ƒ. random: spooky action at a distance

  • by

quantum cats photo © Gabriela Barreto Lemos

Spooky action at a distance – o poveste de Halloween, cu Albert Einstein și imagini fantomă

Este Halloween și un prilej bun să dăm zoom in la cea mai spooky scară a Universului. Gândul la dimensiunea lui ridicol de mare ar trebui să trimită fiori oricui, nu contest, văzându-ne a spec of cosmic dust.

Dar sentimentul acesta este un nimic, în comparație cu ciudățenia de fenomen numit chiar de Einstein “spooky action at a distance“. Mă refer la legătura cuantică sau entanglementul cuantic, un fenomen pe care dl. Albert nu încerca să-l definească cu această descriere, ci mai degrabă să-l îndepărteze din spectrul ideilor valide.

O rază laser împărțită în (2, presupun) fascicule luminoase a căpătat proprietăți misterioase în 2009, la Universitatea din Glasgow, când cercetătorii au putut observa fenomenul de imagine fantomă. Interacțiunile acestea ciudate dintre particule sunt ceea ce Einstein numea “spooky action at a distance”, iar legătura cuantică dintre cele 2 fascicule a făcut ca imaginea să fie capturată fără ca fotonii să atingă obiectul. Imaginea arăta și ea spooky:

Ghost image © Glasgow University

Aș vrea să revin la pisici. În mod normal, pentru a fotografia o pisică, aparatul redă lumina care se întoarce de la subiect. Imaginea cu pisici este un experiment recent, în care au fost folosite raze laser în 2 culori. Este a ghost image, la fel ca fotografia Universității din Glasgow și face parte din studiul condus de Gabriela Barreto Lemos, în cadrul Institutului pentru Optică Cuantică și Informație Cuantică, Viena, Austria.

Happy Ghostly Halloween!

P.S. Stephen Hawking a scris despre Einstein, randomness & unknown tricks.

the value of a random variable one would “expect” to find if one could repeat the random variable process an infinite number of times and take the average of the values obtained is…

Leave a reply (we review all comments)