Lansare Carte de artist: Ioana Nemeș @ Atelier Fabrik

  • by

Lansare Carte de artist: Ioana Nemeș” @ Atelier Fabrik
12 Februarie, 18:00

Asociația pepluspatru anunță evenimentul de lansare a publicației „Carte de artist: Ioana Nemeș”, care va avea loc joi, 12 februarie, ora 18:00 la tipografia Atelier Fabrik, str. Ceremușului nr. 3-5, București.

Ioana Nemeș (București, 1979 – New York, 2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români ai generației sale. Această publicație oferă prima retrospectivă a proiectelor de lungă durată și a expozițiilor realizate de Ioana Nemeș în scurta, dar extraordinara sa carieră. Fascinată de timp, limbaj și de narativitatea non-lineară, practica Ioanei Nemeș pornește de la un permanent și necondiționat proces de autoevaluare. Aflat la limita fragilă dintre artă și viață, proiectul Evaluări lunare, realizat în diverse formate și pe medii diferite, marchează dorința artistei de a-și expune experiențele subiective, dialogurile și confruntările cu propria condiție și propriul context. Forța și fragilitatea mediului artistic al Ioanei Nemeș contrastează în aceeași măsură cu analiza precisă, aproape chirurgicală, a stărilor ei zilnice, a dorințelor și a situațiilor de viață pe care se bazează scenariile sale enigmatice în formă de statement-uri scrise. Lucrările Ioanei Nemeș au fost expuse în muzee și centre de artă contemporană precum Art in General, New York (2011), Secession, Viena (2010), Istanbul Biennial (2009), Smart Project Space, Amsterdam (2009), U-Turn, Copenhaga (2008), Prague Biennial (2007), Bucharest Biennial (2006), Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2006). Ioana Nemeș a primit premiul Future of Europe Art din partea Galeriei Zeitgenössische fur Kunst, Leipzig în 2007.

Carte de artist: Ioana Nemeș” este editată de Alina Șerban și Ștefania Ferchedău și copublicată de Asociația pepluspatru (București) și Spector Books (Leipzig) în versiune bilingvă română-engleză. Au contribuit cu texte critice curatori, istorici de artă și artiști recunoscuți în România, Europa și SUA, cu care Ioana Nemeș a colaborat îndeaproape la expozițiile în care au fost prezentate lucrările sale sau cu care a menținut un dialog cultural permanent: Livia Paldi, director, Centrul de Artă Contemporană BAC Visby, Suedia; Courtenay Finn, curator, Muzeul de Artă Aspen, SUA; Attila Tordai, curator tranzit.ro, Cluj; Magda Radu, curator Salonul de proiecte/MNAC București; Alina Șerban, istoric de artă și curator; Andrea Codrington Lippke, critic de artă și scriitor, New York; Ion Grigorescu, artist; Ciprian Mureșan, artist, Cluj; Apparatus 22, colectiv de artiști, București; Adrian Urmanov, scriitor. Designul cărții este realizat de Radu Manelici.

Proiectul acestei cărți s-a născut din necesitatea de a prezenta activitatea Ioanei Nemeș pentru a menține deschis dialogul cu scena de artă și din dorința de a reflecta asupra demersului său artistic, fără a apela însă la perspective restrictive. De aici derivă și eclectismul de stil al publicației. Editorii au dorit să includă în aceeași structură editorială materiale de diferite facturi care să documenteze și să ofere perspective critice diferite asupra celor mai importante serii de lucrări și expoziții, și care, în aceeași măsură, să prezinte povestea Ioanei Nemeș, să-i redea timbrul vocii, fascinația sa pentru autoanaliză și ficțiune.

Alături de editori și designerul cărții, la evenimentul de lansare va participa artistul Iosif Kiraly, Profesor la Departamentul Foto-Video al Universității Naționale de Arte București.

Cartea face parte dintr-un program editorial inițiat de Asociatia pepluspatru ce urmărește documentarea istoriei recente în zona artelor vizuale prin publicarea unor ediții critice dedicate artiștilor români contemporani. Primele cărți din această serie sunt amplele monografii ale artiștilor Geta Brătescu și Ion Grigorescu, apărute la editura Sternberg Press din Berlin în noiembrie 2013.

Proiect editorial finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Cartea a apărut cu sprijinul UniCredit Țiriac Bank. Mulțumiri speciale Ovidiu Șandor.

Lansarea din București este urmată în 25 februarie de un eveniment similar la tranzit.ro Cluj, la invitația curatorului Attila Tordai. Cartea va fi distribuită în librăriile Cărturești, Bastilia, Anthony Frost, și online pe p-u-n-c-h.ro.



* Credit imagine
Copertă: Ioana Nemeș, Birdman (Positive & Negative Ring), 2009. Credit: Jiri Svestka Gallery Praga / Berlin. Design: Radu Manelici​

Leave a reply (we review all comments)