Alexandru Macedonski la „Noaptea de octombrie” @ Ceai la Vlaicu

Avanpremieră:
Scenariul de film scris de Alexandru Macedonski va fi adaptat pentru prima dată la „Noaptea de octombrie” @ Ceai la Vlaicu

31 octombrie, 20:30

Vineri, 31 octombrie, începând cu ora 20:30, la Ceai la Vlaicu (Str. Aurel Vlaicu nr. 47) va avea loc „Noaptea de octombrie”, cea de-a zecea ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Noaptea de octombrie, un eveniment organizat în parteneriat cu laboratorul de teatru Citit În, promite să apropie publicul actual de literatura lui Alexandru Macedonki, (re)descoperit de această dată în ipostaza de cineast avant la lettre, prin adaptarea dramatizată a scenariului scris în anul 1911, Cum să devii bogat şi influent / Comment on devient riche et puissant.

Evenimentul va prezenta spectatorilor în avanpremieră scenariul care nu s-a filmat niciodată, acesta fiind adaptat vineri seară sub forma unui spectacol de teatru senzorial prin intermediul căruia publicul va descoperi pe „ecranul imaginaţiei” componentele literare destinate filmului de la începutul secolului XX. Vor interpreta actorii: Ruxandra Coman, Răzvan Ropotan, Adrian Ciglenean şi Olga Berar la vioară.

Alexandru Macedonski se numără printre primii autori români care au scris un scenariu de film, iar după unii cercetători Macedonski este considerat primul autor român care a experimentat cu noua formă de artă (ce prevestea, la acea vreme, dispariţia teatrului). Destinat adaptării pentru genul filmului mut, scenariul Cum să devii bogat şi influent a fost scris iniţial sub forma unui basm realist cu acelaşi titlu.

Leave a reply (we review all comments)