Mare e grădina naturii: Extratereștrii oceanelor pt. 1

Să vă spun ceva despre mine: îmi plac animalele. Mult. Cred că în curând mă voi împrieteni și cu gândacii de bucătărie, căci uitându-mă în ochii lor minusculi, reușesc într-o anumită măsură să ignor factorul de “ugh, gross” și-mi dau seama că-s niște vietăți fără intenții rele, care, funny fact, se curăță îndelung la contactul cu oamenii, căci noi suntem niște creaturi scârboase și ucigașe. În fine,m-am decis ca-n fiecare săptămână să vă prezint câteva dintre cele mai ciudate creaturi, inventate de o natură constant creativă. Capitolul I: bizarele vietăți ale oceanelor. Știți deja că apele iubitului pământ sunt o lume paralelă, nedescoperită nici pe jumătate, în care sălășuiesc cele mai ciudate creaturi, venite de pe altă planetă. Partea incitantă este că acea planetă e chiar Terra. Acum c-am terminat cu introducerea, haideți să vă arăt și să vă spun câte ceva despre dubioșeniile astea fascinante.

Creatura din introducere se numește Dumbo Octopus (urechiușeee). Oamenii de știință nu se prea pricep la nume:) Pe numele său latin Grimpoteuthis, această specie de caracatiță (apropos, sunt 37 de tipuri dferite) trăiesc la adâncimi de 3000-4000 m, unele trăind chiar și la 7000 m adâncime. Urechiușele lor sunt de fapt aripioare pe care le folosesc pentru a se deplasa, propulsându-se prin apele pline de delicatese ca viermi, crustacee, izopode și alte creaturi numai bune de prânz.

Iată-l și pe Yeti Crab (really, scientists?). Blănosul Kiwaidae se hrănește cu bacterii și mortăciuni, căci viața sub apă e complicată. Masculii preferă apele ceva mai călduțe, în timp ce femelele și-ale lor copilași nenăscuți încă și tinerii speciilor se retrag în ape mai reci.

Red-Lipped Batfish, uite mă ce buzițe are! Noroc cu asta, că-n rest nu prea știe să înoate și are aripioare pectorale cu care se deplasează pe fundul oceanului. Dacă mergeți în Galapagos, complimentați-i botul pentru mine.

Glaucus Atlanticus, de pe ce planetă vii tu? I se mai spune și blue angel acestui mic gasteropod, dar nu-mi dau seama ce, pentru că orice contact cu omul îl va lăsa pe cel din urmă cu mari usturimi.3 cm de pericol care se hrănește cu temute creaturi veninoase ca Portuguese Man o’ War, apoi le fură veninul și-l păsterază pentru ei. Mic, dar rău!

Încă o poză cu ei că-s drăgălași.

Oh, Mantis Shrimp, un animal pe cât de straniu, pe atât de badass. Nu-i nevoie să vă povestesc, vă voi da un comic de la The Oatmeal care vă va lămuri de ce ne-călugărița ne-crevete e cel mai tare animal.

Sper că v-a plăcut mica mea introducere cu animăluțe ciudate, voi reveni săptămâna viitoare cu alte creații suprarealiste ale naturii.

sursă 1

sursă 2

…și multă wikipedia.

2 thoughts on “Mare e grădina naturii: Extratereștrii oceanelor pt. 1”

  1. Pingback: Mare e grădina naturii: caracatița și conștiința | Feeder

  2. Pingback: Mare e grădina naturii: Extratereștrii oceanelor pt. 2 | Feeder

Leave a reply (we review all comments)