ne povestea:
“Am poetizat aproape in extremis imaginile, plasându-le într-un spațiu epurat, de factură suprarealistă, distorsionând noțiunile reprezentate atât imagistic cât și conceptual, am încercat să exprim obiectiv percepții subiective. În toate lucrările seriei am folosit în titulatură negarea, ca formă de afirmare, dar și de interogare – Nu există timp. Nu există moarte. Nu există dragoste, ș.a.m.d.”
“Trăim o epocă în care suntem supuși simulacrelor în toate aspectele vieții, în comunicare, în ideologie, în economie, în media și în mediu, în alimentație, în sentimente, în artă. Simulacre atât de prezente și insistente, care reușesc să imite atât de bine originalul, încât le percepem ca originale și adevărate. Am încercat să exprim acest nou adevăr al post-modernității, și anume că nu există adevăr.”
Vernisajul a avut succes pe măsura mesajului transmis de lucrări; ne-am strecurat cu dificultate printre vizitatorii care au continuat să apară până târziu în noapte. Noua serie de lucrări ale lui Roman Tolici impresionează prin precizia și atenția la detalii cu care au fost realizate, prin cartografierea exactă a fiecărui element al picturilor, iar simbolul infinitului apare ca un fir roșu al ansamblului.
Dacă nu ați ajuns la Mobius pe 8 Octombrie, galeria este deschisă de marți până sâmbătă, între 10:00 și 18:00 și duminică pe bază de programare, iar expoziția poate fi vizitată până pe 14 Noiembrie – chiar de mai multe ori.
Ne-au plăcut foarte mult There is no hope și There is no truth (favorită a artistului 🙂 ) – preferatele voastre care sunt?
Pingback: BTLT: Best of 2015 | Feeder.ro
Pingback: 10 locuri interesante din București de văzut în timpul tău liber | Feeder.ro
Pingback: BTLT: Simvlacrvm, Roman Tolici (video) | Feeder