Ex/tensionS – prezentare work-in-progress @ WASP

  • by

Ex/tensionS – prezentare work-in-progress @ WASP
31 octombrie, 19:30

WASP – Working Art Space and Production găzduiește vineri, 31 octombrie, de la ora 19:30, prezentarea work-in-progress Ex/tensionS a coregrafei franceze Caroline Grosjean, rezultată în urma rezidenței Life Long Burning oferită de 4Culture, în parteneriat cu Ccn de Montpellier L-R. Prezentarea va fi urmată de un feedback session. Intrarea este liberă.

De la primul său solo, A l’endroit…, de acum cinci ani, Caroline Grosjean lucrează cu stăpânirea procesului de cădere, pendulând între diferite percepții, oferind atenție oamenilor din jur în timp ce se concentrează tehnic pe propriul corp, găsind suport în povești sau în cele mai mici detalii, mișcându-se din interior spre exterior și din exterior spre interior. De atunci încoace, ea continuă să creeze lucrări care implică activ corpul, chiar și atunci când mișcarea este invizibilă. Prin activitatea sa, Caroline crează imagini multiple statice sau dinamice ce pun în perspectivă diferite acțiuni, momente, intensități, sau roluri.

În Ex/tensionS, ea revine la ideea interogării unei căderi perpetue, jonglând cu o serie de referințe și de spații, de la studiori de dans până la spațiile publice ale unui oraș. O abstractizare a activității ei de până acum, performance-ul nu are loc doar pe scenă, ci se schimbă în funcție de spațiu, cât și prin intermediul noilor media. Fotografia și materialele video permit joaca cu o grămadă de scalări, zoom-uri și deschideri de cadre. Astfel, ele transformă poziția celor care se mișcă, cât și acțiunea principală, în altceva decât ne-am putea imagina. Pornind de la lucrul cu imagini suspendate sau în mișcare, fiecare protocol începe cu explorarea corporală și se conturează într-o lucrare de sine stătătoare, performată în stiluri diferite.

Caroline Grosjean s-a născut în 1976 în Franța și a urmat cursuri de balet și dans modern din copilărie. A descoperit dansul contemporan în Lyon, alăturându-se unui program “danse-études”, cât și în cadrul studiilor universitare. Ulterior, a fost stagiar al CNN din Montpellier în 1999 și a obținut o bursă la școala de dans a Marthei Graham. De atunci, lucrează ca dansator profesionist alături de o serie de companii din Franța, Belgia și Austria. A fost invitată să participe la danceWEB în 2004, a obținut cu succes diploma de profesor de dans în 2007 și o diplomă universitară în artă, dans și performance, în 2012. Printre lucrările sale se numără solo-ul A l’endroit… (2009), Eastern (2010) — un trio pentru doi dansatori și un violonist, PARTITIONS (2012) — o propunere performativă pentru spații publice și Héroïnes (2013), în care dansul se întâlnește cu arta. De asemenea, a condus multiple activități sociale și culturale în școli și teatre, a fost invitată de către Scene Nationale din Besançon să constituie un grup de dansatori non-profesioniști, pe care-i pregătește de doi ani. Recent, a fost unul dintre coregrafii invitați la Abbaye de Royaumont, unde a prezentat un nou proiect, alături de grupul Appel.

Leave a reply (we review all comments)