Programul lunii decembrie @ Reactor (Cluj)
5-20 decembrie
Primul an la Reactor a fost, cum e și normal, plin de tot felul de premiere, de teatru sau nu: primul concert, primul vernisaj, primul festival. Acum – primul final de an, prima iarnă, primul Crăciun. Ultimul nostru program lunar din 2014 adună la un loc puțin nou și puțin vechi (relativ). Avem prieteni care ne-au fost alături de la deschiderea din martie: improvizatorii de la Just Push Play, care se întorc pe 12 decembrie pentru un ultim exercițiu de imaginație, și Fluidian, cu peisajele sale sonore, în 20 decembrie – în aceeași zi cu prietenii care ni s-au alăturat pe parcurs, cei din echipa Foc de voie, cu a lor ”poveste de pretutindeni și dintotdeauna”. Avem și prieteni noi de tot, cum e artistul Liviu Bulea, al cărui vernisaj deschide seria de evenimente din decembrie, vinerea aceasta, în 5. Tot pentru prima dată vor cânta în Reactor și tinerii soliști de operă care vin să ne colinde cu Christmas Sounds – vin fiert, mere, scorțișoară, în data de 18.
Producția născută din colaborarea Reciproca – Reactor, 9 din 10, un răsfățat al publicului de la premiera din iunie și până acum, trecut prin transformări și renăscut, cu o componență diferită, dar la fel de sincer și amuzant, se întoarce pentru o ultimă lecție de dezvoltare personală – în 17 decembrie.
Cu energii noi revin cele două one-woman show-uri gândite și interpretate de Raluca Mara și Oana Mardare: în 13 decembrie, Pasărea care nu e, un spectacol personal, plin de umor și duioșie, iar în 19, Așteptând-o pe Alice, o emoționantă poveste despre părăsire, speranță și trecerea timpului. Cele două actrițe sunt parte vie a Reactorului, care s-a născut și a crescut prin ele, prin urmare e cum nu se poate mai potrivit să încheiem anul cu o mostră din ceea ce pot să facă, pe scenă și în afara ei.
Vă mulțumim pentru susținere, pentru participare, pentru emoție, pentru reacții mici și mari și vă așteptăm în continuare cu drag la Reactor, să încheiem anul împreună, mai bine decât l-am început!
Vineri, 5 decembrie, ora 19:00
CRYPTO
Vernisaj
Artist: Liviu Bulea
Curator: Cătălin Vălean
Departe de traseul unei minorităţi care se confruntă cu intoleranţa, Crypto atinge note intime şi prezintă noţiunea de sexualitate dintr-o perspectivă personală concepută să fie analizată panoramic, fără să impună vreun ataşament de ordin emoţional din partea privitorului. Acesta este supus unui exerciţiu de imaginaţie, oferindu-i-se indici referitori la demersul personal al autorului, prezentându-i în paralel o latură cu care nu este familiarizat.
O producţie HappeningReactor
Vineri, 12 decembrie, ora 19:00
JUST PUSH PLAY
spectacol de improvizaţie
Cu: Dragoş Muscalu, Bogdan Bob Rădulescu, Rob Pavicsits şi Matei Rotaru
Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu. Telecomanda e în mâna publicului. Așa că… JUST PUSH PLAY!
Sâmbătă, 13 decembrie, ora 19:00
PASĂREA CARE NU E
Spectacol de teatru
Cu: Raluca Mara
“Păsării Care Nu E am încercat să îi dau viaţă dintr-o necesitate absolut egoistă. Nevoia de a urla lumii o mulţime de lucruri pe care nu avem curaj să le spunem cu voce tare. Am găsit astfel de lucruri în cuvintele lui Nietzsche, a lui Baudelaire, a lui Romain Gary, Ionesco, Bunuel, Dali, Nabokov sau Muşatescu. Se găsesc în cuvintele multor oameni mari şi mici. Le-am tradus în cuvintele mele şi le-am inserat în povestea unui personaj care se uită la sine prin oglinda lumii. Aşa a ieşit un text plin de umor, sarcasm, francheţe, dar care nu a scăpat nici de duioşie şi ludic. La început a trăit ca un experiment de 15 minute care mi-a adus premiul Maria Filotti la Gala tânărului actor, HOP, 2010. Apoi a crescut mare şi s-a transformat în acest one woman show care aşteaptă să îl cunoaşteţi, să îl disecaţi, să îl răsfăţaţi, să îl judecaţi, în sfârşit… să vă bucuraţi de el aşa cum are nevoie fiecare dintre voi.” – Raluca Mara
Miercuri, 17 decembrie, ora 19:00
9 DIN 10
Spectacol de teatru
Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu
Regia: Leta Popescu
Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloș
Chestionând limbajul specific cărților motivaționale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizațiile actorilor, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticiilor abracadabrante de astăzi, o realitate aflată la limita dintre fake şi true, la limita dintre how to be… şi be yourself!.
O producţie a Asociaţiei Reciproca în colaborare cu Reactor
Joi, 18 decembrie, ora 19:00
CHRISTMAS SOUNDS
VIN FIERT, MERE, SCORȚIȘOARĂ
Concert de colinde
Cu: Bianca Raț, Cristina Tureanu, Adonis Tanța, Beniamin Pop
Pian: Ianchis Linda
Concept: Denisa Berceanu
Patru tineri studenți la Conservator propun o seară plăcută, la un vin fiert, într-o atmosferă intimă, cu cântece tradiționale de Crăciun, românești și internaționale, interpretate în stiluri diferite, de la operă la jazz.
Vineri, 19 decembrie, ora 19:00
AȘTEPTÂND-O PE ALICE
Spectacol de teatru
Cu: Oana Mardare
Regia Doru Mihai Talos
Muzica originală: Pau de Nut
Așteptând-o pe Alice este rezultatul unei investigații personale asupra așteptării. Spectacolul a pornit ca un exercițiu, fiind inspirat de o propoziție: „acolo, în colțurile ascunse ale casei”. Pe baza improvizațiilor, s-a conturat povestea personajului principal – o păpușă pe nume Vivian. Prinsă într-o lume a amintirilor și a așteptării, Vivian învață lucruri noi. De data asta nu e vorba despre un nou joc sau un nou cântec, ci despre a învața să aștepte.
”În puțin mai mult de o oră, însoțită de o actriță extraordinar de expresivă (atât încât să te facă să uiți complet obstacolele lingvistice) și de un contrapunct muzical slab și foarte capabil, deci, să existe ca voce plină, egală, am participat la desfășurarea unei drame care e socială și existențială în același timp: existențială în măsura în care aceasta demască iluziile cu care ne hrănim, exprimate adesea prin fraze de-a gata, pe care le pronunțăm fără să le mai ascultăm […] și de comportamente care denunță sclavia în loc să afirme libertatea; socială, pentru că societatea consumului, care aruncă tot ce nu mai e la modă sau se uzează, anulează bagajul de amintiri, de istorie, de memorie… pe scurt, se ucide pe ea însăși.” (Giulietta Stirati – art a part of cult(ure), remove background noise)
”O lume decadentă, din cutii, cești rupte de ceai, nécessaire de beautè, dar și de sentimente și relații stricate, în care protagonista se agită ca un spiriduș. O lume, aceea a acestei minunate și geniale actrițe și autoare, pe care îi dorim publicului italian să aibă din nou ocazia de a o întâlni.” (Danielle Rizzo, Rivista di teatro teatro.persinsala.it)
Spectacolul s-a jucat în Barcelona şi în Cluj şi a participat la diferite festivaluri:
– Gala Traficantului de Cultură Internațional, Oradea
– Antagon Festival, Timişoara
– FânFest, Roşia Montană
– teatROmania , Roma, Italia
Spectacolul este o co-producție a companiei Atelier45 (Cluj) și a sălii Porta 4 din Barcelona, unde a avut premiera în data de 15 noiembrie 2013.
Sâmbătă, 20 decembrie, ora 19:00
FOC DE VOIE
O poveste dintotdeauna
KILLED BY FRIENDLY FIRE
A never-ending story
de Ștefana și Ioan Pop-Curșeu
Regia: Ștefana Pop-Curșeu
Cu: Ionuț Caras și Cristian Grosu
Voci: Maria Vădan (copilul narator), Radu Lărgeanu, Filip Odangiu, Alexandra Tarce (vocile din vis)
Mixaj sunet: Rareş Stoica
Interpretare coloană sonoră: Cătălin Dumitraş, Grupul Iza
Aşezat în cerc, în jurului unui spaţiu de joc simbolic, publicul este chemat să asculte povestea unui tânăr meşteşugar reîntors la casa părintească pentru a-şi regăsi rostul în lume. Arta figurinelor de hârtie pe care o practică îi aduce o prietenie nesperată, într-un context social instabil, sub presiunea constantă a progresului economic. Ce se întâmplă însă când nu se joacă după aceleaşi regului, când conştiinţa tace sub talpa avuţiei, când aproapele nostru deschide focul fără somaţie? Şi dacă e doar veşnica poveste a pactului cu răul în necunoştinţă de cauză? O poveste dintotdeauna şi de pretutindeni.
O producţie independentă în partenariat cu Facultatea de Teatru şi Televiziune, UBB Cluj, Asociaţia Persona, ImagineTact
Sâmbătă, 20 decembrie, ora 21:00
FLUIDIAN – PEISAJE SONORE
Peisaje sonore ambiental-minimaliste
Concert
Fluidian (Emil Gherasim) – chitară, live electronics
După mai multe concerte solo şi colaborări în proiecte audio-vizuale realizate în Ungaria şi România, Fluidian revine la Reactor cu un set de picturi sonore improvizatorice din ciclul Fluidian’scapes.
Lumea sonoră creată de Fluidian (Emil Gherasim) îmbină peisajele textural sonore într-o manieră improvizatorică specifică, ambiental-minimalistă, profund meditativă, în care auditorul îşi poate deschide liber imaginaţia.
Ne vedem în 2015!