Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #1: Vadu
Marea Neagră este o răscruce a ecosistemelor, o verigă de neînlocuit pe același lanț pe care se află și Dunărea, Munții Carpați sau zona Caucazului. Cel mai presus, este o bucată din pământul ai cărui oaspeți suntem toți. Acțiunile noastre se răsfrâng asupra lui, și tot noi primim răspunsurile în strânsă legătură cu natura acțiunilor. Dacă natura este afectată, și noi suntem afectați.
Un expert chimist o numește
”cea mai afectată Mare din lume”
”Obișnuiam să pescuim o mare parte din pește aici, acum facem asta în Norvegia”. ”Aproape că nu mai este pește în Marea Neagră”, spun pescarii.
De la 800.000 de tone, la 100.000 de tone.
Este greu de crezut că în urmă cu aproximativ 30 de ani Marea noastră avea o productivitate de 5 ori mai ridicată decât cea a Mării Mediterane.
Alge, scoici, nenumărați pești îi animau adâncurile.
Marea Neagră nu este Marea Moartă doar pentru că are legătură și cu alte mări. Într-adevăr, însă strâmtorile care permit acest lucru sunt una singură – Bosforul.
”E ca și cum ai trage dopul unui bazin olimpic de un diametru de furtun de grădină.”
Barajele, pescuitul excesiv, practicarea unei industrii poluante, toate acestea au nimicit șansele de viață din Marea Neagră. Până în anul 1994, când s-a întâmplat ceva…
WWF Global e una
Vom trece prin mai mulți factori care au condus la acest dezastru și vom vorbi despre proiecte de salvare menite să ne țină departe de un eventual cataclism ecologic. Cele 5 părți ne vor purta de pe teritoriul României, din Vadu, înspre Chituc, apoi la Galați, până peste granița cu Ucraina, tocmai la Sasyk Lyman. Geografie, biologie, istorie, vom trece prin fiecare. La final sperăm să înțelegem mai multe despre cum s-a produs acest dezastru, și cel mai important, despre cum îl putem ameliora.
Începem cu România.
Ce se află mai sus?
Ce înseamnă Vadu?
Prima se referă la o așezare nu foarte adâncă în zona unei ape ce permite traversarea acesteia cu piciorul gol. A doua reflectă un loc propice negoțului. Cursul evenimentelor depinde strict de noi. Vadu este încă distanța de civilizație și apropierea de sânul naturii. Dar nu s-a numit mereu așa.
Acesta datează încă din vremea paleoliticului superior. Pe timpul stăpânirii otomane Vadu a semnificat cel mai puternic punct de apărare din zona Dobrogei, de aici și numele anterior: Karaharman (cara = negru; harman = arie pentru cultivarea cerealelor) Karaharman era atunci o cetate. Fortificația a fost construită peste o alta, mult mai veche, din epoca romană. Situl arheologic de la Ghiaurchioi se află la patru kilometri nord de cetatea otomană Karaharman. Este numit așa pentru că era locuit de creștini. Vă place partea istorică? Așa sperăm pentru că ne-am propus săpături în zona a-3-a.
Karaharmanului a fost denumirea care a continuat până în anul 1926 când a devenit Vadu de azi .

Mai țineți minte Plaja Corbul și Poll-ul?
De ce primejdios?
..şi nu numai
În jurul ipotezei potrivit căreia nisipul din Grindul Chituc ar fi conținut zăcăminte uranifere s-a lansat și idea existenței unei „caste ciudate care își aroga pretenția că ar fi fost un soi de eterie pitagoreică ce ar fi deținut secretul dezvoltării industriale a României comuniste” (mai multe la)
Dar ce se va întâmpla cu restul, până la 7000 de ha?
Alinierea de-a lungul Dunării îl conduce până în buza graniței cu Moldova.
Nyaralo în maghiară înseamnă casă de vacanță.
Și am ajuns la Grindul Chituc.
Ce este Chituc?
Un conglomerat de lacuri, un mare grind maritim, care separă apele Lacului Sinoe – complexul lagunar Razelm-Sinoe, de cele ale Mării Negre – un fel de Sasyk. Aidoma, precum un tampon, lucrează și în favoarea păsărilor migratoare care își găsesc aici sălaș de odihnă înainte de istovitoarea călătorie. Razelm-Sinoe se întinde între Gura Portiței și capul Midia; are o lungime de cca. 27 km, lățimea de 1-2 km cu un maxim ajungând la cca 4 km și înălțimea de 1,5-2 m.

Unde?
De la ultima casă și ultimul magazin din Vadu există un drum asfaltat cu destul de multe denivelări care spre final se va transforma în nisip, un anunț pentru apropierea de zona Chitucului. Plaja este îngustă, are nisip cu scoici și nu prea sunt alge. Totul este încă pur, curat, așa cum a fost lăsat. Există riscuri de inundații, plasarea cortului chiar în buza mării nu este recomandată la fel nici prea aproape de lagune. Intrat în apă însă, aceasta nu este adâncă, e de mers până trece de mijloc.
Nu există buticuri!
Dacă sunteți pasionați de faună rară, Grindul Chituc este printre ultimele locuri de la noi unde mai poate fi auzit șacalul. Un site interesant care monitorizează evoluția șacalului, ia vedeți.
De stat de vorbă cu el, mai greu, pentru că este un animal destul de fricos ( : . Sunetul pe care-l face însă este cu adevărat înfricosător. Prin nisipuri mișună șopârle (Eremias arguta deserti).
Sunt inofensive, stați fără griji. Mai găsiți peste 296 de specii de păsări, pupezica e mai jos.
Pe plaja nu prea se văd multe. Poate în zona lacurilor să mai vedeți sau la Grindul Lupilor. Pe plajă ar putea apărea țestoase, să nu le cărați acasă pentru că sunt specie protejată și nu vor supraviețui în captivitate.
Haideți cu noi în partea a-2-a pentru a afla mai multe despre ce s-a întâmplat la Sasyk Lyman, un grind maritim asemănător celui de la Chituc, aflat în Ucraina
Între timp vă invităm să vedeți doar câteva din efectele distrugătoare ale poluării la BP Bored Panda
Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #4: Inițiativa
Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #3: Azov și Aral
Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #2: Sasyk Lyman
Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #1: Vadu
Text realizat de Alexandru Bogdan // editor feeder.ro
all images © Bogdan, Google & Lengyel Press
Pingback: Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră #4: Inițiativa | Feeder
Pingback: Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră, partea a-2-a: Sasyk Lyman | Feeder