Apparatus 22 – As Good as Gold @ Akademie Schloss Solitude (Stuttgart)

  • by

Apparatus 22 – As Good as Gold @ Akademie Schloss Solitude (Stuttgart)
4-28 septembrie, 14:00

Pentru expoziția solo de la Akademie Schloss Solitude, colectivul de artă contemporană Apparatus 22 prezintă “AS GOOD AS GOLD” – o lucrare nouă de mari dimensiuni care pune stăpânire pe fostul hambar princiar, actualmente remarcabila sală de concerte a prestigioasei instituții culturale.

A doua într-o serie de lucrări ce exploatează tensiunea existentă în ambivalența cuvintelor utilizate atât în sfera sacră cât și în vocabularul consumerist, “AS GOOD AS GOLD” este o meditație din diferite perspective asupra arbitrariului conținut în noțiunea de aur ca standard de măsurare într-o “economie a identităților și diferențelor străbătută de putere și dorința”.

Ar putea fi strania perfecțiune a aurului precum și capacitatea lui nesfârșită de reprezentare mimate de ceva mai puțin valoros (sau mai valoros) decât aurul?
Într-un gest de distrugere pozitivă, Apparatus 22 se întreabă dacă, atunci când devenim conștienți de valorile percepute ca fiind arbitrare, avem capacitatea de a ne reafilia altor norme.
“Lucrarea este o ghicitoare cu răspunsuri sincretice care flirtează cu noțiunile de vizibil și invizibil, de inferior (-) și superior (+), cu abstracții sociale și metafore concrete etc.
Fiecare din cele cinci părți ale instalației este atât un punct de ruptură care deturnează încercările de citire liniară a întregului, cât și un element sinecdotic distinct al temei centrale AS GOOD AS GOLD.”
Amplasată proeminent în spațiul expoziției, (triptych) pictura pe textil de sac pervertită de inscripția tip graffiti “AS GOOD AS GOLD” ar putea marca o nouă ordine socială suficient de puternică încât să ne elibereze de sub tirania aurului ca punct de reper necontestat, în timp ce (soundtrack) – coloana sonoră produsă în colaborare cu muzicianul Rochițe anihilează orice rămășiță de reverență și optimism emanate de triptic, introducând o tensiune stranie în expoziție.

(rm totem) funcționează ca un omagiu adus unei divinități abstracte dintr-o utopie post-capital, în timp ce (bm landscape) este o metaforă construită în jurul mașinii care produce minuni cu un banal sclipici – deși demascată ca evident artificială și zgomotoasă, magia există și nu este cu nimic mai puțin spectaculoasă și uimitoare. Ultimul element, (vp retroprojection) arată ca o născocire a unei minți febrile – o hartă haotică de schițe și gânduri critice despre subiecte precum lăcomie, puterea falsului de a deturna standardele sau adorația valorilor sigure.

Instalația colectivului român este completată de un tur ghidat de artiștii înșiși precum și de sesiuni de ascultare a lucrării “The Hour Broadcast” – o instalație de sunet realizată împreună cu arhitecții StudioBASAR și sound artist-ul Sillyconductor.

Realizarea expoziției Apparatus 22 – “AS GOOD AS GOLD” a fost posibilă și grație generosului sprijin acordat de Institutul Cultural Român din Berlin și de Apparatus 22 Circle of Friends 2014 -2015.

***
Apparatus 22 – “AS GOOD AS GOLD”
Expoziția este deschisă în perioada 4 -28 septembrie.
Program de vizitare: vineri – duminică intre 14.00 și 19.00.
Intrare liberă

Adresa: Akademie Schloss Solitude (The Barn)
Solitude 3
70197 Stuttgart

Click to access plan_scheune_gr.pdf

***
BIO

Apparatus 22 este un colectiv multidisciplinar de artă inițiat în ianuarie 2011 de Erika Olea, Dragoș Olea, Maria Farcaș și Ioana Nemeș (1979 – 2011), ca urmare a experienței comune de lucru în echipa label-ului progresiv de modă Rozalb de Mura (2006 -2010).

Capitalizând experiențele din sistemul local și internațional al modei și încercând să evadeze din acel context limitativ, membrii colectivului și-au schimbat perspectiva asupra subiectului fashion și au ales să lucreze în contextul mult mai generos al artei contemporane, cu proiecte ce includ referințe din design, sociologie, economie și literatură, în care granițele dintre realitate și ficțiune, dintre narațiune și abordare critică se contopesc cu firesc.

Leave a reply (we review all comments)