Finisaj Pisica Pătrată: Work in Progress @ Galeria H’Art

Finisaj Pisica Pătrată: Work in Progress

Finisaj Pisica Pătrată: Work in Progress

Finisaj Pisica Pătrată: Work in Progress @ Galeria H’Art
9 Septembrie, 19:00

Aveam 16 ani și eram în liceu când am obținut primul meu job serios. Lucram la revista Campus, și treceam zilnic pe lângă transformatorul ăsta gri. Nu știam pe-atunci că vizavi e facultatea de arte. Eu mergeam pe-acolo ca să ajung la muncă. Și pe transformatorul ăsta era aproape în fiecare zi câte un sticker. Pe care eu îl dezlipeam cu grație și îl puneam în agenda mea. Strângeam din greu o colecție. Și îmi imaginam cum arată omul ăla care se trezește în fiecare zi înaintea mea și-mi lipește mie acolo un desenache.
M-am prins repede că sunt și alte locuri în oraș. Spre exemplu luam toate coșurile de gunoi la rând. Sau burlanele. Vizavi de Cărturești era iar, un loc super-bun. Când le-am povestit la oameni ce fac, s-au mai apucat vreo două prietene să dezlipească și ele chestii pentru mine. Eram înnebunită. Trebuia să aflu cine sunt oamenii ăștia.
Și-mi fac o strategie: mă duc la petrecere de la Omagiu și încep să întreb și eu în stânga și-n dreapta. Nu trece mult și apare cavalerul artist care-mi sare imediat în cap:
TU EȘTI TU…TA CARE NE DEZLIPEȘTE NOUĂ STICKERELE?!.
Da eu sunt. Da nu-i mișto că fac asta? Adică, eu am grijă de ele și le strâng în agenda mea. Și când mă fac mare o să le arăt la oameni. Și…
– AAAARRGHHHHH!!!!! NU SE POATE SĂ FACI ASTA!!!! LASĂ-LE ACOLO. FĂ-LE O POZĂ!
Dar nu e același lucru… (în 2007 când se petrece afecțiunea, nu aveau fotograf băieții de la Cațavencu, da-păi eu…).
Și apare și celălalt cavaler-artist care zice: – Lasă domne’ fata-n pace. Normal că nu e același lucru. Uite ia de-aici niște stickere de la mine și tu, lasă fata în pace. Și restul e istorie.

Îl cunosc pe Ciubi aka Pisica Pătrată de 10 ani. De-atunci și până acum s-au schimbat multe lucruri. Spre exemplu, acum avem cu toții camere foto. Paste up-urile lui, pe care le vedeau înainte numai cunoscătorii, sunt făcute azi oficial, cu oameni care îl invită să le deseneze calcanele. Toată lumea știe cine e Pisica Pătrată. Apariția furișată pe timp de noapte a street artistului care lucrează când publicul doarme s-a transformat. De fapt, Ciubi s-a prezentat încă de la început. Nu era golanul care dădea tag-uri pe pereții oamenilor și strica panseluțele din centru. Mai degrabă lipea stickere minuțios desenate, cu pisici pătrate și vesele și colorate (sincer, cum să te abții să nu le…)
Încă de la început miza lui a fost una pozitivă. Și-a dorit să schimbe orașul în care trăiește. Și în timp, a reușit. Acum și-a propus un alt experiment. Să privească strada din spatele unui geam. Să-și mute atelierul pe Calea Victoriei, să stea cu șevaletul în geam și să deseneze. Nici chiar înăuntru, nici chiar în afară.

Hârtia și pânza sunt albe. Vernisajul debutează cu momentul zero. Opera artistului nu e terminată. Pe durata celor 3 săptămâni, el vine și o crează. Pisica Pătrată performează pe viu și publicul are ocazia să intre în atelierul lui, să îl vadă pe artist desenând, și să joace ping-pong.
Ioana Marinescu, curator.

1 thought on “Finisaj Pisica Pătrată: Work in Progress @ Galeria H’Art”

  1. Pingback: Pisică Pătrată înveselește și colorează Bucureștiul | | Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)