Bohemian Square @ Braşov

Bohemian Square @ Braşov

Bohemian Square @ Braşov

Bohemian Square @ Braşov
21-23 August

Bohemian Square, cel mai complex festival de cultură urbană din zona de centru a ţării, va reuni la Brașov peste 150 de artiști, arhitecți, designeri și muzicieni naționali și internaționali, în perioada 21-23 august.

Aflat deja la a III-a ediţie, Bohemian Square este un eveniment cultural – artistic ambițios, ce oferă o alternativă de calitate pentru petrecerea timpului liber în mod interactiv, implicând peste 8.000 de vizitatori. În cadrul acestei iniţiative, spațiul urban al Pieței Sfatului și Pieței Enescu va fi reinterpretat într-un stil creativ şi boem, îmbinând activităţi care aduc plus valoare – cu scopul de a lărgi orizonturile comunității către posibilitățile incredibile de exprimare prin artă.

„În Brașov există o nevoie acerbă de evenimente culturale relevante, accesibile comunității. Crezând cu tărie că fiecare persoană are puterea de a lua inițiativa, am decis să organizăm un festival complex, care să însumeze activități culturale pline de substanță, menite să hrănească creativitatea brașovenilor și a turiștilor”, povestește Szidonia Balint, președinte al Asociației Bohemian.

Astfel, peste 8.000 de braşoveni şi turişti deopotrivă sunt aşteptaţi să găsească manifestări artistice originale şi neconvenționale, printre care se numără: expoziții de arte vizuale, trasee urbane alternative, intervenții artistice, concerte, proiecții de film şi workshopuri creative pentru mici şi pentru mari. La această ediție festivalul prezintă două secțiuni în premieră: salon de design românesc contemporan și instalații arhitecturale.

Așadar, Bohemian Square aduce designul românesc în lumina reflectoarelor! Aflată într-o reală ascensiune, scena designului românesc de produs dezvăluie o lume a brandurilor locale tinere, pline de energie şi viziune creatoare! Magazinul-concept Dizainăr aduce la Braşov o selecţie din cele mai frumoase produse create de talentaţi designeri români, creaţii cu care doritorii işi pot infrumuseţa casa, această secţiune a festivalului fiind cu vânzare.

Cea de-a doua secţiune în premieră anul acesta – Concursul de Instalaţii Arhitecturale, a generat un interes foarte mare din partea artiştilor din întreaga țară. Astfel, 23 de proiecte îndrăzneţe s-au întrecut pentru şansa de a fi produse şi prezentate în cadrul festivalului. Cele mai apreciate 6 proiecte au fost alese câştigătoare iar publicul le va putea admira şi asista la construcţia lor pe perioada festivalului. Veţi găsi instalaţii interactive, inedite, toate sub umbrela temei de acest an al Bohemian Square: “Ferestre“.

Festivalul asigură accesul la talente internaţionale în cele două piețe ale centrului istoric, pentru a demonstra că un iubitor de artă nu este doar clientul fidel al muzeelor, ci îşi poate găsi inspiraţia şi în spațiul public. Arta fotografică va fi adusa la mare rang de portughezul Andre Vicente Goncalvez şi americanca Louise O’Rourke, în timp ce ritmurile muzicale vor veni în note entuziasmante din Ungaria şi Bulgaria. Pe timpul serii, spiritul boem va vibra în Piaţa Sfatului în ritmuri de world music, jazz fusion și teatro beats graţie talentului unor trupe de renume internaţional, precum Meszecsinka și sZempöl.

Pentru a genera un efect complet, de inspiraţie aplicată în practică, festivalul pune mare accent pe interactivitate, invitând doritorii să ia parte la numeroase workshopuri inedite. Printre altele, iubitorii de fotografie dornici de o scurtă călătorie în timp, vor putea învăţa tehnici de fotografie de la jumătatea secolului al XIX-lea. Între timp, copiii vor construi cu mândrie o machetă a oraşului Braşov, aşa cum îşi imaginează ei că ar trebui să fie. Piața G. Enescu va deveni și în acest an Bohemian LOUNGE – o oază de culoare și relaxare în mijlocul orașului, oferind posibilitatea de socializare și crearea de noi conexiuni într-o ambianță boemă și primitoare – ceva ce publicul brașovean își dorește și merită în spațiile sale publice. Sub bolta colorată de textile – instalație deja emblematică a festivalului – vizitatorii vor putea savura o limonadă şi o carte bună din biblioteca în aer liber.

Bohemian Square

Sperăm că cei la care inspiraţia a atins cote maxime şi şi-au luat şi avânt concret la workshopurile permanente de fotografie, arhitectură, pictură și reciclare, să pună ochii pe cărţile de antreprenoriat ale bibliotecii urbane şi să facă o schimbare reală în viaţa lor. În fapt, despre asta este festivalul Bohemian Square: despre schimbare pozitivă în comunitate, surse multiple de inspiraţie, iniţiativă, şi interactivitate.

Festivalul Bohemian Square susține candidatura Brașovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prin reinterpretarea valorilor existente într-o manieră contemporană – oferă un cadru generos pentru alinierea la circuitul cultural european.

2 thoughts on “Bohemian Square @ Braşov”

  1. Pingback: feeder insider w/ Livia Coloji [en] | Feeder

  2. Pingback: feeder insider w/ Livia Coloji | Feeder

Leave a reply (we review all comments)