Been there, liked that: Frudisiac

Been there, liked that: Frudisiac Țineți minte 08:00 – 20:00

Keywords: sustenabilitate, barista, inedit, fresh, natural, pasiune, dedicare, nordic, design

Două duminici la rând am încercat să ajung la frudisiac, strada Bitolia numărul 4, în Dorobanți pe o străduță aflat, una ce mi-a reamintit de ce Bucureștiului i se mai spune și Micul Paris. De ce nu am reușit din prima, sau măcar din a doua? Programul este un pic diferit. De pe la 9 dimineața până la 8 seara. Nici 10, nici 11. Este în strânsă legătură cu licorile și preparatele exclusiv gătite pe plită sau la abur de bucătarul cu experienţă în prepararea mâncărurilor europene şi australiene – Ben Veldhuijzen. O senzație inertă se resimte de la prima zărire a localului cu grjă parcă aterizat de pe altă planetă, dotat cu geamuri generoase și o ușă misterioasă care nu lasă mult loc interpretărilor. Odată intrat se resimte prezența cafelei ce se scurge parcă din lemnul aflat pretutindeni în cameră și de după aparatul de făcut cafea apare Alex – baristaul local. Îngrijit și ferm, ilustrează persoana care are multe de povestit, cineva care adoră mereu să învețe și care poartă în minte vaste cunoștințe despre cafea și nu numai. A lucrat și la Rue du Pain, dar a venit aici pentru a da o mână de ajutor localului în evoluția sa. Unul din target-urile sale este migrarea către un consum de calitate a cetățenilor români. Dragostea pentru cunoaștere și plăcerea pentru conversații îl trezesc în fiecare dimineață. Curiozitatea lui Alex pentru cunoaștere se observă imediat. Acesta deja dezbate cu intensitate nivelul internațional în creștere al petrecerilor de muzică electronică din România. Se vorbește de Sunwaves, Richie Hawtin, Ricardo Villalobos și nopți neîntrerupte de dans și distracție la malul mării Negre

Been there, liked that: Frudisiac

”știu de feeder și mi se pare tare…” – barista Alex

Cafeaua domină, este exclusiv single origin, iar fiecare dintre sortimente sunt prăjite astfel încât aromele să înmărmurească în ceașcă în așteptarea contactului cu papilele gustative… Comand un caffe latte și mă așez la măsuța extrasă parcă dintr-un atelier de tâmplărie din Gottenburg. Spumă, un nor maroniu, dens, sorb, uit ziua, ora și un val energetic mă ridică de pe scaun în căutare de noi detalii. Aparatul de făcut cafea este de ultimă generație, La Marzocco, una din firmele folosite și de Drop Coffee în Suedia, iar design-ul futurist al acestuia se împacă de minune cu interiorul. La Frudisiac găsim și ceaiuri aduse din Danemarca de la Nute Organic. Cafeaua vine sub diverse forme, espresso, capuccino, flat white, v60, toate extrase din pungile proaspăt aterizate din Suedia. Been there, liked that: Frudisiac Geometria iregulară a interiorului creează senzația de libertate. Prezența predominantă a lemnului duce cu gândul la păduri din creștet de munte. Relaxata obscuritate este echilibrată prin prezența mobilierului cu aspect tehnic și a plantelor răspândite cu plăcere în întreaga incintă. În stânga-dreapta sunt tot felul de recipiente ce variază în mărimi, pline cu diverse flori, mai rar întâlnite, cel puțin de mine. În mijloc se află o masă mare, tot așa presărată cu borcănașe, care dă un caracter de work & share spațiului. Scaunele sunt aliniate la perete, iar rotirea lor permite vizitatorului conectarea permanentă cu acțiunea din jur. Ambianța este una liniștită, o muzică poate fi simțită pe fundal însă doar în urma unei atenții puternic distribuită asupra ei. Faptul că este departe de stradă permite naturii să își desfășoare muzicalitatea prin păsărele din plopul alăturat, sau torsul unei pisici adormite în bătaia razelor de soare. Este aproape meditativ. Vizitatorii, prietenii lui Alex, sunt oameni plini de experiențe interesante care te îmbie la întrebări de tipul: Și, ce s-a mai întâmplat? Been there, liked that: Frudisiac Tot el mi-a explicat sigla localului, un storcător de fructe, ideea fiind a agentiei care s-a ocupat de brandingul Frudisiac – Brandient, iar aceasta este în strânsă conexiune cu sucurile naturale care se pot servi înăuntru și cu dieteticiana Adela, colegă a lui Alex, proaspătă licențiată și în nutriție.  Este realizat din lemn îi face cunoscut vizitatorului materialul ce domină interiorul. Sferele albe au fiecare câte o literă și pot reprezenta fructe sau boabele de cafea, citite împreună însă redau numele cafenelei. Bila mică atașată geamului exterior nu este sora mică a navei spațiale, ci un cuib pentru păsărele, ne spune Alex. A fost aleasă tot o formă sferică pentru a se armoniza cu sigla locului. A-frudisiacii iubesc natura care îi hrănește! Construcția a ocolit plopul imens, singurul din zonă, care acum răsplătește prin umbră și foșnet terapeutic. Been there, liked that: Frudisiac

“scandinavian loveliness at its purest…”

Venue-ul Frudisiac a fost realizat cu ajutorul NANA-Not a Number Architects. Puteți vedea câteva proiecte trecute sau viitoare ale acestora la http://www.nan-a.eu . Și dacă tot suntem aici, lămpile prezente pe pereții interiori sunt creații ale celor de la Bazar Lamp din Suedia, cea de la ușă este semnată House Doctor Danemarca, iar lângă bar se mai află una, făcută de Flos, în Italia. Poate vă pasionează mai mult tema așadar v-am pregătit și un link: http://www.visuell.ro/frudisiac.html, text și poze atent realizate de Sânziana Pop, căreia îi mulțumesc. Surpriză! Pe viitor se pregătește o terasă în față și poate și în spate. Planul e secret. Eu zic să dați o tură să vedeți și voi care e treaba.

Drop Coffee vine din Suedia și reprezintă cafea proaspăt prăjită, cu măestrie. În fiecare an, de 5 ani încoace, Drop Coffee câștigă unul sau mai multe dintre campionatele de Barista, Brewers, Latte Art sau Roasting organizate în Suedia și sunt o prezență constantă la campionatele mondiale (de exemplu, în 2014 s-au clasat pe locul 3 la World Coffee Roasting Championship) . Pentru Erik Rosendahl și Joanna Alm – fondatorii Drop Coffee – fiecare zi nu înseamnă a face o cafea, ci a crea o cafea mai bună decât în ziua precedentă. Au și câteva Brewing Recipes, vă invităm să luați contact cu ele pe http://www.dropcoffee.com. Been there, liked that: Frudisiac

Been there, liked that: Frudisiac

all images © Frudisiac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.