Last updated on October 7th, 2016 at 04:07 pm

Kitră este Nicolae-Aurel Duță, artistul român cu pregătire formală și preocupări ieșite din cotidian este absolvent al Universității Naționale de Artă din București. Căutările lui l-au dus pe un traseu foarte puțin exersat de către artiștii locali, acela de creator de personaje, cu trăsături și caracteristici distincte, care pot exista atât ca reprezentări bi-dimensionale, dar și obiecte 3-d. Personajele lui au ajuns în cele mai interesante locuri și au populat medii variate de expunere, cum ar fi peretele de pe strada pictor Arthur Verona, desenat în timpul Street Delivery 2014, sau paginile 66-67; 297 ale cunoscutei enciclopedii Pictoplasma – Character Portraits [Berlin, Octombrie 2014], alături de designeri de personaje din întreaga lume. Kitră desenează și experimentează neîncetat astfel că, în 2010, el și colegul său, Titi Ciocan, au realizat primul art toy românesc, Sando by Eldercut™, o jucărie de 21 cm, care putea fi customizată și colecționată. Acum își lasă personajele să se dezvolte nestingherit iar ele apar pe hârtie, lemn sau prind forme fantastice, din rășină.

Kabinet este atelierul său, un shop și o galerie alternativă, spațiul care a găzduit Holy Fair în Decembrie 2014. Dacă vrei să intri în universul lui Kitră, deschide ochii mari când te plimbi prin București, anunță-ți vizita la Kabinet sau urmărește feeder pentru fi la curent cu expozițiile și proiectele sale.

Keywords: character design, urban toys, Kabinet, mural, line art, object

Hello, Kitră!

iată ce ar vrea să știe feeder despre tine:

(please, fill in the blanks)

A fost odată ca niciodată… nimic.

Iar acum… tot.

Privesc fără să… uit.

Urșii de pluș sunt… frumoși.

Kabinet, locul unde… te tratezi.

Mă relaxez atunci când… lucrez.

3 artiști ale căror lucrări îmi plac foarte mult:

Otto Zitko

barry mcgee

Barry McGee

Katharina Grosse: Just Two Of Us (Photo by James Ewing, courtesy of Johann König, Berlin and Public Art Fund NY)

Feeder: Salut, Nicu! Cum te-a găsit soarele, după lungi zile de absență, și ce mai faci în ultimul timp?

Kitră: Salut! M-a gasit la fel, neschimbat. „Ce mai fac” este o întrebare pe care mi-o pun și eu în ultimul timp. Nu știu ce fac, caut, mă caut, trăiesc, mai desenez, îmi mai fac planuri.

F: De când desenezi cu numele de Kitră și care este istoria din spatele acestei identități?

K: Sincer, nu știu exact de când desenez cu numele de Kitră, cred că sunt vreo 3 ani sau poate mai puțin. Înainte să dau admiterea la Facultatea de Arte din București, a trebuit sa strâng bani, lucram ca tâmplar PVC la Gealan, și din dorința mea aprigă de a intra la facultate am renunțat sa mai ies la bere cu prietenii mei, încercând să fac economie cât se poate de mult. Anumiți prieteni îmi spuneau că sunt chitră și mă întrebau de ce nu mai ies cu ei la bere, și uite așa au început să mă facă chitră. Faptul că am fost chitră, m-a ajutat sa devin Kitră.

KITRĂ quickie London

“[…] strada este ca un sketch book, unde vreau să văd cât mai multe schițe, desene, măzgăleli care să-mi dea energie […]”

F: Deși ești absolvent al Universității de Artă din București, departamentul Grafică, cu un background de graphic designer în publicitate, în artă ți-ai făcut numele în mare parte pe stradă. De ce ai ales acest mediu și ce te-a atras în spațiul public, încât ai schimbat confortul unei cariere tradiționale cu o căutare personală?

K: Nu am ales în mod special strada, în general aleg orice mediu care mă provoacă, care mă scoate din zona mea de confort și îmi dă ceva în schimb. Pentru mine strada este un mediu care îți oferă multe experiențe, canvas-uri goale, locuri speciale și reacții neașteptate.

KITRĂ x Titi

“Toate proiectele îmi sunt dragi, cred în toate, fie comerciale sau artistice, sunt eliberările mele, bune sau rele.”

F: Ai multe intervenții de street art în portofoliu: paste-ups, stickers, stencil-uri, personaje cu spray sau marker, iar peretele desenat de tine la Street Delivery 2014 este printre cele mai simpatice lucrări de pe străzile capitalei. Ce te-a ținut motivat în acest domeniu, în contextul în care Bucureștiul nu are prea mulți street artists activi, cu o activitate constantă?

K: Nu consider cam am multe intervenții, mi-aș dori să fiu mult mai activ. Pentru mine strada este ca un sketch book, unde vreau să văd cât mai multe schițe, desene, măzgăleli care să-mi dea energie și să mă facă să lucrez când ajung acasă. Îmi doresc să am cât mai multe lucrări în acest sketch book și să dau și eu energie la rândul meu altor oameni, cam asta mă ține motivat.

KITRĂ Dacia 1310

F: Cum ți-ai crescut personajele? Care a fost procesul stilistic, cum ai ajuns la formele pe care le abordezi acum și îți sunt caracteristice?

K: Personajele mele au crescut și cresc singure în continuare, natural. Și am inceput să observ tendința lor spre abstractizare, cred că vor încet-încet să se ascundă. Ajung la anumite forme aproape instinctiv, este un proces pe care nu am cum să-l explic, doar îl simt și-l fac.

KITRĂ don’t bother

F: Ai participat la diferite expoziții și evenimente (Lente, Subiectiv, Kabinet, Energiea, etc). Povestește-ne câte ceva despre cele mai dragi ție.

K: Toate proiectele îmi sunt dragi, cred în toate, fie comerciale sau artistice, sunt eliberările mele, bune sau rele. Unul dintre cele mai frumoase proiecte pot să spun că a fost Bank of Joy, pentru sediul central ING, unde am fost invitat să desenez pe niște pereți foarte mari, personajele mele jefuind banca lor de dulciuri și de bucurii.

“[…] ne-am apucat să transpunem personaje vectoriale în personaje din ipsos, și așa a pornit aventura noastră în lumea toy designului.”

F: Tocmai ai apărut în Pictoplasma – Character Portraits (2014), alături de nume foarte sonore în character design (Yomsnil, Brosmind, Tim Biskup, Brecht Vandenbroucke, Ted Parker). Cum s-a întâmplat și care sunt primele ecouri? Te-ai conectat cu artiștii cu care împarți paginile enciclopediei de personaje imaginare?

K: Este o onoare pentru mine să fiu în această carte alături de artiști foarte mari, consacrați, pe care îi urmăresc de foarte mulți ani. S-a întâmplat să primesc un email de la Peter Thaler, în care eram întrebat dacă vreau să fac parte din Pictoplasma – Character Portraits 2014, am spus „Da”, evident. Cu unii dintre artiști eram deja prieten, prietenii online unde mai schimbăm o vorbă două.

Pictoplasma – Character Portraits

F: Ești pasionat de character design. Care este diferența dintre a lucra pe o suprafață plană și customizarea unor sculpturi? Când și cum a venit decizia de a transpune reprezentările bi-dimensionale ale personajelor tale, în obiecte 3-D? Există un interes local pentru art toys sau, altfel spus, există colecționari?

K: Pentru mine nu este nicio diferență, pur și simplu lucrez, nu am cum să explic. Prin 2009, eu și prietenul meu, Titi, eram frământați de dorința de a face ceva împreună, să fim și noi băgați în seamă, să ne cunoască poporul, să fim cooli. Mânați de această frustrare, ne-am apucat să transpunem personaje vectoriale în personaje din ipsos, și așa a pornit aventura noastră în lumea toy designului. Există un interes foarte mic, și e de înțeles, la noi lucrurile merg și ajung mai greu.

Kitră plays with clay

F: Spune-ne mai multe despre Kabinet, galeria de artă cu shop integrat, unde te putem găsi adesea. Când și pentru cine deschizi Kabinet-ul? Decembrie ne-a adus împreună, Kabinet și feeder pregătind o expoziție colectivă, Holy Fair, pentru zilele de 22 și 23, când spațiul a devenit gazda lucrărilor lui Aitch, Irlo, Pisică Pătrată, Mihai Barabancea, Sinboy, Saddo și Tokyotoys, alături de personajele tale.

K: Kabinet este un shop și o galerie alternativă, care a apărut în urma nevoii și dorinței mele de a avea un loc în care să fac diverse evenimente cu oamenii pe care-i apreciez, un spațiu care să-mi fie la îndemână, adică la mine acasă.

Kabinet-ul este deschis pentru oricine, pe baza de programare (când este cazul).

Kitră – wood brooches

F: La ce proiecte lucrezi acum și ce planuri ai pentru 2015?

K: Momentan nu lucrez la niciun proiect, încerc să mă relaxez.

F: Feeder.ro împlinește 10 ani de activitate. Care este prima ta amintire legată de această comunitate online?

K: Prima amintire cred că a fost când eram în căminul de la Arte, prin 2008, mă uitam pe Feeder să văd ce evenimente se întamplă în acea seară.

F: Ne vedem la Kabinet! Mulțumim, Kitră!

feeder.ro

Urban temple

KITRĂ vandalism

KITRĂ loves sketchbooks

insider-signature

32 Comments
 1. […] pop-up gallery din septembrie, sâmbătă, 7 Ianuarie, ne-am întors la Lente, acolo unde Kitră și-a extins universul plin de personaje abstracte pe un perete din vechea casă de pe strada […]

 2. […] reguli sau teme impuse, fiecare cameră este transformată de câte un artist dintre cei invitați: Kitra, Pisica Pătrată, Irlo, Praf de cretă, Ada Mușat, Cutărică, Saddo, Pren”. Scrie pe […]

 3. […] pop-up gallery din septembrie, sâmbătă, 7 Ianuarie, ne-am întors la Lente, acolo unde Kitră și-a extins universul plin de personaje abstracte pe un perete din vechea casă de pe strada […]

 4. […] de evenimente Pictăm pereți continuă la Lente. După Kitră, Ada Mușat, Cutărică, Saddo & Pren, a venit rândul celor de la Praf de Cretă să-și lase […]

 5. […] have an idea for an exhibition together we hope to achieve soon. A sketch for a mural by Pren / Kitră / Saddo, that looks pretty cool and we hope to have the opportunity to implement it somewhere […]

 6. […] insider pop-up gallery, a prezentat lucrările lui Pisica Pătrată, Irlo, Saddo & Kitră, în sala Eugene Popesco din Palatul […]

 7. […] reguli sau teme impuse, fiecare cameră este transformată de câte un artist dintre cei invitați: Kitra, Pisica Pătrată, Irlo, Praf de cretă, Ada Mușat, Cutărică, Saddo, […]

 8. […] de evenimente Pictăm pereți continuă la Lente. După Kitra, Ada Mușat și Cutărică, Saddo & Pren se aliază pentru a reanima una dintre camerele […]

 9. […] pop-up gallery din septembrie, sâmbătă, 7 Ianuarie, ne-am întors la Lente, acolo unde Kitră și-a extins universul plin de personaje abstracte pe un perete din vechea casă de pe strada […]

 10. […] o expoziție împreună pe care sperăm să o realizăm în curând. O schiță de mural Pren / Kitră / Saddo, care arată destul de cool și sperăm să avem ocazia să o implementăm undeva, soon, […]

 11. […] dintre bârlogurile ursului, ați putut observa că pereții au prins din nou viață. După ce Kitra și-a extins universul creativ pe unul dintre pereții casei de pe Dionisie Lupu, de data aceasta […]

 12. […] insider pop-up gallery din septembrie, sâmbătă, 7 Ianuarie, ne-am întors la Lente, acolo unde Kitră și-a extins universul plin de personaje abstracte pe un perete din vechea casă de pe strada […]

 13. […] insider pop-up gallery in September, Saturday, 7 January, we paid another visit to Lente and saw Kitră in action as he was bringing back to life a wall from the old house at Dionisie Lupu […]

 14. […] August and September, evenings full of creative relaxation amongst the works of Kitra, Saddo, Irlo and Pisica Pătrată took place at Universul Palace and Lente (Dionisie […]

 15. […] “[…] strada este ca un sketch book, unde vreau să văd cât mai multe schițe, desene, măzgăleli care să-mi dea energie […]” – feeder insider w/ Kitră […]

 16. […] feeder insider w/ Kitră [ro] | | Feeder.ro 3 months ago […]

 17. […] August and September, evenings full of creative relaxation amongst the works of Kitra, Saddo, Irlo and Pisica Pătrată took place at Universul Palace and Lente (Dionisie […]

 18. […] găsi la POINT peste 30 de ilustratori (printre care și doi prieteni apropiați ai ursului feeder: Kitra și Saddo) la expoziția News From Nowhere. Explorează arta de la Illustration Fair, ediția de […]

 19. […] nouă ediție a feeder insider pop-up gallery, cu lucrări de Pisică Pătrată, Irlo, Saddo și Kitră. În foyerul Teatrului Mic și la Palatul Universul, posterele realizate de Save or Cancel […]

 20. […] Universul, feeder insider pop-gallery prezintă lucrări de Saddo, Irlo, Pisică Pătrată, KITRA și produsele designerilor români din laboratorul Dizainăr care au înseninat sala Eugene […]

 21. […] insider pop-gallery prezintă lucrări de Saddo, Irlo, Pisică Pătrată, KITRA și produsele designerilor români din laboratorul Dizainăr care au înseninat sala Eugene […]

 22. […] După performance-ul de la Teatrul de vară Capitol și un desert la Teatrul Mic, traseul s-a încheiat cu o vizită în sala Eugene Ionesco din Palatul Universul. Vizitatorii au putut experimenta o nouă ediție feeder insider pop-up gallery cu lucrări ale artiștilor Pisică Pătrată, Irlo, Saddo și Kitra. […]

 23. […] mă pot transforma în orice Bucureștiul este…carne 3 artiști vizuali pe care îi urmăresc… Kitră, Sorina Vazelina, Olivier […]

 24. […] // Adelina Ivan // Augmented Space Agency // Carla Szabo // Hippos Design // Julien Britnic // Kitra // Lana Dumitru // Loreta Isac // Mihaela Glăvan // Ovidiu Hrin // Patzaikin // […]

 25. […] 40. Kitră (artist/illustrator) – RO RO http://www.feeder.ro/2015/01/10/feeder-insider-w-kitra-ro-3/ […]

 26. […] sfârșitul anului trecut Ubikubi și Nicu Duță, aka Kitra, și-au alăturat resursele creative într-un proiect cu scop caritabil. Obiecte de ceramică au […]

 27. […] și pentru predilecția pentru media neconvențională. http://www.kitrakitra.com http://www.facebook.com/kitrart feeder insider w/ Kitra [ro] feeder insider w/ […]

 28. […] altele în feeder insider Kitra ne spunea “Personajele mele au crescut și cresc singure în continuare, natural. Și […]

 29. […] feeder insider w/ Kitră comentarii (0) […]

 30. […] DE ILUSTRAȚIE în Turnul Alb, curatoriată de artista Alina Marinescu Kitra // kitrakitra.com/ Alina Marinescu // behance.net/alinamarinescu Ilinca […]

 31. […] was featured in December 2014 at Holy Fair, the Christmas fair held by Kabinet, alongside works by Kitră, Aitch, Irlo, Pisica Pătrată,Saddo, Mihai Barabancea and many more local artists and […]

 32. […] 2014 la Holy Fair, târgul de Crăciun organizat la Kabinet, alături de lucrări semnate de Kitră, Aitch, Irlo, Pisica Pătrată, Saddo, Mihai Barabancea şi mulţi alţi artişti şi designeri […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2004 - 2019 feeder.ro

CONTACT US

Send us an email and we'll get back to you, asap. Thank you! ⭐️

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account