“Ridică-te din Bancă!”, cel mai nou proiect de educație culturalã prin dans

  • by

“Ridică-te din Bancă!”, cel mai nou proiect de educație culturalã prin dans

”Ridică-te din bancă” este un proiect social de educație culturală prin dans, conceput de Asociația Secția de Coregrafie și realizat în parteneriat cu Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Misiunea este de a promova cultura prin dans în rândul tinerilor, prin ateliere, spectacole și discuții în școli, în paralel cu formarea profesională a cadrelor didactice și a elevilor Liceului de Coregrafie ”Floria Capsali”.
Printre activitățile proiectului se numără:
– cursuri gratuite de dans contemporan pentru profesioniști și amatori
– producția și prezentarea unui spectacolul de dans realizat de coregrafa Nina Dipla și trupa de muzică Temple Invisible
– cursuri de formare profesională pentru profesorii și elevii Liceului “Floria Capsali” coordonate de profesoara Nina Dipla, ședințe de consiliere în carieră pentru elevii liceului
– activități de documentare și cercetare artistică – sedințe foto, filmări, chestionare.
Proiectul se va desfășura în două etape:
22 – 27 septembrie
Coregrafa Nina Dipla va susține în cadrul Liceului de Coregrafie Floria Capsali, un atelier de dans contemporan ce se va finaliza cu un spectacol.
29 septembrie – 10 octombrie
Cartierul de Dans va prezenta în cadrul liceelelor partenere spectacolul realizat de coregrafa Nina Dipla împreună cu elevii Liceului de Coregrafie și trupa muzicală Temple Invisible și va organiza atelierele de dans contemporan și improvizație conduse de Sandra Mavhima.
Elevii se pot înscrie la adresa cartieruldedans@gmail.com după cum urmează:
– elevii Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” vor trimite un e-mail în care vor specifica dacă optează numai pentru participarea la atelierul de dans contemporan al coregrafei Nina Dipla sau doresc să participe și la audiția pentru spectacol. Alăturat vor trece vârsta, clasa, numărul de telefon și profesorul principal de dans clasic sau dans contemporan.
– elevii liceelor partenere vor trimite un e-mail în care vor specifica numele, vârsta, clasa și numărul de telefon.
Locurile sunt limitate.

Nina Dipla (Franța), coregraf și profesor de dans

Formată la Școala Națională de dans Rosella Hightower din Cannes cât și la Folkwang Hochschule din Essen (Pina Bausch), Nina Dipla a fost membru a studioului de dans Folkwang (Essen) unde a lucrat printre altele cu Pina Bausch în cadru creației Le sacre du printemps.
Încă din 1999 colaborează ca interpretă cu diverși coregrafi, compozitori și regizori.
Deține un certificat pentru predarea dansului contemporan și oferă stagii de coregrafie în Franța și în străinătate. Este invitată în calitate de coregraf și pedagog de către Conservatorul de Artă Dramatică din Montpellier și lucrează în mod regulat cu Ateliers de Paris – Carolyn Carlson, iar in 2010 și 2012 a fost invitată de către Centrul Național de Coregrafie din Roubaix pentru a crea o lucrare cu 16 dansatori.
Inspirată de învățământul lui Folkwang Hochschule și al Pinei Bausch, metoda Ninei Dipla se concentrează pe greutatea, energia, respirația și calitatea mișcării. Simplicitatea, modul de a folosi spațiul, cercetarea fluidității și armoniei sunt axele principale ale lucrărilor ei. A fi autentic și în momentul de față, a face parte din spațiu, dar fără te lăsa influentat de cei din jur, a fi în primul rând atent la propriu corpul și la necesitățile sale, sunt principiile sale de lucru.

Sandra Mavhima, coregraf și profesor de dans

Este directorul artistic al companiei de producție de dans X și 0 Dance Project, directorul Concursului Național de Coregrafie ALT, co-fondator al Revistei online ADN și al programului Cartierul de Dans.
Absolventă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” și a Universității Naționale de Artă – Facultatea Istoria Artei, licențiată în coregrafie și masterantă în Artele Spectacolului la Universitatea Națională de Teatru I.L.Caragiale, Sandra a colaborat cu instituții precum Centrul Național al Dansului, Teatrul Național, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul de Opereta “I. Dacian”, Circul Globus, galeriile de artă Atelier 030202 și Allegra Nomad, a realizat coregrafii pentru companii și artiști precum Disney, JTI, Unilever, Canon, Fiat, Ericsson, UPC, ELLE, P&G, Redd’s, Toshiba, Dorna, Morandi, Antonia, Sophia, The Marker, Anggun, ș.a.
În calitate de profesor a susținut ateliere de dans pentru dansatori profesioniști și amatori, cursuri pentru studenții secțiilor de coregrafie ai Universității de Teatru și elevii Liceului de Coregrafie, Sava și Jean Monet, a fost profesorul și coregraful emisiunii “Be a Disney Channel Star” și al corului de copii Sunetul Muzicii, rezulatatele sale fiind recompensate de Ministerului Educației cu Diplome de Excelență sau de Onoare, premii în cadrul olimpiadelor naționale de coregrafie sau concursurilor de muzică.
Cu o pregatire de bază în baletul clasic, perfecționată prin tehnici de dans contemporan, jazz, street dance, arte marțiale, gimnastică și teatru, Sandra a reprezentat România în Liban la Jocurile Francofoniei, în Tailanda la Festivalul Internațional de dans de la Bangkok, în Suedia la Eurovision și în China la World Expo Shanghai.
Fie că este vorba de activitatea artistică sau de management cultural, Sandra a reușit să se impună ca unul dintre cei mai incitanți artiști români cu proiecte ce sparg granițele dintre coregrafie, film, regie și jurnalism.
Printre cele mai de seamă lucrări se numără spectacolele de dans contemporan “Căderea Evei”, “Dor” și “Invisible Twin”, spectacolul de teatrul “Furtuna” în regia Catalinei Buzoianu și scurt metrajul “Collective Identity”, selecționat de Essential Dance Film – TenduTv pentru colecția din 2012 a celor mai reprezentative filme de dans din lume și prezentat în cadrul festivalelor Bucharest International Experimental Film Festival, NEXT Film și ShortsUp.

Temple Invisible

Printre noile voci remarcabile și originale ale scenei electro românești, Temple Invisible aduce un sound inovator, experimental și totodată pretabil pentru dans și performance. Primul lor single, “Disappearance”, a fost preluat și elogiat de către cele mai influente bloguri și site-uri muzicale internaționale. Au concertat în circuitul cluburilor bucureștene și pe scena principală a festivalului Electric Castle”. În această toamnă, vor lansa primul EP, o colecție de șase piese care acomodează rutine de trip-hop, glitch și IDM, cu sunete concrete”, structuri neconvenționale sau beat-uri decompuse.

Leave a reply (we review all comments)