POLL: Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume… sau nu?

Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume... sau nu?

Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume... sau nu?

Am primit un pont pe adresa redacției despre un articol care plasează Plaja Corbu pe locul 4 în topul celor mai pristine plaje din lume.

Cât de curată ar putea fi?

Am vizitat-o pentru prima dată în 2013 și din nou anul trecut, întorcându-mă din Deltă. Trecând prin Vadu, nu poți să nu observi bazinele Întreprinderii de

Metale Rare, construită peste ruinele cetăţii medievale Karaharman, dar și vegetația uscată* ca tălpile militarilor care serveau granița de la Grindul Chituc. (*later edit: nu sunt singura care a observat “un peisaj foarte ciudat, asemănător cu fundul unui lac sărat care a secat şi pe care a crescut o iarbă roşie.” – miscellanea)

Grindu Chituc -camp-rosu

Fenomenul ciudat raportat de soldați a condus la investigarea nisipurilor din zonă și, pentru că simptomele semănau cu cele ale muncitorilor din minele de uraniu din Apuseni, a început exploatarea, aflăm de pe wikimapia, care conchide:

La o aruncatura de bat fata de sat, se intind si acum batalurile de depozitare si sterilizare a nisipurilor introduse in fluxul tehnologic pentru extractia de metale rare.

Asta la nord de Corbu.

Ne-am oprit la Pescărie unde totul a fost ok, atmosfera, priveliștea, rapanele…. Poate puțin curios mi s-a părut că nu foloseau legume de sezon, locale.
Petromidia Navodari
La sud avem una dintre cele mai mari surse de poluare din România, rafinăria Petromidia, o prezență apocaliptică care întunecă orizontul, parcă proiectată pentru un S.F. low-budget. Dar vestea bună este că au mai trimis angajați pentru a aduna gunoaiele de pe plaja neprihănită, Corbu.

Aceste 2 obiective sunt pe o rază de 7km față de plajă. (later edit: am găsit acest articol despre criza de mediu @ Marea Neagră, pe site-ul Pulitzer Center on Crisis Reporting)
later edit: Mi se pare curios că mulți oameni de bine o consideră un paradis uitat de lume și nimeni nu observă unde se află pe hartă – adică cât de toxice sunt vecinătățile (Petromidia, Grindul Chituc, și nu am dat zoom out peste graniță, la Sasyk).

5 thoughts on “POLL: Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume… sau nu?”

  1. Pingback: Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră, partea 1:Vadu | Feeder

  2. Pingback: Been there, liked that: Marea Vadunare 2015 | Feeder

  3. Pingback: Marea Vadunare – The Opening Season Party @ Plaja Vadu | Feeder

    1. Din categoria: eu nu citesc, doar tastez 🙂 Oricum, mulțumesc pentru atenție!
      Articolul nu promovează plaja, ci atrage atenția asupra factorilor de poluare.

      P.S. singurul din…? 😛

Leave a reply (we review all comments)