În paşi de reggae şi sunete de tobe: Totul despre Untold Festival

Untold Festival

Untold Festival

Mai sunt doua saptamani pana la Untold Festival si la Cluj e forfota mare. S-au vandut deja aproape 40.000 de abonamente, iar hostelurile, pensiunile si hotelurile sunt toate rezervate.

DJ renumiti in intreaga lume vor urca pe scena Untold Festival. Armin Van Buuren, David Guetta, ATB sau Avicii sunt artistii recunoscuti atat pentru muzica lor cat si pentru spectacolul impresionant de lumini si culoare. In cele patru zile de festival, la Cluj vor concerta aproape 200 de muzicieni din tara si strainatate.

Artistii care vin in Transilvania au diverse pretentii. Unii au cerut sa aiba pe scena steagul Romaniei si multe lazi cu vodka. Iar la cazare, multi vor spatiul lor, in care sa nu aiba nimeni altcineva acces. Scena pe care vor canta, impresionanta, va fi montata cu cateva zile inainte de festival. Fanii si-au cumparat deja majoritatea biletelor, organizatorii promit ca vor fi oferite spre vanzare si abonamente de o 1 zi.

Cazare

Daca te-ai trezit pe ultima suta de metri, si vrei sa vii la Untold Festival si vrei cazare ai sanse mimini sa prinzi loc de cazare in hostelurile, hotelurile si pensiunile din oras, deoarece majoritatea sunt deja toate rezervate, totusi organizatorii s-au gandit si la variante. Poti sa stai in campusurile studentesti, ori in campingul pus la dispozitie de organizatori, in cartierul Gheorgheni, aproape de Iulius Mall, Facultatea FSEGA si mijloacele de transport, in care incap 25 de mii de oameni. O zi de stationare va costa 49 de lei de persoana. Mai este varianta inchierii unui apartament/garsoniera de la o persoana privata, dar nu o recomand, datorita preturilor astronomice cerute.

10 Scene | 150 de artisti

Organizatorii vor sa transforme intreg orasul intr-un imens festival, astfel ca in perioada 30 iulie – 2 august, clujenii ar trebui sa se pregateasca de distractie pentru ca in afara de Cluj Arena si noua Sala Polivalenta, vor avea loc concerte si activitati in tot orasul.

Astfel, vor fi in total 10 scene pe care vor canta zeci de artisti. La unele dintre ele intrarea va fi libera, nefiind incluse efectiv in zona de festival, pentru a oferi tuturor clujenilor sansa de a se bucura de atmosfera Untold Festival.

Harta Untold

Iata cum vor fi impartite:

Zona River va avea trei scene – cea principala, la Cluj Arena, si doua scene secundare, in interiorul si exteriorul Salii Polivalente. Aici, participantii vor avea posibilitatea sa savureze preparate din bucatariile internationale, pe toata perioada festivalului.
Zona The Forest va fi situata în Parcul Central si va fi alcatuita din doua scene, un targ de produse urbane si o zona speciala de chill out, pregatita pentru vizitatori.
Zona The Citadel va avea o scena situata in Piata Unirii, special creata pentru a da impresia unui castel.
Zona The Pool va fi amenajata intr-un strand din Cluj Napoca, in incinta caruia se va amenaja o scena.
Zona Camping va fi in Livada Palacsay de langa Iulius Mall Cluj-Napoca, situata la 20 de minute de Main Stage.

Untold - zone

Lista completa a artistilor ce vin la Untold Festival – Cluj Napoca:

Pe langa cei mai mari artisti electro-dance-music AVICII, ARMIN van BUUREN, DAVID GUETTA, DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE, care urca pe aceeasi scenă pentru prima data in Romania, noi proiecte muzicale se alatura line-up-ului impresionant al UNTOLD Festival:

Paul K, 2SHY MC, Irie Maffia, 7th Sphere, A Walk in Town, Ajin Luz, Candcum, Chuck Boris, danaga, Digital Selekta, DJ Silent Disciple, DJ Snow & MC Agent, Dubase, I-One, E Mantra, Injektah, Jaehyo, Kosta, Latam, Logical Elements, Man of No Ego, Mariana Preda, Mano, Metamorphosis, Mighty Boogie, Monsoon / Chvl, Nadia & Rodolfo, Overder, Quanta, Resonandu, Saranankara Project, Shivanam band, Suhov, Tamaka, UFE, Zen Baboon;

Alternosfera, Altar, Les Elephants Bizarres, Grimus, Toulouse Lautrec, Travka, The Mono Jacks, Trooper, Luna Amară, Changing Skins, Satellites, Masterpiece (Tribute to Metallica), Temple Invisible, Robin and The Backstabbers, The Dream Diggers, Mercedes Band, N.O.R., Red Magnetic, Vespera, Crowd Control, The Glass Fish, Autumn Hotel, Rattlejack, Times of Need, New Proscenium, Black Diamond, Ares, Altfive, Costi Camarasan Band, Konthrast;

Akos, Alex Tripon, Berry, Bite your lips, Blackie, Boddo, Borac, Carlos, CDJ, Claudio Lacosta, Dj Angel, Dodo, George, Gruuv Elements, High Roller, Hijack, Hunay, Lăzărica, Mathei, MC Aurica & DJ Pelin, Kristall, Liquid, Mendez, Mentaal, Mihai V, Mini, Moshu, NDJ, Paul Damixie, Seme, Sunset Eye, The Joint Ventures, Yan Russ;

Pe scena UNTOLD Festival vor urca, de asemenea, si cei 15 finalisti ai concursului The UNTOLD Sound. DJ si live band-uri, cele mai indraznete si promitatoare proiecte si-au câștigat locul pe scenele festivalului in urma jurizarii si a voturilor primite de la public:

Elyon (LiveBand), Baby Elvis (LiveBand), Mere (LiveBand), Face Today (LiveBand), The Purple Dandies (LiveBand), Andrew Case, DJ Bigda, DJ Mendez, DJ Vice, Iulian Florea, Mike Iova b2b Phil, Michael T, Mike Usher, Mircea, XAEL.

Programul festivalului se contureaza in felul urmator:

Joi, 30 iulie:
Dimitri Vegas & Like Mike, ATB, Fedde le Grand, Duke Dumont, Tom Odell, Gramatik, Wilkinson, Subcarpati, P Money, Lost Frequencies, Michael Calfan sunt doar cateva din numele care vor concerta in prima zi a festivalului.
Vineri, 31 iulie:
Avicii, Wu-Tang Clan, Andy C, Gentleman, Foreign Beggars, Akua Naru, Suie Paparude, Onra, Cazzette, AronChupa, plus multi altii.
Sambata, 1 august:
Armin van Buuren, Tinie Tempah, John Newman, Sharam, Satoshi Tomiie, Patrice, Crazy P, Fatman Scoop, plus multi altii.
Duminca, 2 august:
David Guetta, John Digweed, Nic Fanciulli, Pendulum (DJ Set) & Verse, DJ Premier, Bondax, Nightmares on Wax, Mr Woodnote, Lil Rhys & Eva Lazarus, Jeru the Damaja, Tujamo,Third Party, plus multi altii.

Punctele forte

1. Desi nu sunt de acord cu preturile practicate de organizatorii Untold Festival pentru un loc in camin, fiind 65 de lei, cam mare pentru conditiile oferite, fata de preturile practicate de hosteluri fiind doar de 45 de lei, dar aceste camine cat si campingul o sa atraga o mare parte din clientii-problema, care se intalnesc destul de des, mai ales la evenimente de asemenea amploare si in plus, Cluj Napoca nu poate sustine un numar foarte mare de turisti pe o perioada asa de scurta. Deci modestul Hasdeu devenit mai scump decat hostelurile cochete in perioada Untold Festival, mi se pare un titlu de cancan, deoarece, organizatorii chiar au facut un lucru cu cap 🙂 si oricum nu sunt puse la cazare, caminele cu probleme, pentru ca nu isi permit inca de la prima editie sa nu iasa totul bine.

2. Daca alte festivale internationale se axeaza doar pe o singura locatie (o insula, un stadion, o locatie in afara orasului, etc.) Untold Festival pune stapanire pe intreg orasul Cluj Napoca, devenind astfel destinatia turistica muzicala a Romaniei.

3. Conceptul interesant pe care se bazeaza Untold Festival este ca pune accent pe creaturi si personajele de poveste specificei zonei Transilvaniei. Ii vom intalni asadar pe Greuceanu, Praslea cel Voinic si pe Ileana Cosanzeana transpusi intr-un peisaj de poveste in care regasim si vampiri, balauri, iele, lostrite uriase si alte personaje fantastice trec granita inspre lumea reala.

4. Turistii care vin la UNTOLD Festival in perioada 30 iulie – 2 august au posibilitatea sa descopere trasee turistice impresionante in Cluj si in imprejurimi. UNTOLD Festival a incheiat un parteneriat cu Wens Travel pentru a oferi, pe langa programul de festival extrem de bogat, trasee turistice si o experienta turistica inedita in orasele Transilvaniei, sprijinind astfel dezvoltarea turismului in perioada festivalului. Festivalierii au oportunitatea sa descopere istoricul si frumusetea locurilor, legendele romanesti inedite si savoarea produselor traditionale, in cele patru trasee organizate de Wens Travel in Cluj-Napoca, Cheile Turzii si Salina Tuda, Alba Iulia, Sighisoara si Viscri. Mai multe detalii despre trasee sunt disponibile pe www.untoldfestival.com/ro/tururi-ghidate/.

Puncte slabe

1. Mijloacele de transport nu vor fi capabile sa transporte o capacitate asa de mare de persoane, doar in cazul in care numarul autobuzelor nu o sa fie suplimentate. Poti sa vezi mai multe informatii privind mijloacele pe transport pe ratuc.ro. Linile de autobuz care care te intereseaza daca esti turist:

Autobuzele de pe:  Linia 4 – acopera cartierul Marasti – Centru – Gara;
Autobuzele de pe:  Linia 5, 8 – acopera Aeroport – Centru – Gara;
Autobuzele de pe  Linia 24, 24B, 25 – acopera Iulius Mall (cartierul Marasti) – Centru – Polus (cartierul Manastur);
Autobuzele de pe Linia 30 – acopera cartierul Grigorescu – Centru;
Autobzele de pe Linia 28 – acopera cartierul Grigorescu – Centru;
Autobuzele de pe Linia 32, 32B – acopera cartierul Gheorgheni – Centru – Gara;
Autobuzele de pe Linia 35 – acopera cartierul Zorilor – Centru.

2. Preturile astronomice, pentru persoanele ce doresc sa inchirieze un loc de cazare (apartament, garsoniera) de la o persoana privata, pentru o saptamana de cazare. Spre exemplu, un apartament de 2 camere, de pe strada Fabricii, destinat ”persoanelor mai puțin pretentioase”, este inchiriat cu 1200 de lei pe perioada evenimentului. Pe strada Plopilor, chiria pentru un apartament cu doua dormitoare este de 2900 de lei. Acesta are doua balcoane si este echipat complet (frigider, masina de spalat, aragaz, internet), dupa cum precizeaza proprietarul. Prețul creste simtitor odata cu numarul de camere disponibile. Astfel, un apartament de 100 mp, cu 3 dormitoare și bucatarie complet utilata, de pe Calea Manastur, este inchiriat cu 4000 de lei. Totusi este un apartament cele le bate pe toate, acesta este inchiriat cu impresionanta suma de 7000 de lei de niste studenti. Acestia le sugerează posibililor clienti fast-food-urile si supermarket-urile din zona in cazul in care li se face foame, iar pentru cei care doresc si transport, acest serviciu este asigurat, contra-cost bineinteles.

3. Vor creste preturile la alimente, apa, produse de artizant la magazinele din centrul Clujului, va sugerez sa va faceti cumparaturile la supermarketuri mari: Bila, Auchan, Profi, deoarece la ABC-uri si buticurile din centru, preturile se vor tripla.

4. Sa fiti de bagare de seama, la portofele, lucrurile de valoare, deoarece numarul “binevoitorilor” s-au marit in Cluj Napoca si ar fi bine sa fiti precauti, sa nu ramaneti fara ele.

Untold Festival are loc in perioada 30 iulie – 2 august, iar unul dintre scopurile lui este promovarea turismului in Transilvania. Asa ca, intre doua concerte, participantii pot vizita muzeele si monumentele istorice din Cluj Napoca, Cheile Turzii si Salina Turda, Alba Iulia, Sighisoara si Viscri.

Articol realizat de Dorin Taranu

Leave a reply (we review all comments)