Simultan Festival 2014 @ Sinagoga din Cetate / Casa Artelor (Timișoara)

  • by

Simultan Festival 2014 @ Sinagoga din Cetate / Casa Artelor (Timișoara)
8-11 octombrie, 19:00

A X-a editie a Festivalului Simultan se va desfasura in perioada 8-11 octombrie, avand ca tema ‘TERMENI SI CONDITII’.

Teoriile si paradigmele viitorului incep adesea cu credinta ca umanitatea se afla in mijlocul unei transformari extensive a lumii si incearca sa explice transformarile si unde ne duc aceste schimbari.
Traim intr-o lume multilaterala – intr-o realitate competitiva cu multiple puncte de vedere si miscari sociale.
Starea noastra actuala e plina de ‘termeni si conditii’. Mai mult, miscarile sociale ca expresii ale diferitelor paradigme, se ciocnesc, de multe ori violent, in acest proces competitiv, sub presiunea crizei economice si ideologice globale.
Tensiunea este forta motivationala din spatele limbajului, ideilor si tuturor conceptiilor mentale.

In dezvoltarea teoriei ‘Arheologia cunoasterii’, Focault a incercat sa analizeze codurile fundamentale, pe care o cultura le foloseste pentru a dezvolta teoria sau configurarea cunoasterii care determina ordinele empirice/pragmatice si practicile sociale pentru fiecare era in parte. El a adoptat discontinuitatea ca unealta de lucru constructiva.

Unele discursuri sunt regulate si au continuitate in timp, pe masura ce cunostintele se acumuleaza in mod constant si societatea stabileste gradual ce anume considera adevar sau dreptate pentru moment. Dar, in tranzitia de la o era la alta, vor aparea suprapuneri, rupturi si discontinuitati pe masura ce societatea isi reconfigureaza discursul care se va potrivi timpului prezent.

‘Esecul’ a devenit un estetism proeminent in multe arii artistice ale sfarsitului de secol XX, amintindu-ne ca este doar o iluzie controlul nostru asupra tehnologiei si dezvaluind ca uneltele digitale sunt doar atat de perfecte, precise si eficiente ca omul care le-a creat.

Noi tehnici sunt adesea descoperite din intamplare sau prin esecul unei alte tehnici sau unui alt experiment. Scopul nu este doar de a explora potentialul estetic al unor metode avansate de a crea imagini ci formuleaza noi optiuni de perceptie si statement artistic in aceasta revolutie media.

‘Esecul este cel ce ghideaza evolutia;
perfectiunea nu ofera nici un stimulent pentru imbunatatire.’
— Colson Whitehead

SIMULTAN este un festival dedicat artei media si experimentului artistic, facand o punte de legatura intre diferite medii.
Initiat de un grup de artisti, festivalul Simultan s-a nascut ca un proiect artistic avand scopul de a creea un context cultural al prezentului pe scena locala, incurajand formele noi si inovative de exprimare artistice, in domeniul artei vizuale si sonore.
Anual, in cele trei zile de evenimente au loc proiectii de arta video, live performance-uri audio-vizuale, concerte de muzica experimentala, instalatii si conferinte.

Program
Deschiderea festivalului – 8 octombrie, ora 19 la Casa Artelor
programul detaliat: http://10.simultan.org/program

Proiecte live performance
http://10.simultan.org/live-performance

fb event

Leave a reply (we review all comments)