Participarea românească la Festivalul Internațional de Film goEast din Wiesbaden

Participarea românească la Festivalul Internațional de Film goEast din Wiesbaden

Participarea românească la Festivalul Internațional de Film goEast din Wiesbaden

Participarea românească la Festivalul Internațional de Film goEast din Wiesbaden
22-28 Aprilie

Institutul Cultural Român din Berlin se află la al șaptelea  an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast. În cadrul acestuia, ICR a susținut prezența la festival a unor nume importante din cinematografia românească, printre care menționăm pe Cristi Puiu, Gabriel Achim, Thomas Ciulei, Călin Peter Netzer, Andrei Dăscălescu și Andrei Gruzsniczki.
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc anul acesta între 22 și 28 aprilie și prezintă o serie de peste 130 de filme provenite din 30 de țări.
Încă de la prima ediție festivalul goEast a creat oportunitatea filmelor românești de a se prezenta pe o platformă germană și de a fi cunoscute și în afara granițelor. Premii importante la acest festival au obținut „Filantropica” lui Nae Caranfil, „Premium” în regia lui Alexandru Ionescu, „Podul de flori”, regie Thomas Ciulei, „Cea mai fericită dată din lume” a lui Radu Jude, „Medalia de onoare”, regia Călin Peter Netzer,  „Morgen” și „Rocker” în regia lui Marian Crișan, precum „Domestic”, în regia lui Adrian Sitaru și ”Quod Erat Demonstrandum” a lui Andrei Gruzsniczki.
Competiția Oficială a festivalului de anul acesta include și lungmetrajul românesc ”De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu. Filmul a fost proiectat în premieră mondială în februarie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
Totodată la secțiunea East-West Talent Lab vor participa și regizoarea Ana Savin (“This Time, Last Year”) și editorul de imagine Cristian Radu (“Revelion 2014”). Secțiunea East-West Talent Lab este dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografica între statele Europei Centrale și de Est și Germania. Participanții își prezintă aici și un proiect propriu. Cel mai bun proiect va fi premiat cu un premiu de dezvoltare în valoare de 3.500 de euro.
Festivalul GoEast al Filmului din Europa Centrală şi de Est a fost înfiinţat în 2001 de către Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. Temele
importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările razante din Europa Centrală şi de Est dar şi identitatea europeană.
Mai multe detalii despre programul festivalului găsiți pe www.filmfestival-goeast.de.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.