White Boyz #05 – OutKast

White Boyz (WB) @ feeder (05. Sud-Stil)

Ca tot e joi si e moda aia cu throwback thursday sa ascultam azi niste Outkast. Singurii oameni care in opinia mea au reusit sa scoata 4 albume impecabile unu’ dupa altu’ si in acelasi timp sa evolueze ca sound. Fara baietii astia sotto n-ar fi fost asa de mare si importanta scena muzicala din Atlanta in ziua de azi. Sa incepem cu inceputu’ zic…

Southernplayalisticadillacmuzik – 1994

Adica un fel de supercalifragilisticexpialidocious si pe buna dreptate, influentati de ce sa facea in New York si L.A. la vremea aia, au reusit sa se distanteze si sa puna sudu’ pe harta rap-ului o data pentru totdeauna (lucru greu de facut avand in vedere ca in acelasi an au fost lansate: Notorious B.I.G – “Ready to Die”, Nas – “Illmatic”, Jeru the Damaja – “The Sun Rises in the East”, Gangstarr – “Hard to Earn”, O.C. – “Word…Life, Pete Rock & C.L. Smooth – “The Main Ingredient”, Method Man – “Tical”, Beastie Boys – “Ill Communication” si altele pe care mi-e prea lene sa stau sa le enumar dar garantez ca n-au fost astea singurele). Vorba lor: “Ain’t no thing but a chicken wing”.

ATLiens – 1996

Au inceput in ’94 si au continuat in ’96 cu “ATLiens” – sunet mai smecher, rime mai smechere plus diversitate mai mare a subiectelor. Influentati de data asta de George Clinton, cei 2 baieti dintr-un Cadillac au reusit s-o faca lata si cu al doilea album care intre timp a ajuns platina de 2 ori. Spre deosebire de primul album produs in totalitate de baietii lor Organized Noize pe albumul asta au produs si ei 2 melodii “Jazzy Belle” si “Elevators(Me&You)”.

Aquemini – 1998

Adica Pesti (Big Boi) si Gemeni (Andre 3000), 2 personalitati diferite care se completeaza si reusesc sa scoata minunatia asta care a vandut 2 milioane de unitati in doar 2 luni, s-ar putea sa fi fost scris in stele sau ceva. Spre deosebire de celelalte albume, asta e produs aproape in totalitate de Andre si e primul la care au folosit instrumentisti. “No doubt, you gotta come provocative nigga, you kno’ what I mean? Shit gotta be spontangling with mad stylez and crazy dangerous.. I mean bust yo shit open beats you kno’ what I mean?”

Stankonia – 2000

Asta e primul album pe care mi-l amintesc pentru ca “Ms. Jackson” (cica melodia e despre despartirea lui Andre de Erykah Badu). Pe albumul asta a inceput Andre sa-si schimbe stilul de a da de la rap la ceva mai melodic si in acelasi timp auzim primele melodii influentate de cultura rave, melodii care au influentat la randul lor ce se cheama acum “trap” (the nice one not the cheap snare roll EDM version). Pe albumul asta a debutat unul din rapperi mei preferati all-time Killer Mike (ii vindea gigi lu’ fra-su lu’ Big Boi si asa au ajuns sa se cunoasca) si din cauza asta nu pot sa zic ca imi place mai mult “ATLiens”.

Leave a reply (we review all comments)