Metonymy, solo-show Teodora Vișineanu @ Galeria 26

  • by

Metonymy, solo-show Teodora Vișineanu @ Galeria 26
2-25 septembrie, 19:00

Teodora Vișineanu este o artistă introvertită și reflexivă, iar atunci când își alege un subiect, nu îl părăsește până când nu i-a epuizat toate resursele. Ea face parte dintre cei care lasă deoparte spectaculosul și senzaționalul în favoarea unei cercetări pe termen lung, tenace, adesea aridă sau lipsită de evenimente majore, în care urmărește atentă resorturile propriei picturi. Descoperă micile surprize oferite de strictețea relației create între suport, instrument și minte. Se luptă cu limitele teritoriale ale unei pânze și dezvoltă progresiv noi și noi perspective ale aceleiași imagini, fără a crea imagini seriale, ci analogii între un moment și altul.

Desenele și picturile “metonimice” au subiect subînțeles. Deși descriu identități, ele sunt greu recognoscibile, iar fragmentul uman poartă dialoguri cu universuri străine, mecanice sau doar proiectate în abis. Stări suspendate, fără conotații plus-minus, un laborator al minții. Odihna din timpul realizării unei picturi. (Simona Vilău, curatoare)

“Am observat la un moment dat că, deşi sunt preocupată de analiza fiinţei umane, niciodată nu am fost interesată să fac portrete, să analizez chipul, ochii. (…) Îmi place intimitatea, complicitatea care se creează între mine şi picturile mele. Este o prietenie care ştiu că nu se va stinge niciodată, cu toate că mai apar şi disensiuni.”
(Teodora Vişineanu)

Teodora Vișineanu (n.1983) trăiește și lucrează în București. În 2006 absolvă Universitatea de Artă București, secția Pictură, urmată de un masterat în același domeniu, finalizat în 2008. Are o participare constantă în expoziții atât în țara, cât și în străinătate, precum: 2012 expoziție de pictură galeria Colorida, Lisabona; 2011 “Fur & Skin”, Galeria Art Yourself, București, 2008 “Tesatura umana”, UNAgaleria, București; 2007 Expoziție de pictură Galeria Primul Etaj, Fundația Passepartout, București.

fb event

Tags:

Leave a reply (we review all comments)