Dracula Film: Horror and Fantasy Festival @ Brașov

  • by

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival @ Brașov
1-5 octombrie, 19:00

În cadrul secţiunii RetroVision a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, care va avea loc între 1 și 5 octombrie în Brașov, vor fi proiectate nu mai puţin de 16 titluri aniversare. Printre ele se numără şi celebrul Dune, regizat de David Lynch, de la a cărui premieră se împlinesc 30 de ani. Proiecția va avea loc vineri, 3 octombrie, la Cinemateca Patria, ora 19.00.
Dune – ecranizarea romanului cult al lui Frank Herbert – un film produs de Dino De Laurentiis, a fost filmat în Mexic cu all star cast (un Sting tânăr, rău și periculos, Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Max Von Sydow, Silvana Mangano, Leonardo Cimino, Brad Dourif, Jose Ferrer, Jürgen Prochnow, Freddie Jones etc), cu muzică de Toto și Brian Eno, cu viermi creați de Carlo Rambaldi (E.T.), costume de Bob Ringwood și machiaje speciale realizate de Giannetto De Rossi (Zombie).
Proiecţia va fi urmată de o discuţie despre carte versus film, despre cum s-a tradus cartea în perioada comunismului și cît a durat pănă să apară, și despre universul Dune.
De asemenea, în holul cinematografului va avea loc și o expoziție a coperților cărților Dune publicate de editura Nemira de-a lungul timpului.
Tot în cadrul RetroVision, vineri, 3 octombrie, va fi proiectat şi fascinantul documentar al lui Frank Pavich, Jodorowsky’s Dune, care a fost prezentat în premieră la Cannes în 2013 și multipremiat la festivalurile de gen (favoritul publicului la Sitges, Austin, Amsterdam).
Jodorowsky’s Dune spune povestea a ceea ce trebuia să fie adaptarea pentru marele ecran a cărții SF Dune de către regizorul chilian Alejandro Jodorowsky (El Topo, Holy Mountain, Santa Sangre). Distribuția filmului ar fi trebuit să includă nume precum Salvador Dali, Orson Welles, Amanda Lear, Pink Floyd sau Mick Jagger. Regizorul i-a inclus în echipa sa și pe artistul de benzi desenate Moebius, pe pictorul suprarealist H.R. Giger, pe scenaristul Dan O’Bannon (care mai târziu a lucrat la Alien), iar pe fiul său l-a supus unui antrenament de arte marțiale de 2 ani de zile pentru rolul pe care ar fi trebuit să-l joace.

În cadrul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival va avea loc o proiecție specială, la 10 ani de la premiera filmului lui Julian Richards, a lungmetrajului The Last Horror Movie, unul dintre reperele cinema-ului independent. Thriller-ul despre un duo de ucigași în serie care-și înregistrează pe VHS crimele și le infiltrează prin centre de închirieri casete video pentru a pescui și victime, și spectatori, este deranjant de eficient. Și nu doar din ororile prezentate ci și din modul subversiv în care aduce în discuție voyeurismul spectatorului și spectacularizarea celor mai oribile violențe. Multiplu premiat prin festivaluri, The Last Horror Movie este un reper și pentru pasionații genului found footage, dar și o vizionare necesară oricărui cinefil.
Julian Richards este președintele juriul Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

În cadrul aceleiaşi secţiuni vor mai putea fi vizionate copii restaurate ale Rear Window/ În spatele ferestrei (R. Alfred Hitchcock) şi Creature from the Black Lagoon (R. Jack Arnold), de la a căror premieră se împlinesc 60 de ani, plus Van Helsing (aniversarea de 10 ani), Indiana Jones şi templul morţii (aniversarea de 20 de ani) şi Al treisprezecelea războinic (aniversarea de 15 ani), Pulp Fiction (aniversarea a 20 de ani de la premieră) ș.a.
Programul festivalului se găseşte aici: http://www.draculafilm.ro/

Leave a reply (we review all comments)