DISPOZIȚII ÎN TIMP ȘI SPAȚIU @ MNAC

  • by

DISPOZIȚII ÎN TIMP ȘI SPAȚIU @ MNAC
27 noiembrie, 20:00

DISPOZIȚII ÎN TIMP ȘI SPAȚIU

27.11.2014 – 29.03.2015
Muzeul Național de Artă Contemporană – Palatul Parlamentului, etaj 2
intrarea Calea 13 Septembrie, București

Curator: Adrian Bojenoiu

Participanţi în expoziţie: Mihai Barabancea (RO), Andreea Buțincu (RO), Anetta Mona Chisa (CZ), Jonathan Lahey Dronsfield (UK), Vlad Drăgulescu (RO), Bogdan Ghiu (RO), David Goldenberg(UK), Nicu Ilfoveanu (RO), Daniel Knorr (DE), Petru Lucaci (RO), Jonas Lozoraitis (LT), Alexandru Niculescu (RO), Adrian Notz (CH), Daniela Pălimariu (RO), Mihai Pop (RO), Delia Popa (RO), Raluca Popa (RO), Cristian Răduță (RO), Adina Mocanu (RO), Alexandra Sand (RO), Thomas Tsang (HK), Dan Vezentan (RO)

Participanţi în conferinţe: Matei Bejenaru (RO), Adrian Bojenoiu (RO), Giovanni Carmine (CH), Bogdan Ghiu (RO), David Goldenberg (UK), Justė Jonutytė (LT), Kate Sutton (US), Thomas Tsang (HK)

Design expoziție: Timo Grimberg (DE)

Program:

Joi, 27 noiembrie
20:00 Vernisaj (în cadrul evenimentului 3 + 10. MNAC. 13 ani de la înfiinţare. 10 ani în Palatul Parlamentului)
21:15 Anetta Mona Chisa (performance, etaj 2)
21:25 Andreea Buțincu (performance, etaj 2)
21:45 Jonathan Lahey Dronsfield (performance, etaj 2)
22:15 PC Harem (performance în cadrul Cannibal Disco, etaj 2)
23:00 Cannibal Disco (party cu Scoromide, etaj 4 – cafenea)

Program conferințe (Sala Auditorium, etaj 4):

Vineri, 28 noiembrie
16:00 David Goldenberg
17:00 Thoms Tsang
18:00 Kate Sutton
19:00 Matei Bejenaru

Sâmbătă, 29 noiembrie
16:00 Bogdan Ghiu
17:00 Justė Jonutytė
18:00 Adrian Bojenoiu
19:00 Giovanni Carmine

În cadrul proiectului Mobile Biennale 1 – Turul Olteniei în 7 zile – care a avut loc în perioada 28 iulie – 3 august, s-a creat un context care a scurtcircuitat presupusa logică a reprezentării artei prin anularea spațiului de expunere. Spațiul reprezentării a fost supra-extins la dimensiuni geografice (Regiunea Oltenia) cu intenția de a deconcentra privirea asupra unor obiecte, imagini sau situații prezentate, în general, sub numele de artă. Proiectul expozițional Dispoziții în Timp și Spațiu revine la forma de reprezentare de tip white cube.
În cadrul acesteia se urmărește poziționarea discursului artei în raport cu cele două coordonate universale Timp și Spațiu dar și cu propriul prezent, creând un context speculativ, pornind de la care, participanții din MB au generat lucrări de artă.
Temă curatorială, aduce în discuție mobilitatea (înțeleasă ca factor relațional complex) și solicită participanţilor în proiect să își prezinte propriul discurs atât în raport cu prezentul, ca poziție asumată, cât și în raport cu mișcarea și evoluția a ceea ce numim artă. De asemenea, un alt aspect urmărit este cum își definesc ei angajamentul prezent în sfera artei prin raportarea necondiționată la aceste doua coordonate universale Timp și Spațiu, fără de care nici un discurs nu poate fi posibil.
Aşadar, lucrarile aflate în expoziţie, deşi tratează subiecte care ating teme sociale, politice, de arhitectură sau de limbaj, ele pot fi interpretate ca dispozitive de orientare ontică sau forme de dialog şi de negociere a celor două coordonate existenţiale.
Această tematizare, privită în ansamblu, urmărește să replieze discursul artei asupra lui însuși, ca un fel de încercare de reliefare a spectrului actual.
Expoziția este însoțită de o serie de conferințe și dezbateri internaționale reunite sub numele “Fiind Artă. Materialitatea discursului Artei și extensiile ei”.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă Contemporană în parteneriat cu Club Electroputere Craiova și sprijinul Centrului Ceh București

Credit foto: Dan Vezentan

fb event

Leave a reply (we review all comments)