POLL: Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume… sau nu?

Last updated on December 12th, 2015 at 12:34 pm

Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume... sau nu?

Am primit un pont pe adresa redacției despre un articol care plasează Plaja Corbu pe locul 4 în topul celor mai pristine plaje din lume.

Cât de curată ar putea fi?

Am vizitat-o pentru prima dată în 2013 și din nou anul trecut, întorcându-mă din Deltă. Trecând prin Vadu, nu poți să nu observi bazinele Întreprinderii de

Metale Rare, construită peste ruinele cetăţii medievale Karaharman, dar și vegetația uscată* ca tălpile militarilor care serveau granița de la Grindul Chituc. (*later edit: nu sunt singura care a observat “un peisaj foarte ciudat, asemănător cu fundul unui lac sărat care a secat şi pe care a crescut o iarbă roşie.” – miscellanea)

Grindu Chituc -camp-rosu

Fenomenul ciudat raportat de soldați a condus la investigarea nisipurilor din zonă și, pentru că simptomele semănau cu cele ale muncitorilor din minele de uraniu din Apuseni, a început exploatarea, aflăm de pe wikimapia, care conchide:

La o aruncatura de bat fata de sat, se intind si acum batalurile de depozitare si sterilizare a nisipurilor introduse in fluxul tehnologic pentru extractia de metale rare.

Asta la nord de Corbu.

Ne-am oprit la Pescărie unde totul a fost ok, atmosfera, priveliștea, rapanele…. Poate puțin curios mi s-a părut că nu foloseau legume de sezon, locale.
Petromidia Navodari
La sud avem una dintre cele mai mari surse de poluare din România, rafinăria Petromidia, o prezență apocaliptică care întunecă orizontul, parcă proiectată pentru un S.F. low-budget. Dar vestea bună este că au mai trimis angajați pentru a aduna gunoaiele de pe plaja neprihănită, Corbu.

Aceste 2 obiective sunt pe o rază de 7km față de plajă. (later edit: am găsit acest articol despre criza de mediu @ Marea Neagră, pe site-ul Pulitzer Center on Crisis Reporting)
later edit: Mi se pare curios că mulți oameni de bine o consideră un paradis uitat de lume și nimeni nu observă unde se află pe hartă – adică cât de toxice sunt vecinătățile (Petromidia, Grindul Chituc, și nu am dat zoom out peste graniță, la Sasyk).

5 thoughts on “POLL: Plaja Corbu, în topul celor mai curate 10 plaje din lume… sau nu?”

 1. Pingback: Vârtejul Ecologic de la Marea Neagră, partea 1:Vadu | Feeder

 2. Pingback: Been there, liked that: Marea Vadunare 2015 | Feeder

 3. Pingback: Marea Vadunare – The Opening Season Party @ Plaja Vadu | Feeder

  1. Din categoria: eu nu citesc, doar tastez 🙂 Oricum, mulțumesc pentru atenție!
   Articolul nu promovează plaja, ci atrage atenția asupra factorilor de poluare.

   P.S. singurul din…? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.