După 25 de ani: vernisaj Andreea Dobrin – Ţică! A căzut Ceauşescu! Curator: Ioana Ciocan @ NAG Pop Up Gallery

  • by

După 25 de ani: vernisaj Andreea Dobrin – Ţică! A căzut Ceauşescu! Curator: Ioana Ciocan @ NAG Pop Up Gallery
23 august, 19:00

În parteneriat cu Magheru One și R77, NAG Pop Up Gallery debutează proiectul „După 25 de ani”, curator Ioana Ciocan, prin prezentarea în perioada 23 august – 21 septembrie a expoziției Andreei Dobrin „Ţică! A căzut Ceauşescu!”. Demersul Andreei Dobrin nu este neapărat despre Revoluția Română din 1989, ci despre sfârșitul unei epoci și mai ales despre cei prinși în contextul sfârșitului de comunism. Analiza vizuală a Andreei Dobrin este grafic-afectivă, nu documentară. Andreea Dobrin (n. 1981), absolventă a Universității Naționale de Arte din București, departamentul Grafică, promoția 2014, se află la prima sa expoziție personală.

În spațiul expoziției va exista un Salon de repaos cu numeroase cărți de ficțiune și non-ficțiune ale căror inspirație sau referințe se regăsesc în perioada comunistă.

Prin proiectul „După 25 de ani”, curator Ioana Ciocan, ne propunem să marcăm în spațiul NAG Pop Up Gallery cei 25 de ani post decembrie 1989. Prin expozițiile și performance-urile tinerilor artiști născuți înainte de ’89 și crescuți după ’89, acest sfert de veac va fi împărțit în subcapitole alese într-un mod care marchează un posibil traseu de înțelegere a schimbării: memoria locurilor pierdute, memoria Revoluției povestite și nu trăite, identitatea comunistă vs. capitalistă, memoria momentelor „perfecte” din comunism și a utopiilor cincinale nerealizate. Proiectul va continua în lunile octombrie-noiembrie cu un performance al Gabrielei Mateescu & Marinei Oprea despre sistemul de învățământ românesc și expoziția „Negru auriu”, de Radu Mocanu.

Proiectul se va desfășura în clădirea Magheru One – un simbol al arhitecturii interbelice românești -, construită în 1936-’37, după proiectul întocmit de arhitectul Rudolf Fraenkel şi Eugen Shimsy, primul – autor şi al imobilului Scala (care adăposteşte şi cinematograful) amplasat vis-à-vis, faţă de axul bulevardului Magheru. A fost cunoscută în perioada interbelică sub denumirea JAWOL, datorită reclamei amplasate pe acoperișul acesteia. Clădirea a fost construită de Dr. Constantin C. Angelescu (fost ministru de stat şi preşedinte al Ateneului vreme de 24 de ani), în continuarea Hotelului Lido, construit tot de Dr. Angelescu, primul hotel din Europa dotat cu o piscină cu valuri. În aprilie 1950 clădirea a fost naționalizată și a trecut în administrarea statului, după care a dispărut sigla JAWOL de pe clădire, aceasta fiind înlocuită cu CEC în anii ’60-’70. La sfârșitul erei comuniste clădirea era în administrația companiei de stat S.C. SIMCO S.A., fiind numit și blocul SIMCO. În anii ’90 moștenitorii Dr. Constantin C. Angelescu au revendicat imobilul și l-au dobândit definitiv și irevocabil în 2003. La 3-4 ani după, cladirea închiriată în întregime a fost cumpărată de S+B Gruppe, proprietarul actual, cu intenția de reabilitare. A urmat un proces amplu de verificare a structurii de rezistență, proiectare și autorizare sub îndrumarea arhitectei Luminița Machedon. Cu toate că imobilul nu este monument istoric, se află într-o zonă protejată, astfel procesul de proiectare și autorizare a durat mult mai mult decât în cazul unor construcții noi. Consolidarea mai amplă a început în anul 2010 și s-a finalizat la sfârșitul anului 2012. Cu ocazia deschiderii, clădirea a primit numele de Magheru One, dat fiind faptul că se situează pe Bd. Magheru Nr. 1-3, la Kilometrul zero a Bucureștiului.

Noaptea Galerillor
fb event

Leave a reply (we review all comments)