UrbanFest – Festival de dezvoltare urbană 16-21 iunie @ Bulevardul Unirii

Urbanfest

Urbanfest

UrbanFest – Festival de dezvoltare urbană @ Bulevardul Unirii
16-21 Iunie

Ediția 2015 a UrbanFest are tema BlueGreen București – Râuri în orașe smart și se desfășoară în perioada 16 – 21 iunie 2015, pe Dâmbovița (între Grozăvești și Parcul Natural Văcărești). Evenimentul își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regionale.

Festivalul include o conferință pe tema mobilității, o conferință pe tema rolului râurilor în orașele smart consultări publice cu privire la rolul Dâmboviței în București, un târg de proiecte de dezvoltare urbană, dezbateri privind dezvoltarea orașelor smart, tură de bicicletă care promovează mobilitatea urbană, ateliere de activare urbană și de înțelegere a arhitecturii și urbanismului, plimbări în ambarcațiunile cu vâsle (row-show) și concerte.

Evenimente din UrbanFEST:

Conferința Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, PMUD, Ediția a 2-a (organizată de DG MOVE) – 16-17 iunie, Universitatea Politehnică București, Clădirea Rectoratului

Participarea la conferință este gratuită și se bazează exclusiv pe înscrierea aici.

Conferințele europene privind planurile de mobilitate urbană durabilă sunt principalele conferințele anuale ce permit practicienilor de mobilitate, factorilor politici și de decizie, dar și cadrelor universitare și tuturor celor implicați în transpunerea în practică a conceptului de Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, să se întâlnească într-un forum inspirațional, informativ și creativ pentru schimb de idei și impresii.

În acest an a fost luată decizia de a organiza evenimentul în România, pentru a capta și a dezvolta impulsul de planificare a mobilității într-o țară în care: un program major pentru elaborarea planului de mobilitate este în curs de desfășurare; unde Guvernul a luat măsuri pentru a legifera finalizarea obligatorie a planurilor de mobilitate urbană durabilă de catre municipalități. România oferă de asemenea un cadru în care provocările cu care se confruntă multe orașe europene sunt deosebit de puternice, cum ar fi capacitatea financiară limitată în cadrul autorităților publice, îmbătrânirea populației și necesitatea de a oferi mobilitate pentru persoanele cu venituri mici. Dinamismul pentru pregătirea planurilor de mobilitate, asociate cu realitatea socio-economica cu care se confruntă practicienii, oferă motivația și cadrul pentru tema propusă: „Mobilitate Durabilă pentru toți!”

Cu o participare preconizată de peste 250 de delegați din toată Europa, acest eveniment devine o oportunitate excelentă pentru socializare, pentru a afla despre ultimele realizări și pentru schimb de idei privind planificarea mobilității urbane:
– Cum să creați cadrul pentru un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă și să îl adaptați contextului și bugetului local
– Cum să abordați excluziunea socială, să facilitați o mobilitate accesibilă și să îmbunătățiți accesul tuturor la locuri de muncă și servicii
– Cum să includeți abilități tehnice cum ar fi colectarea datelor, dezvoltarea de scenarii, modelarea și planificarea luând în calcul eficiența energetică

Row-show (Caravana) de ambarcațiuni cu vâsle și lansarea campaniei de consultare publică „Peștișorul de Aur” – Marți, 16 iunie, 18:00 – 19:00, pe apă, în zona în zona Universitatea Politehnică – Metrou Grozăvești.

Marți, începând cu orele 18:00, se va da startul UrbanFest, prin lansarea pe Dâmbovița (în fața Universității Politehnica) a Caravanei „Peștișorul de Aur”, în prezența participanților și lectorilor de la Conferința PMUD. Caravana va fi formată din lotca solară Peștișorul de Aur, marca Rowmania, care va purta însemnele campaniei și căreia îi poți încredința trei dorințe. Aceasta va fi pretextul de consultare publică. Lotca solară va fi însoțită de „canotci” din flotila Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și de alte ambarcațiuni cu vâsle.

Simultan, va avea loc lansarea campaniei de consultare publică ,,Peștișorul de Aur”. Consultarea va avea tema „rolul râului într-o metropolă, cu accent pe Dâmbovița”.

Consultarea va continua pe malurile Dâmboviței și pe apă până duminică (21 iunie) și va fi derulată de voluntarii URBOTECA, sub conducerea organizației ATU (Asociația pentru Tranziția Urbană).

Programul consultărilor:
17 iunie – Grozăvești, pe Splaiul Independenței, în imediata vecinătate a unuia dintre accesele la metrou
18 iunie – Eroilor – pe podul de lângă Opera Națională
19 -21 iunie – Biblioteca Națională (pe malul dintre Podul Unirii și Biblioteca Națională)

Tură de bicicletă pentrru promovarea mobilității urbane – 16 iunie, 19:00 – 20:00

Participanții și lectorii de la Conferința PMUD, dar și trecătorii sunt invitați să ia parte la un tur pe biciclete pe ruta Grozăvești (Metrou) – Splaiul Independenței – Strada Știrbei Vodă – Strada Berzei – Strada Buzești – Calea Victoriei (Teatrul Odeon).

Plecarea va avea loc la ora 18:30 din zona Splaiul Independenței – Metrou Grozăvești. Turul este organziat de Asociația OPTAR.

Conferința “Râuri în orașe smart” – 19 iunie 2015, începând cu ora 9:30, la Biblioteca Națională a României (sala Mircea Eliade)

Organizatori: Reprezentanța Comisiei Europene în România și DG Regio, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Subiectul principal: Rolul râurilor în orașele smart. Oamenii au tendința de a percepe râurile din interiorul orașelor doar ca o caracteristică utilitară. Prin urmare, proiectele de revitalizare sunt de obicei proiectate doar ca lucrări de reabilitare hidrotehnică. Această conferință își propune o privire de ansamblu asupra importanței râurilor “ca semn distinctiv al identității urbane a orașului și spații publice pentru odihna si starea de bine”. În plus, râurile au o importanță sporită în abordarea schimbărilor climatice.

Audienta: Până la 200 de participanți, arhitecți, specialiști în dezvoltare, persoane din administrația publică, studenți, presă. De asemenea, conferința va fi deschisă publicului larg, pe baza unei înregistrări înainte.

Concept: Speakerii vor pune accentul pe rolul fluviului în restaurarea identității unui oraș și funcțiile sale. Organizațiile românești și europene vor prezenta proiectele care reprezintă o bună practică în revitalizarea râului din interiorul orașului și zona învecinată.

Speakers: DG Regio, MDRAP, Reprezentanța CE, Municipalitatea București, Apele Române, reprezentanții proiectelor relevante

SESIUNEA I: Planificare și dezvoltare urbană sustenabilă pentru orașe competitive
SESIUNEA II: Panel de discuții despre abordări integrate și dezvoltare urbană de-a lungul râurilor urbane

Expoziția de proiecte de dezvoltare urbană BlueGreen – Râuri în orașe smart – 19-21 iunie, Biblioteca Națională a României, între orele 10:00-20:00, Pavilionul de pe terasa dinspre Dâmbovița

Expoziție de proiecte de reamenajare a râurilor și Expoziția PMUD (Conferința Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă) a proiectelor de mobilitate urbană:
– municipalitățile din România vor prezenta proiecte de regenerare urbană (finalizate sau în curs de implementare), concentrându-se pe râurile din interiorul orașelor. Estimăm să avem proiectele orașelor Timișoara, Cluj și București (prezentarea proiectului DÂMBOVIȚA – Râul Inteligent).
– Proiectele prezentante în Conferința PMUD vor fi mutate și expuse în Pavilion.
– Alte proiecte europene care se axează pe dezvoltarea râurilor din interiorul orașelor.

Dezbateri publice pe tema dezvoltării orașelor smart – 20 – 21 iunie, (Sala Simion Mehedinți, Biblioteca Națională)

De asemenea, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00, vor fi organizate 7 dezbateri cu vizitatorii, pe diferite teme, circumscrise tematicii generale de dezvoltare a orașelor europene. Împreună cu interacțiunile oferite de târgul UrbanFest, acestea vor permite oamenilor să cerceteze, să înțeleagă, să pună întrebări și să dezbată teme legate de dezvoltarea urbană sustenabilă.

sâmbată:
10:00 – 11:30 și 12:00 – 13:30 – dezbateri propuse de Urboteca despre informatiile pe care le schimbă actorii urbani intre ei
14:00 – 15:30 – dezbatere propusă de O.A.R. – construind comunitatea
16:00 – 17:30 – dezbatere propusă de Asociația OPTAR, vizionare film

duminică:
10:00 – 11:30 – dezbatere propusă de De-a Arhitectura despre diferitele moduri de a locui
12:00 – 13:30 – dezbatere propusă de Asociația profesională a urbaniștilor
14:00 – 15:30 – dezbatere propusă de Asociația profesională a peisagiștilor – despre salba de lacuri din Nord

UrbanFAIR – Târgul ONG-urilor și ateliere de activare urbană și de înțelegere a arhitecturii și urbanismului (20-21 iunie, în aer liber, pe malul Dâmboviței, Biblioteca Națională)

Pe terasa din apropierea Bibliotecii Naționale, 10 instituții și asociații care activează în domeniul dezvoltării urbane se vor instala și vor oferi informații despre propriile programe în domeniul urbanismului, al dezvoltării durabile, al informării și creșterii nivelului de angajare a publicului, al consultărilor publice, cu scopul de a sensibiliza cu privire la importanța urbanismului durabil în creșterea calității locuirii.

ONG-uri participante: ATU, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, ExpertForum, Komunitas & Studio Bazar, Parcul Natural Văcărești, De-a Arhitectura, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Porfesională a Urbaniștilor, ASOP – Asociația Peisagiștilor din România, ARCEN, Active Watch

Leave a reply (we review all comments)