feeder insider w/ Ada Kaleh [ro]

feeder insider w/ Ada Kaleh

read in [EN]

Ada Kaleh, sau Iulian Cuculea, fondatorul casei de discuri cu același nume, ale cărui release-uri se găsesc exclusiv pe vinil, ne încântă cu track-urile sale care îmbină mai multe stiluri și abordări contrastante. Pe măsură ce beat-uri techno sau minimal te transpun în piesă, elemente organice, cum ar fi instrumente calde sau sunete inspirate de natură, te înconjoară și construiesc un spațiu special, cum ne spune chiar el, un prezent etern. Am povestit cu el despre procesul de creație, inspirație, frecvența dragostei, în feeder insider-ul de săptămâna aceasta, pentru interviuKeywords: hypnosis, synesthesia, 432 Hz, frequency, space, organic, vinyl

Hello, Ada Kaleh!

Când eram mic, voiam să devin… musafir, iar mai apoi pensionar.
Locul secret în care merg când vreau să mă liniștesc este… nu am un loc, sau locuri anume. Îmi plac locurile verzi, cu apă.
Mi-ar fi plăcut să învăț mai devreme… că toate vin la timpul lor si că răbdarea e cea mai mare virtute.
Dacă ar fi să-mi fac o scurtă autocaracterizare, aș spune că sunt… total incapabil să îmi fac o autocaracterizare.
Frumusețea stă în… orice, atâta vreme cât vrem să o vedem.
Clubul meu preferat este… nu pot spune că am vreun club preferat.
M-am înțeles mereu bine cu… natura și pisicile.
Instrumentul de care nu mă satur niciodată… Tobe și percuții. Ba dum tsss.
Melodia pe care am tot ascultat-o în ultimul timp… Ultima piesă la care lucrez, testul de repetitivitate. Dacă nu mă plictisesc de ea după nenumărate ascultări, trece în următoarea fază de selecție. Un fel de examenul maturității, dar la nivel de muzică.
3 artiști prin care am descoperit noi laturi ale muzicii

The Future Sound of London – Papua New Guinea
Sigur Rós – Svo Hljótt
Explosions in the Sky – The Birth and Death of the Day

Ana Moca-Grama: Produci deja de ceva vreme muzică, sub diferite aliasuri și acoperind diferite genuri. Cum ai ajuns la identitatea Ada Kaleh? Apropo de asta, când ai descoperit muzica techno și care au fost influencerii tăi?

Ada Kaleh: Techno am descoperit odată cu muzica electronică pe la începutul anilor ’90. Cel mai mult m-au influențat Future Sound of London și Basic Channel. Până să ajung la identitatea Ada Kaleh a trebuit să trec prin multe genuri de muzică și experimente cu diverse sound-uri și tehnici de producție… să mă maturizez atât ca persoană, cât și artistic. Nici acum nu cred că identitatea Ada Kaleh este desăvârșită, abia incep să descopăr noi dimensiuni ale sunetului.

AMG: Am înțeles că îți comprimi piesele la 432 hz, un google search și am aflat o grămadă de lucruri interesante despre acest lucru. Care sunt, pentru tine, diferențele cele mai importante dintre 432 hz și 440 hz, mai ales când vine vorba de track-urile tale, de modul în care sunt percepute, resimțite șimood-ul pe care îl creează? Pomeneai la un moment dat că 432 hz este frecvența dragostei, cum simți tu această legătură?

feeder insider with Ada Kaleh

AK: Da, îmi detunez toate elementele cu 8Hz. Nu este un lucru care poate fi explicat în cuvinte, este mai degrabă o senzație, simți altfel rotunjimea sunetului, frecvențele își pierd din ascuțime, se încălzesc. Dacă ar fi să compar, pentru mine 440Hz ar fi agitația orașului care uneori te copleșește și asuprește, iar 432Hz ar fi o poieniță plină de verde și tihnă.
Spațiul acesta de frecvențe îți oferă doar dimensiunile propice în care poți explora sunetul, „mood-ul” și atmosfera sunt create de compoziție.
Da, așa se spune, că 432Hz e frecvența dragostei… dar până la urmă orice faci cu dragoste, transmite dragoste, trebuie doar să ai canalul și frecvența potrivită pentru a trimite mesajul.

AMG: Piesele tale sunt o combinație armonioasă între beat-uri techno și sunete organice, compozițiile tale au mai multe straturi, te cuprind și teînconjoară. În ce fel construiești un track pentru a ajunge la această sinestezie, cum arată procesul de creație?

AK: Nu am un tipar anume atunci când creez o melodie, am anumite tehnici dar sunt mereu aplicate cu mici modificări. Procesul de creație e un moment de nebunie temporară, sinestezia se naște în acel moment. Îmi place foarte mult să lucrez cu diverse straturi de sunete care să se întrepătrundăși să învăluie ca o floare de lotus. Îmi place să folosesc field recordings cu oameni și natură, îți dau familiaritatea cu care ești obișnuit și îți oferă spațiulprielnic să explorezi atât ca ascultator, cât și ca artist.

AMG: Că tot a venit vorba de creație, ai niște reguli la care aderi atunci când te apuci de treabă, cum te organizezi, vreun ritual anume? Cum arată o zi la muncă?

AK: Nu îmi planific niciodată să mă apuc de treabă așa ca la o zi de mers la birou, când mă apucă, mă apucă. După cum am mai spus, nebunie temporară.

AMG: Fiecare release al tău vine însoțit de un artwork vizual. Cum se desfășoară colaborarea cu artiștii, în ce fel lucrați pentru a traduce sunetul în imagine?

AK: Eu cred în conștiința colectivă, deci știu că cineva a creat deja, sau creează acum un tablou, fotografie, etc care să se potrivească muzicii și viziunii mele. Rămâne doar să descopăr. Până acum am descoperit doi artiști dragi mie și cu care am colaborat, Anita Frâncu și Horațiu Lazăr.

AMG: Care ți se par cei mai buni producători străini din acest moment? Pe cine apreciezi din scena muzicală românească?

AK: Am stat câteva minute să mă gândesc și nu mi-a apărut niciun nume în minte. Asta legat de producătorii străini. În schimb, legat de scena muzicală românească, imi plac mult Barac si Vlad Caia.

PS: În schimb am nenumărate trupe de indie, post-rock pe care aș putea să le menționez: Sigur ros, Explosions in the sky, Red Sparrowes, A silver Mt Zion, MUM, Epic45, Moogwai, Collapse under the empire, etc, etc.

AMG: Ai observat vreo diferență între publicul românesc și internațional? Cum stă București la capitolul nightlife?

feeder insider with Ada Kaleh

AK: Publicul românesc nu a ajuns încă la maturitate, este oarecum speculativ și urmează trend-uri impuse. Dar cred că e pe drumul cel bun și începe,natural și organic să crească o cultură a muzicii electronice. Peste câțiva ani sper să culegem cu toții roadele.

AMG: Ce plănuiești pentru acest an? Vreun release nou, vreun party într-un loc special, noi colaborări?

AK: Până la sfârșitul anului mai plănuiesc două release-uri, unul acum în septembrie, numit Introspecție, una dintre primele producții pe identitatea Ada Kaleh de acum mai bine de 3 ani. E piesa mea de suflet. Vine însoțit și de 2 remixuri, Faster (Vinyl Club, Kurbits) și Takashi Himeoka (RORA). Iar la sfârșitul anului planific un EP numit Detașare / Regăsire.

AMG: Ca în orice artă, atunci când creezi, ai un anumit mindset, și îți imprimi o parte din tine în acele sound-uri. Ce stări vrei să transmiți cu piesele tale? Care e impactul pe care ți-l dorești atunci când oamenii îți ascultă piesele?

AK: Mi-ar plăcea să cred ca eu transmit doar „framework-ul”, iar oamenii au libertatea deplină de a își crea orice stare doresc și de a explora sunetul și atmosfera. Îmi doresc să fie eliberați și în același timp captivi pentru câteva minute în spațiul pe care l-am creat.

AMG: Ești un excelent cunoscător al muzicii electronice, vechi și noi. Ți se pare că ne îndreptăm într-o direcție ok? Care sunt trend-urile acestui gen care ți se par nu tocmai potrivite, supraestimate sau folosite în exces? Ce ți-ar plăcea să auzi mai des?

AK: Cu siguranță lucrurile se așază în timp și într-un final își vor găsi direcția potrivită, ceea ce consider că se întâmplă deja. Nu mă pot pronunța în privința trend-urilor pentru că eu încerc să evit contactul cu ele, în consecință nu sunt la curent. Mi-ar plăcea să aud mai des broken-beat/breakbeat sau dub-techno.

AMG:Mulțumesc mult!

AK: Vă mulțumesc și eu și sper ca peste ceva vreme să repetăm discuția.

Words by Ana Moca-Grama
Resident Advisor

logos_final_bwinsider signature

43 thoughts on “feeder insider w/ Ada Kaleh [ro]”

  1. Pingback: Ada Kaleh @ Dianei 4 • feeder.ro

  2. Pingback: TOP 10 most played feeder sounds 2016 • feeder.ro

  3. Pingback: feeder sound LIVE streaming with ADA KALEH (dj set) & KSELEQOQYNQYSHY (live painting)

  4. Pingback: Happening Now: feeder sound LIVE streaming with ADA KALEH (dj set) & KSELEQOQYNQYSHY (live painting) [video]

  5. Pingback: POLL: What's the most thrilling RELEASE of 2015? • Feeder.ro

  6. Pingback: Apotek a lansat al 3-lea EP, intitulat Apathy, alături de Giash, Vid, Mint și Rayo • Feeder.ro

  7. Pingback: This week on feeder #13 | | Feeder.ro

  8. Pingback: Ada Kaleh @ Dianei 4 | | Feeder.ro

  9. Pingback: POLL: Vote the best release of 2016! | | Feeder.ro

  10. Pingback: BTLT: August și Septembrie la Teatrul de vară Capitol | | Feeder.ro

  11. Pingback: VOTE: Open call feeder sound 100 | | Feeder.ro

  12. Pingback: OPEN CALL: feeder sound 100 | | Feeder.ro

  13. Pingback: Ada Kaleh, Oana & VJ VLC @ Teatrul de vară Capitol | | Feeder.ro

  14. Pingback: BTLT: Ada Kaleh, Oana & VJ VLC @ Teatrul de vară Capitol | | Feeder.ro

  15. Pingback: 10 release-uri de la Ada Kaleh care au schimbat soundscape-ul Bucureștiului | | Feeder.ro

  16. Pingback: feeder insider @ Kube Musette | | Feeder.ro

  17. Pingback: Ada Kaleh se inspiră din natură pentru a crea un sunet special | | Feeder.ro

  18. Pingback: 12 festivaluri pentru o vară mai frumoasă | | Feeder.ro

  19. Pingback: BTLT: Ada Kaleh @ Dianei 4 | Feeder.ro

  20. Pingback: TOP 5 Releases of 2015 | Feeder.ro

  21. Pingback: POLL: What’s the most thrilling RELEASE of 2015? | Feeder.ro

  22. Pingback: URBANSOUNDS LIKE Butch, Phil Weeks, DJ W!LD @ World Trade Center & Kristal Glam Club | Feeder

  23. Pingback: The Model – Pump it 2 da Beat [Adult Central] – Video | Feeder

  24. Pingback: feeder insider w/ The Model [en] | Feeder

  25. Pingback: feeder insider w/ The Model [en] | Feeder

  26. Pingback: feeder insider w/ The Model | Feeder

  27. Pingback: IN TRANSYLVANIA Festival @ Dragus, Sambata | Feeder

  28. Pingback: feeder insider w/ Bross [EN] | Feeder

  29. Pingback: feeder insider w/ Bross | Feeder

  30. Pingback: 3 |days| Smoked Olives Festival | Feeder

  31. Pingback: OVEREVERYTHING 24H @ Villa Takeovers, Snagov | Feeder

  32. Pingback: feeder insider booklet / e-book / party | Feeder

  33. Pingback: feeder sound 42 mixed by Motiv [dinsubsol] | Feeder

  34. Pingback: INTERSECTION @ Halele Carol, Bucureşti | Feeder

  35. Pingback: l a u n m o m e n t d a t: Dauwd, Ada Kaleh, FDK, Ulises | Feeder

  36. Pingback: feeder sound 23 mixed by Bross | Feeder

  37. Pingback: Ada Kaleh @ RTS.FM Bucharest | Feeder

  38. Pingback: Golden Ticket W38 – Anam Nesis: Căutare / Contemplare vinyls | Feeder

  39. Pingback: Ada Kaleh / Ali Nasser / Vygo @ Trippin cafe (Brasov) | Feeder

  40. Pingback: Halloween Night w/ Ada Kaleh // Phaze @ Boom Box (Galati) | Feeder

  41. Pingback: Redeschiderea Fratelli Espresso Bar by GensDuBien @ Fratelli Espresso Bar | Feeder

  42. Pingback: feeder insider w/ Ada Kaleh [en] | Feeder

  43. Pingback: feeder sound 07 mixed by Ada Kaleh – 30 Min Experience | Feeder

Leave a reply (we review all comments)