Ziua Culturii Maghiare @ Institutul Balassi [Institutul Maghiar din Bucureşti]

  • by

Ziua Culturii Maghiare @ Institutul Balassi [Institutul Maghiar din Bucureşti]
22 Ianuarie, 19:00


Cât am scris, adevăr am scris – Cântecele lui Tinódi Sebestyén

Csörsz Rumen István: voce şi lăută

Începând cu anul 1989, în ziua de 22 ianuarie se sărbătoreşte Ziua Culturii Maghiare, căci pe 22 ianuarie 1823 a finalizat Kölcsey Ferenc manuscrisul poeziei intitulate Hymnus, poezie care a devenit ulterior textul Imnului Ungariei.

Aşadar

joi, 22 ianuarie 2015, ora 19.00

la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

(Str. Gina Patrichi nr. 8)

vom sărbători Ziua Culturii Maghiare

amintindu-ne unul dintre primii creatori de literatură în limba maghiară, bardul Tinódi Sebestyén (1515?–1556). Prin intermediul versurilor şi cântecelor sale – unele arhicunoscute, altele mai puţin ştiute – cuprinse în Cronica apărută în 1554 la Cluj, avem ocazia să facem cunoştinţă cu o personalitate culturală complexă (poet, compozitor, lăutist), care a avut şi rol de corespondent. Poeziile sale reflectă deopotrivă relaţiile complicate militare, politice şi morale ale Ungariei din secolul al XVI-lea, respectiv implicarea poetului în lupta antiotomană, precum şi cultura religioasă a acestuia. Cântecele compuse sau prelucrate de Tinódi Sebestyén semnalează, ca adaptări specifice ale muzicii renascentiste pentru lăută, o multitudine de posibilităţi în ce priveşte confluenţa dintre tradiţiile vest-europene şi maghiare.

Protagonistul acestei seri, Csörsz Rumen István este istoric literar, cercetător ştiinţific la Academia Maghiară, Institutul de Ştiinţe Literare, domeniul său de cercetare fiind poezia cântată din literatura maghiară veche, varietatea poeziei de masă din secolele XVIII-XIX şi  sistemele metrice şi melodice central-europene. Este autor, respectiv coautor a numeroase cărţi şi articole. Este coordonatorul formaţiei de muzică veche Musica Historica. În anul 2008 a redactat volumul de studii prezentate în cadrul conferinţelor-atelier organizate cu ocazia Anului Tinódi (2006). Pentru activitatea sa de cercetare şi de lider de formaţie, respectiv pentru promovarea cu devotament a poeziei cântate din literatura veche maghiară, Societatea Maghiară de Muzică Veche i-a decernat premiul muzical Lăuta lui Tinódi (2003) şi Medalia comemorativă Balassi. Cercetările sale au fost recunoscute şi prin Premiul Academic de Tineret (2007) şi Medalia comemorativă Bolyai (2012).

Kósa András László
director

Leave a reply (we review all comments)