Tabără de reCreație – 7 zile în Poiană @ Tecșești, Alba
25-31 august 16:00
Tabăra “7 zile în Poiană” reprezintă piatra de temelie a proiectului “Muzeul-viu de la Tecșești”În imediata aproiere a rezervației naturale Poiana cu Narcise, din Tecșești, un mic sat izolat, aflat la peste 900m altitudine, la poalele masivului Piatra Cetii, se afă terenul perfect pentru un astfel de proiect. Prin localizarea sa, terenul este deosebit, atât prin complexitatea geologică, paleontologică și speologică, cât și prin frumusețea peisagistică și botanică.
Prin proiectul pe care vi-l aducem în atenție dorim să replicăm și să conservăm satul românesc din mai multe perioade istorice, cu arhitectura tradițională, respectiv obiceiurile și meșteșugurile lui. În plus, vom experimenta, cerceta și învăța totodată, cum trăiau și cum se gospodăreau strămoșii noștrii de pe aceste meleaguri din neolitic până în prezent, ce unelte agricole foloseau și cum se obțineau ele din lemn, piatră sau fier. Vom afla cum se îmbrăcau, din ce era alcătuit portul tradițional, cum se țesea sau broda o ie, cât și despre mâncărurile tradiționale, instrumentele muzicale populare, legendele, miturile și credințele noastre, vechi de secole.
Ideea de bază a proiectului este clădirea unui “muzeu-viu” al satului, unul în care vizitatorii să poată vedea modul concret în care se poate trăi şi s-a trăit în aceste case istorice din neolitic până în zilele noastre. Căci satul, cu îndeletnicirea lui pregnant agrară sau păstorească rămane comunitatea de tip clasic, care constituie marea sursă creatoare a culturii populare de cea mai autentică şi pură esenţă folclorică.
În această primă tabără, împreună cu toți participanții, vom construi o bucătărie din lemn, piatră și lut, acoperită cu fân (construcții de acest tip se foloseau încă din perioada dacică). De asemenea, vom ridica și cuptorul în care vom coace pâinea, cozonacul și colacii pentru vizitatorii viitorului muzeu-viu de la Tecșești.
Pe lângă activitățile legate de construcția bucătăriei și a cuptorului vă propunem:
– circuite şi trasee montane: avenul din Piatra Cetii (gaura fără fund), cheile Râmețului, Cheile Pravului.
– vizită în cel mai izolat sat din zonă: Cheia.
– poveşti la foc de tabără, istoria locului și legende acompaniate de instrumente muzicale (nu uita să-ți iei cu tine fluierul, tobița sau muzicuța! 😛 )
Accesul se face până în Poiana Galdei (cu autoturismul personal) sau microbuz din Teiuș până în Galda de Jos, de unde participanții vor fi preluați de către organizatori.
Cazarea se va face la cort, în zona special amenajată pentru tabără, zonă ce va dispune de dușuri improvizate și toalete ca “în spatele curții”.
Fiecare participant va contribui cu sare și zahăr, un litru de ulei și un kg de făină/mălai/orez (după bunul plac). O să avem o vatră comună unde fiecare își gătește după preferințe, iar masa o servim împreună în zona special amenajată pentru bucătărie, în poienița umbrită de copacii seculari. Se pot procura din zonă lapte, brânză, ouă și legume, așadar veniți pregăți după necesități cu provizii și mâncare pentru o săptămână.
Vă așteptăm cu drag să petrecem 7 zile în acest loc de poveste, în care împreună punem bazele viitorului muzeu-viu de la Tecșești.
Notă: tabăra este GRATUITĂ, dar te invităm să sprijini acest proiect și prin ♥ DONAȚII ♥ . Fondurile strânse vor fi alocate cheltuielilor de logistică (unelte și materiale de construcție) pentru buna desfășurare a proiectului.
Pingback: feeder insider w/ Miss I | Feeder