Recunoscut în special pentru muralele sale complexe, compuse dintr-o varietate de simboluri și geometrii inspirate din arhitectura și haosul orașului, Obie Platon a dezvoltat în ultimii 14 ani cinci personaje ce corespund formelor platonice și au la bază elementele de apă, foc, aer, pământ, respectiv universul. Recent, personajele sale au depășit spațiul urban românesc, artistul fiind implicat în proiecte de artă murală, evenimente și festivaluri internaționale de street art din Germania, Ungaria, Portugalia și China.
Dacă în Germania muralul lui îl are ca protagonist pe unul dintre cele mai populare personaje ale sale, Allan Dalla, în 2014, la festivalul Walk&Talk Azores (Portugalia), cele cinci personaje sunt prezentate împreună pentru prima dată. Alături de Allan Dalla, personajul contrastelor, simbolul geometriei solide, asociat cubului și pământului, stau Pop Prince, reprezentatul a tot ceea ce este naiv, comercial, agresiv și ironic în societatea actuală, sau Lost Letter, cel care remixează mituri locale și este răspunzător pentru trecerea de pietoni animal print din București. În Budapesta, Obie reprezintă Natura prin personajul Madame Mezzanine, un simbol al feminității și al universului, iar în cele două murale realizate în Shanghai, în noiembrie 2014, face referire la poluarea și aglomerația din metropolă.
Prin intervențiile sale în spațiul public, Obie Platon dă sens și culoare orașului gri, aducând arta în stradă pentru a fi mai aproape de oameni:
„Scopul artei mele este de a reprezenta esența în creație. Ca artist, intenția mea se manifestă în două direcții: relația cu orașul și, cea mai importantă, relația cu oamenii. Printr-un plus de culoare și un mesaj pozitiv, într-o mare de gri betonat și panouri publicitare, regenerez spațiul urban, care primește o înfățișare aparte, conturată în geometrii și forme inspirate din cultura românească.
Obie Platon
Asemenea unei piese de teatru extrasă din operele lui Caragiale, pe baza scenografiei arhitecturale, decorul meu este spațiul urban, unde orice om poate deveni spectator, iar personajele prind viață când oamenii se regăsesc în ele.”
De-a lungul timpului, Obie Platon a participat în numeroase proiecte de artă murală, iar influențele sale din geometria platonică și imaginarul popular s-au manifestat inclusiv în picturi experimentale sau sculpturi și instalații conceptuale. A contribuit activ la dezvoltarea mişcării de artă urbană din România, reuşind să organizeze evenimente de street art, fiind, de asemenea, fondator al revistei FORMAJE Artfiles.
http://obieplaton.com // https://www.facebook.com/obieplaton // https://www.behance.net/obieplaton // https://www.instagram.com/obie.platon
Obie Platon – Mother Nature – personajul Madame Mezzanine, Budapesta, 2014 – final
Obie Platon – personaj Lost Letter, Bucuresti, 2013
Obie Platon – Platonic Forms Story – Festivalul Walk&Talk Azores 2014, detaliu
Obie Platon – Platonic Forms Story – Festivalul Walk&Talk Azores 2014
Obie Platon – Pollution, Shanghai, 2014 – final, panoramic view
Obie Platon – Revelation, Portul Constanta, Romania, 2014, colaborare cu Irlo si Kero
Obie Platon -Allan Dalla in Shanghai, Shanghai, China, 2014, colaborare cu William Chou – detaliu
Obie Platon (imagine cu artistul) – Pollution, Shanghai, 2014 – detaliu
Obie Platon, personaj Allan Dalla, Germania, 2013
Obie Platon, Tribut Marin Sorescu, Craiova, 2014
Pingback: Viziunea artiștilor și publicului asupra Teatrului de vară Capitol • Feeder.ro
Pingback: BTLT: Expoziția Cinema / Teatrul de vară Capitol @ ARCUB | | Feeder.ro