feeder insider w/ Matze [ro]
Cristian Stanciu, sau Matze, se joacă, creează și reinventează muzica încă din `92. Începând cu munca la radio, emisiunea Zona Liberă pe care încă o continuă, NSK, Blanoz Distruzos, Shukar Collective și Pericol sunt câteva dintre proiectele pe care le-a co-fondat și cărora le-a oferit atât cunoștințele într-ale muzicii, cât și aspectul ludic care se regăsește atât de des, simțit cel mai clar în mash-up-ul audio-vizual ce poartă numele Pericol. Săptămâna aceasta am povestit cu Matze într-un nou insider.
Hello, Matze!
Iată ce-ar vrea feeder să știe despre tine:
(please, fill in the blanks)
Pericol este… un proiect de muzică electronică, făcut din resturi de tv.
Bucureștiul e cel mai frumos când… răsare soarele după ploaie.
Rural sau urban…rural.
Zona Liberă este… un radioshow de muzică urbană și povesti rurale.
Am fost un copil… cuminte.
Când privești și asculți în același timp… înseamnă că ești atent!
Ceva frumos care mi s-a întâmplat de curând… aș zice mai degrabă: nimic urât nu mi s-a mai întâmplat de ceva vreme.
Tools of the trade de care nu m-aș despărți… banda adezivă.
Ana Moca-Grama: Bine te-am găsit, Matze, e o încântare să vorbesc cu oamenii care au prins nașterea și dezvoltarea, evoluția cu toate bunele și relele, a scenei electronice locale. Ne-a povestit amuzat DJ Vasile despre începturi și Club A și vinyl-uri multe. Pentru că timpul trece dar amintirile rămân, cum era viața de club la începutul anilor ’90, iar apoi viața ca dj în Web Club și Martin?
Matze: Ana, o să te rog să accepți de la mine răspunsuri mai scurte.
Îmi aduc aminte de Web și Martin prin prisma oamenilor care accesau locul. Locurile sunt doar locuri, fără oameni. Eram entuziaști și dispuși să pierdem timpul iar eforturile erau bucurii. Invitam săptămânal câte o trupă, două, trei, în funcție de posibilități.
AMG: Revenind la prezent, ce-ai putea spune despre scena electronică locală? Care sunt părțile pozitive și care sunt problemele? Și dacă-ar fi să comparăm cele două perioade ale acestei culturi, care-ar fi diferențele clare când vine vorba de public, organizare, muzică și, bineînțeles, atmosferă?
M: Scena electronică de azi e mai bine formată. Mai multe softuri, mai multe scule, instrumente. Posibilități tehnice masive care apar chiar în timp ce vorbim… Scena electronică n-o văd în termeni de ‘pozitiv’ sau ‘negativ’. Fiecare face ce poate, cred… Iar ascultătorii aleg ce le place. Muzica electronică nu e obligatorie. Nu trebuie oblojită. Există. Cine caută, găsește. Eu caut și găsesc continuu piese ‘fără număr’ facute de români. Publicul e și el mai știutor decât în vremurile anilor ’90 și din ce în ce mai dispus să fie atent la idei noi ‘spuse’ prin sunet.
AMG: Cariera ta de 22 de ani a fost foarte prolifică, plină de colaborări care s-au bucurat de succes și aprecieri. Mi-ar plăcea să vorbim despre câteva dintre ele și voi începe cu anul 2009, când ai lansat alături de Rolf PERICOL. Cum s-a născut ideea din spatele proiectului? Aveți vreun mod anume, vreun criteriu în alegerea părților vizuale pe care le veți folosi? Dar cele audio?
M: Pericol e urmarea firească a jucatului cu audio samples.
Sampling-ul e o chestie care și pe Rolf și pe mine ne caracterizează de mititei. Odată cu samplatul din natură, de la radio sau de la tv, am văzut și posibilitățile de a combina sunetul și cu video, ca să rezulte mostre de amuzament total. Și așa a ieșit proiectul. Și l-am numit Pericol. Ca o trupă de muzică electronică + bucăți de tv, triggeruite live, în două ecrane.
AMG: Un alt proiect aproape de inimile tuturor este Zona Liberă, „copilul” tău și-al lui DJ Vasile, care continuă și zilele astea online. Ce a însemnat Zona Liberă pentru tine, ca om și ca artist, ce ai învățat prin ea de-a lungul acestor ani?
M: Zona Liberă a debutat la ProFm în 1998. Au avut loc acolo vreo 40 de emisiuni. Apoi am reînceput la radio Guerrilla, la nașterea postului. Zona e pentru mine un nemaipomenit antrenament săptămânal, care mă ține treaz și iute. Un loc de teste fericite.
AMG: Un lucru pe care l-am auzit de la mai mulți artiști români este faptul că noi, ca public, nu suntem deschiși cu totul la noutate. Sunt mulți artiști români care au ajuns să se bucure de succes mai degrabă peste hotare decât în propria țară. Cum crezi c-am putea schimba acest lucru, care sunt factorii care ne împiedică să evoluăm din punct de vedere al deschiderii către nou?
M: Nu cred că putem schimba acest lucru. Cine nu e deschis spre nou, poate să fie fericit, că are cu ce să se distreze:)
AMG: Care-s locurile din București unde îți place să pui muzică, sau unde ai organiza o petrecere?
M: Oriunde e locul potrivit, îmi place să pun muzică. Din ce in ce mai des ma tentează free party-urile, unde e pădure sau mare, munți și pârâuri.
AMG: Care sunt artiștii din noua generație pe care îi admiri mult și cu care ți-ar plăcea să creezi ceva?
M: Prea mulți. Când s-o ivi momentul și ne-om întâlni poate iese ceva, fără grabă.
AMG: Pe unde te mai găsim zilele astea? Pregătești ceva în viitorul apropiat?
M: Sunt de negăsit:) Pregătesc tot timpul ceva. Din când în când mai și termin…
AMG: Mulțumesc mult, numai bine!
M: 😉
photos by feeder.ro
feeder insider w/ Matze [en]
Pingback: Waha Festival 2015 @ Pădurea Micfalău, Covasna | Feeder
Pingback: 58 feeder insider interviews | Feeder
Pingback: Bully, Matze, DJ Vasile @ Colectiv | Feeder
Pingback: feeder insider booklet / e-book / party | Feeder
Pingback: Zona Liberă 447 | Feeder