Mare e grădina naturii: plante carnivore
Plantele sunt niște ființe pe care le subestimăm enorm, despre care părerea generală este că nu simt, nu au inteligență și sunt inferioare nouă, oamenilor cu creier mare. Greșim enorm privind așa lucrurile și voi atinge și această discuție într-unul din articolele viitoare ale acestei rubrici, însă până atunci vreau să vă arăt un video cu niște plante carnivore și să vă spun câte ceva despre aceste creaturi șirete, experte în a prinde și păpa insecte și alte artropode, capodopere ale evoluției.
Există vreo 630 de specii de plante carnivore, care sunt capabile să prindă prada, să secrete enzime digestive și să absoarbă nutrienții. Ele trăiesc cel mai adesea în ținuturi mlăștinoase, unde pământul nu oferă cantitățile necesare de substanțe ca azot, potasiu sau fosfor, așa că animăluțele pe care le mănâncă țin locul substanțelor negăsite în soluri. Bineînțeles, fiecare specie are altfel de nevoi și alt grad de dependență pentru cărnița victimelor și diferite moduri de a prinde prada.
În imaginea de mai sus Heliamphora chimantensis, una dintre speciile care folosesc “pitfall traps”. Pe scurt, animalul cade într-o groapă pe fundul căreia se află lichid (apă sau alte substanțe), moare înecat apoi este digerat. Insectele sunt câteodată momite de nectarul secretat strategic de plantă în jurul “gurii”, iar alteori de o aromă îmbietoare. Alte strategii folosite sunt “sticky traps” (ucigașii secretă ca un lipici din care prada nu mai scapă), “snap traps” (hâț!), “lobster pot traps” (de unde intri și nu mai ieși), și bineînțeles, combinații, asigurând o moarte sinistră insectelor.
Așadar, aceste plante sunt niște produse impresionante ale evoluției, iar video-ul pe care vi l-am promis la început exemplifică asta mai bine decât orice aș putea scrie. Chris Field a petrecut 107 zile de filmări cu două camere pentru minunăția pe care o veți privi: behold, the natural born killers!
video via io9