Tezaur fotografic românesc – Colecția Costică Acsinte @ Muzeul Ţăranului Român

  • by

Tezaur fotografic românesc – Colecția Costică Acsinte @ Muzeul Ţăranului Român
5 septembrie, ora 16:30

Poveştile demult uitate ale unor români de la începutul secolului trecut, imortalizate de un fotograf anonim din Slobozia, au făcut vâlvă în ultima perioadă pe Internet şi nu numai. Arhiva lui Costică Axinte, fotograf profesionist care vreme de peste 60 de ani, între 1916 şi începutul anilor 1980, a umplut mii de filme şi plăci fotografice cu chipuri, locuri şi evenimente din viaţa judeţului Ialomiţa, a fost recuperată în format digital de Cezar Popescu, fost jurist şi pasionat de fotografie.

„Costică Acsinte s-a născut la 4 iulie 1897 în comuna Perieți, județul Ialomița. A participat ca voluntar la războiul pentru reîntregirea neamului românesc în cadrul Grupului I de aviație unde a urmat cursurile Școlii de Pilotaj. Pînă la data de 15 iunie 1920, când este trecut în rezervă cu gradul de sergent, contingent 1918, a activat ca fotograf de război. După lăsarea la vatră a deschis la Slobozia atelierul „Foto Splendid C. Acsinte“. Se stinge din viață la 7 ianuarie 1984 la vârsta de 87 de ani. Reporter de război, artist fotograf, Costică Acsinte a lăsat ialomițenilor un tezaur foto-documentar în care evocă oamenii și locurile timpului său… azi istorie.”( Forin Vlad, Slobozia, istorie în imagini din colecția „Costică Acsinte“, Ed. Cetatea de Scaun, 2008).

Expoziția de la Muzeul Național al Țăranului Român cuprinde 35 de fotografii, selectate cu ajutorul lui Cezar Popescu, și, deși reprezintă doar o frântură din opera fotografului, sperăm să deschidă apetitul tuturor pasionaților pentru redescoperirea istoriei fotografice românești.

Expoziția poate fi vizitată până pe 11 septembrie 2014, în Sala Acvariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.